Ontslag

Iedere werkgever heeft er wel eens mee te maken; één of meerdere werknemers die de organisatie (moeten) verlaten. Soms als gevolg van een conflict, maar er kan ook een economische of organisatorische reden aan ten grondslag liggen. Waar moet je als werkgever rekening mee houden als het gaat om ontslag? Wij nemen je mee!
Neem direct contact op

Redenen voor ontslag

Bij een ontslag komt veel kijken. Soms wordt de keuze door zowel werkgever als werknemer omarmd, en in andere gevallen gaat het gemoeid met een zekere mate van weerstand. Er zijn verschillende redenen om afscheid van een werknemer te willen nemen, waaronder:

 • Disfunctioneren
 • Een verstoorde arbeidsrelatie
 • Bedrijfseconomische of organisatorische redenen, bijvoorbeeld als gevolg van een reorganisatie
  • Gaat het om minstens 20 werknemers die de werkgever binnen 3 maanden wil ontslaan, dan wordt gesproken van een collectief ontslag
 • Langdurige arbeidsongeschiktheid
 • Wangedrag of verwijtbaar handelen

Hoe beëindigen? 

Er zijn verschillende manieren om het dienstverband met een werknemer te beëindigen. Denk aan:

 • Ontbinding via de kantonrechter
 • Ontslagvergunningsprocedure via het UWV
 • Ontslag op staande voet
 • Opzegging in de proeftijd

Vaststellingsovereenkomst

Als laatste benoemen we de vaststellingsovereenkomst. Deze wordt in de praktijk veel gebruikt om het dienstverband met een werknemer te beëindigen. Een vaststellingsovereenkomst is een contract waarmee je de arbeidsovereenkomst vrijwillig, ofwel met wederzijds goedvinden, kunt beëindigen. In deze overeenkomst worden de afspraken vastgelegd die je maakt over de beëindiging van het dienstverband, denk bijvoorbeeld aan de einddatum en een eventuele vergoeding.

Lees meer
medewerkers de jong en laan

Aandachtspunten

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten als het gaat om een beëindiging van het dienstverband met een werknemer. Afhankelijk van de wijze waarop het dienstverband wordt beëindigd, spelen deze in meer of mindere mate een belangrijke rol. Denk hierbij aan het volgende: 

 • Bepaal de opzegtermijn
 • Check of de werknemer recht heeft op een (transitie)vergoeding
 • Check of er specifieke bedingen zijn (vastgelegd) waar rekening mee moet worden gehouden, denk bijvoorbeeld aan een concurrentie-, een relatie- en/of een geheimhoudingsbeding
Arbeidsovereenkomst opzeggen voor aanvang eerste werkdag, mag dat?

Het contract is getekend, alles is rond. Maar dan krijgt de werkgever of werknemer spijt. Mag de arbeidsovereenkomst worden opgezegd, voordat er ook maar één dag gewerkt is? Twee rechters deden een uitspraak.

Lees blog

Samen gaan we ervoor

Cindy Notkamp
Cindy Notkamp Senior jurist arbeidsrecht Meer over Cindy
Johan Hobma
Johan Hobma Senior jurist arbeidsrecht Meer over Johan
Juliëtte Röben
Juliëtte Röben Senior jurist arbeidsrecht Meer over Juliëtte
Marjoleine van de Werfhorst
Marjoleine van de Werfhorst Senior jurist arbeidsrecht Meer over Marjoleine
Amy Gehring
Amy Gehring Senior jurist arbeidsrecht Meer over Amy
Joanne Wesselo
Joanne Wesselo Senior jurist arbeidsrecht Meer over Joanne

Training reorganisatie & collectief ontslag

Stel dat je onderneming anders ingericht moet worden, bijvoorbeeld vanwege een slechte financiële situatie of werkvermindering. Ook kunnen technologische aanpassingen ertoe leiden dat afscheid van personeel genomen moet worden. In deze training staan wij stil bij de do's en dont's bij een reorganisatie en behandelen wij het toetsingskader van het UWV. 

Naar de training
medewerker de jong en laan

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het onderstaande formulier in te vullen