Personeel over de grens

Als je personeel zich over de grens bevindt, dan brengt dat vragen met zich mee. De fiscale en arbeidsrechtelijke regels verschillen bovendien per land. Wij helpen je met het beantwoorden van vragen van jou én je werknemer(s).
Neem direct contact op

Grensover­schrijdend werken

Je organisatie beperkt zich niet tot onze landsgrenzen, waardoor je werknemers steeds vaker in het buitenland actief zijn. Bijvoorbeeld om te werken aan een grensoverschrijdend project, detachering naar een internationaal concernonderdeel of om bij een buitenlandse klant op locatie te werken. Het kan ook zijn dat je zelf buitenlandse medewerkers in dienst hebt of wilt aannemen.

Voor personeel dat over de grens werkt, gelden aanvullende verplichtingen. Dit heeft gevolgen voor de belastingheffing en sociale verzekeringen. Niet alleen voor je werknemers, maar ook voor jou als werkgever. Daarnaast gelden er ook verschillende verplichtingen voor het arbeidsrecht.

Aan het niet voldoen van deze verplichtingen kunnen (financiële) consequenties zitten voor jou als werkgever. Belangrijk dus om je verplichtingen goed in kaart te brengen.

Daniël Mol
Daniël Mol Senior belastingadviseur

Veelgestelde vragen

Wij helpen je graag met nieuwe inzichten, tips en alle uitdagingen die komen kijken bij personeel over de grens. Je kunt dan denken aan vraagstukken zoals:

  • Naar welk recht moet het arbeidscontract worden opgemaakt?
  • Waar moeten wij op letten bij detacheringen?
  • Blijft het Nederlandse arbeidsrecht van toepassing tijdens het werken in het buitenland?
  • In welk land moet ons bedrijf belasting en/of sociale zekerheidspremies betalen?
  • Wat regelt een belastingverdrag voor het loon van onze uitgezonden werknemer?
  • Wat houdt de 183-dagenregeling in?
  • Welke rechten en uitkeringen zijn van toepassing in geval van ziekte of ontslag?
  • Blijft de pensioenopbouw voor mijn werknemer(s) doorlopen?

Praktijkcasus

Een in Nederland gevestigde onderneming neemt een werknemer met de Duitse nationaliteit in dienst als vertegenwoordiger. Deze werknemer is woonachtig in Duitsland en zal zijn werkzaamheden verrichten in Nederland en Duitsland. Hoe nu verder?

Verschillende aspecten moeten worden beoordeeld. Zo dient bepaald te worden welk land belasting mag heffen over het salaris van de werknemer. Daarbij moet gekeken worden naar de locatie waar de werknemer zijn werkzaamheden uitvoert, maar ook hoeveel dagen per jaar hij op een bepaalde plek werkzaam is. Mogelijk zal de Nederlandse onderneming zich nog in Duitsland moeten melden om Duitse loonbelasting af te dragen.

Andere belangrijke onderdelen die onder andere beoordeeld dienen te worden zijn de sociale verzekeringsplicht, welk arbeidsrecht van toepassing is, of er een CAO van toepassing is en hoe het zit het met deelname aan een pensioenregeling. 

Zoals blijkt uit het bovenstaande is het een omvangrijke materie waarbij veel komt kijken. Wij denken graag met je mee.

Wij maken graag kennis met jou

Heb je een (internationaal) vraagstuk? Of wil je weten waar je zoal rekening mee moet houden wanneer je personeel zich over de grens bevindt? Samen kijken we naar de mogelijkheden voor jouw onderneming. 

Neem contact op
medewerker de jong en laan

Workshop de werknemer internationaal

Internationaal zaken doen is niet meer weg te denken. Daarbij krijgen we ook te maken met werknemers. Zij komen vanuit het buitenland naar Nederland en andersom. In deze workshop wordt ingegaan op onderwerpen als thuiswerken over de grens, sociale verzekeringsplicht van de werknemer, verdragssituaties, salarysplit, salarisadministratie internationaal en de 30%-regeling.

Naar de workshop
mensen in geel zwarte jasjes

Samen gaan we ervoor

Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen Meer over Leonie
Daniël Mol
Daniël Mol Senior belastingadviseur Meer over Daniël
Steven Akse
Steven Akse Privacy officer Meer over Steven
Juliëtte Röben-Bongers
Juliëtte Röben-Bongers Senior jurist arbeidsrecht Meer over Juliëtte
Dick Goos
Dick Goos Consultant personeel Meer over Dick

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het onderstaande formulier in te vullen