Vastgoed structuren

Wil je vastgoed aankopen als belegging? Of een pand verbouwen voor de verhuur? Dan kan dat een slimme investering zijn. Het rendement kan je dan bijvoorbeeld gebruiken voor de opbouw van je pensioen. Om hier optimaal resultaat mee te behalen, is het verstandig om tijdig aandacht te besteden aan het structureren van het vastgoed en te kijken naar de btw en overdrachtsbelasting. Wij helpen je graag op weg.
Neem direct contact op

Fiscale kansen benutten

Bij de aankoop, verkoop of verbouwing van vastgoed spelen fiscale motieven een grote rol. Er zijn belangrijke verschillen in de wijze van belastingheffing en daarmee het nettorendement op de korte en lange termijn. Door de juiste afwegingen op het juiste moment te maken kan je jouw vastgoedtransactie fiscaal optimaliseren en mogelijkheden benutten. Wij helpen je hier natuurlijk graag bij.

Peter van der Sluis
Peter van der Sluis Senior belastingadviseur

Veelgestelde vragen

Wil je in de overdrachtsbelasting terechtkomen, in de btw of een combinatie van beide? Het maakt een verschil of je de onroerende zaak tegen 21%, 6% of zelfs 2% overdrachtsbelasting kunt kopen. Aan de andere kant kan het fiscaal voordelig zijn om de onroerende zaak met btw te leveren. Bij een levering met btw is veelal geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Hoe het vastgoed vanuit fiscaal perspectief het beste kan worden gepositioneerd, is maatwerk en hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Wij kijken naar jouw situatie, wensen en verwachtingen en vertalen dit naar een fiscaal optimale structurering van het vastgoed. Vraagstukken waarin wij meekijken zijn bijvoorbeeld:

  • Is de aan- of verkoop van het pand of grond vrijgesteld of belast met overdrachtsbelasting of btw? 
  • Is de overdracht van een kantoorpand voordeliger met overdrachtsbelasting of btw?
  • Is het bij het verbouwen van een kantoorpand naar appartementen fiscaal voordeliger om buiten de btw te blijven?
  • Is de btw op de aanschafkosten en onderhoudskosten van het pand aftrekbaar?
  • Is de verhuur van het pand belast met btw of geldt een btw-vrijstelling?
  • Kwalificeert de levering van een pand als de levering van een zogenoemd oud pand of als een nieuw vervaardigd pand?
  • Is er sprake van een bouwterrein of onbebouwd terrein? En wat kan je doen om het als bouwterrein te kwalificeren?

Doel vastgoed­transactie

Het is belangrijk om je doel met betrekking tot vastgoed vast te stellen. Zo gaan wij samen met je in gesprek om te achterhalen wie de (ver)koper is, wat de voorgenomen plannen met het vastgoed zijn en wat de status is van het vastgoed is op het moment van aankoop of verkoop.

Zo krijg je een compleet overzicht verklein je de kans op naheffingen in de btw of de overdrachtsbelasting. Ook krijgt je inzicht in je fiscale positie voor het sluiten van de overeenkomsten.

Wij maken graag kennis met jou

Samen kijken we naar je persoonlijke situatie en toekomstplannen om een structurering te vinden die optimaal aansluit op je wensen.

Neem contact op
medewerker de jong en laan

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het onderstaande formulier in te vullen