Data-analyse samenstel­praktijk

Voor de samenstelpraktijk is data-analyse een basishygiëne voor de financiële administratie en de weergave in de (visuele) jaarrekening. Hoe is er geboekt en zien wij bijzonderheden? Waar zitten risico's in het kader van wet- en regelgeving? Is op de facturen de juiste btw verrekend en afgedragen? Door data-analyse toe te passen, wordt er snel én op betrouwbare wijze geconstateerd als er een bepaalde afwijking of bijzondere gebeurtenis plaatsvindt.
Neem direct contact op

Betrouwbare analyses

Door data-analyse toe te passen in de samenstelpraktijk, worden bepaalde zaken tegen het licht gehouden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Administratieve checks: in één oogopslag worden bepaalde aansluitingen (denk aan loonjournaalpost, rekening-couranten of een beginbalans) vastgesteld.
 • Cijferanalyses: (visuele) cijferanalyses worden per periode en per relatie inzichtelijk gemaakt - al dan niet ten opzichte van vorig jaar. 
 • Grootste klanten & leveranciers: jouw grootste klanten en leveranciers worden weergegeven in een overzicht waarin de verkopen per klant of inkopen per leverancier te zien is. Hier komen gesprekken uit voort over de afhankelijkheid van bepaalde klanten of leveranciers en spreiding qua regio.
 • Personeelskosten: deze worden inzichtelijk gemaakt per periode, per fte en in relatie tot de afgedragen pensioenpremies en sociale lasten. 
 • Afloop debiteuren: de afloop van debiteuren wordt inzichtelijk gemaakt, ofwel of de openstaande debiteuren in het nieuwe jaar zijn ontvangen.
 • Risicolanden: in één oogopslag wordt gepresenteerd met welke (risico)landen zaken wordt gedaan. 
 • Omzetbelasting: hierbij wordt inzichtelijk worden gemaakt of er in een bepaald tijdvak de juiste btw is afgedragen of verrekend op alle in- en verkoopfacturen.

Data-analyse wordt ingezet om de kwaliteit te waarborgen: er wordt sneller, efficiënter en beter geconstateerd als er iets niet klopt.

Weergave in de visuele jaarrekening

Door middel van data-analyse worden cijfers gepresenteerd in een visuele jaarrekening. Door de visuele en interactieve weergave spreken de cijfers meer tot de verbeelding. Zo kun je onder meer inzien:

 • Hoe je er financieel voor staat;
 • Wat de status is van je belangrijkste financiële KPI's;
 • Wie je grootste klanten en leveranciers zijn;
 • Wat de ontwikkeling is in cijfers door de maanden heen en ten opzichte van het voorgaande jaar;
 • Hoe de verwachtingen voor het komende jaar de cijfers beïnvloeden. 
Naar visuele jaarrekening
medewerkers de jong en laan

Klik & ervaar

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van de visuele jaarrekening? Klik er hieronder doorheen en ervaar zelf de voordelen die het jouw organisatie kan bieden:

 

Procesoptimalisatie

Een belangrijk voordeel van de visuele jaarrekening is dat we vergelijkingen tussen periodes maken. Hierdoor heb je meer inzicht in de ontwikkelingen door de maanden heen. Vanuit hier kun je actiepunten formuleren om je processen te optimaliseren. Daar sta je natuurlijk niet alleen voor; wij staan je bij om (tussentijds) te sparren over de kansen die er zijn voor je mkb-bedrijf. Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact op

Samen gaan we ervoor

Carien Vloedgraven
Carien Vloedgraven Senior adviseur mkb Meer over Carien
Lars Nijstad
Lars Nijstad IT consultant Meer over Lars
Jasper Visserman
Jasper Visserman Senior IT consultant Meer over Jasper
Steven Werner
Steven Werner Accountant Meer over Steven
Jordy Ekkel
Jordy Ekkel Accountant Meer over Jordy

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het onderstaande formulier in te vullen