Aankoop: Denkavit breidt uit door inter­nationale overname

De Nederlandse Denkavit Groep en het Britse Volac International Ltd. hebben overeenstemming bereikt over de overname van de melkvervangers van Volac door Denkavit. De overname was een strategische beslissing voor beide partijen. De Jong & Laan heeft de directie van Denkavit begeleid bij het overnametraject van deze internationale carve-out.

Uitbreiding wereld­wijde positie

Denkavit is met een omzet van € 900 miljoen en ruim 650 medewerkers wereldwijd actief, met Europa als thuismarkt, en beschikt over locaties in verschillende landen. Volac International Ltd heeft acht productiefaciliteiten verspreid in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Verenigde Staten, Indonesië en Maleisië.

David Neville, CEO Volac International Ltd: “Onze melkvervangers zijn iets waar wij enorm trots op mogen zijn. Wij willen dat deze activiteiten blijven floreren. Naarmate ons productportfolio in Volac Animal Nutrition zich verder uitbreidt naar het gebied van Feed Additives, na de succesvolle overname van Micron Bio-Systems in 2021, willen wij voortbouwen op de synergiën die dit met zich meebrengt. Wij hebben besloten om onze melkvervangers te verkopen aan een toonaangevende speler op die markt, zodat die het de aandacht kan geven die het verdient."

De afronding van de overname is een prachtige stap voor beide bedrijven.

Hij vervolgt: "Het was voor ons enorm belangrijk om deze activiteiten te verkopen aan een bedrijf met vergelijkbare ambities en waarden. Wij hebben een goede relatie met Denkavit en kijken uit naar dit nieuwe hoofdstuk om te zien hoe zij de melkvervangers naar een hoger niveau tillen.”

Erik Buys, CEO van Denkavit: “Wij zijn zeer verheugd om deze belangrijke stap aan te kondigen. De producten van Volac maken indruk op ons en wij beschouwen ze als een waardevolle toevoeging op ons portfolio. Ze staan bekend om hun superieure kwaliteit en passen dus naadloos in onze groep. Deze overname ondersteunt onze wereldwijde leidende positie in de sector van kalvermelkvervangers en geeft ons een goede positie op de Britse en Ierse markt.”

Theo de Cock
Theo de Cock Partner

Een mooie stap

De afronding van de overname is een prachtige stap voor beide bedrijven, waarbij Denkavit volledig eigenaar wordt van de commerciële organisatie van de Volac melkvervangers en van Volac Socoor in Italië. Denkavit en Volac zullen blijven samenwerken, aangezien Volac International Ltd. producten zal blijven produceren voor Denkavit als onderdeel van de overeenkomst.

Overnamebegeleiding

De Jong & Laan begeleidde de directie van Denkavit bij het overnametraject van deze internationale carve-out. De overnamebegeleiding bestond uit ondersteuning op het gebied van M&A-werkzaamheden en het uitvoeren van een financieel due diligence-onderzoek.

Theo de Cock, Marco Herder en Timon Schuurmans hebben namens de Jong & Laan Denkavit begeleid bij de M&A-werkzaamheden, waaronder de voorbereiding, het uitvoeren van een waardebepaling en strategische ondersteuning.

Het due diligence onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Marco Herder, in samenwerking met Timon Schuurmans en Lisa Schreijer. De kernaspecten van het onderzoek betroffen het in kaart brengen van de (historische) financiële resultaten en positie van de Volac melkvervangers, alsmede het analyseren van de verdiencapaciteit van de onderneming.

Meer weten?

Heb je nog vragen of ben je benieuwd wat onze corporate finance adviseurs voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op. 

Betrokkenen bij dit project

Theo de Cock
Theo de Cock Partner Meer over Theo
Timon Schuurmans
Timon Schuurmans Adviseur corporate finance Meer over Timon
Marco Herder
Marco Herder Partner Meer over Marco
Lisa Schreijer
Lisa Schreijer Analist corporate finance Meer over Lisa

Meer over de organisaties

Denkavit

Denkavit is een familiebedrijf dat al meer dan 90 jaar bestaat. Het bedrijf is gespecialiseerd in jongdiervoeding en heeft op dit terrein een leidende marktpositie verworven. Denkavit is met een omzet van € 900 miljoen en ruim 650 medewerkers wereldwijd actief, met Europa als thuismarkt, en beschikt over locaties in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, China en de Verenigde Staten.

Volac International Ltd

Volac International Ltd is een internationaal zuivelbedrijf met acht productiefaciliteiten verspreid in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Verenigde Staten, Indonesië en Maleisië. Het bedrijf is wereldleider in zuivelvoeding en ontwikkelt producten op het gebied van Dairy Ingredients, Performance Ingredients en Animal Nutrition die de gezondheid en prestaties van consumenten en landbouwdieren bevorderen.

Aankoop diervoedingsactiviteiten FrieslandCampina

Om de internationale positie van Denkavit op het gebied van jongdiervoeding nog verder uit de bouwen besloot zij Nutrifeed over te nemen. De Jong & Laan begeleidde Denkavit bij de voorgenomen aankoop en het afsluiten van een langetermijnovereenkomst met FrieslandCampina.

Lees meer