Aankoop dier­voedings­activiteiten FrieslandCampina

Denkavit is een familiebedrijf dat al meer dan 80 jaar bestaat. Het bedrijf is gespecialiseerd in jongdiervoeding en heeft op dit terrein een leidende marktpositie verworven. De onderneming heeft een omzet van € 650 miljoen en er zijn ruim 600 medewerkers wereldwijd actief. Denkavit beschikt over kantoren in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Om de internationale positie van Denkavit op het gebied van jongdiervoeding nog verder uit de bouwen besloot zij Nutrifeed over te nemen.

Uitbreiding wereldwijde positie

Om de internationale positie van Denkavit op het gebied van jongdiervoeding nog verder uit de bouwen besloot zij de diervoedingsactiviteiten van Nutrifeed over te nemen. Nutrifeed is onderdeel van FrieslandCampina Ingredients’ Animal Nutrition en richt zich op de productie en verkoop van jongdiervoeding, waarbij zuivelbijstromen de belangrijkste ingrediënten vormen in het productieproces.

Nutrifeed beschikt over een zelfstandige fabriek met mengfaciliteiten en opslag in Veghel. De producten worden naar 65 landen geëxporteerd.

Naast de overname van Nutrifeed is tussen Denkavit en FrieslandCampina een langetermijnovereenkomst tot stand gekomen met betrekking tot de levering van zuivelbijstromen. De zuivelbijstromen die FrieslandCampina gaat leveren, zijn bijstromen uit de foodproductie.

De Jong & Laan begeleidde Denkavit bij de voorgenomen aankoop en het afsluiten van een langetermijnovereenkomst met FrieslandCampina.

Theo de Cock
Theo de Cock Partner

Goede aansluiting

Volgens commercieel directeur Henk Botter van Denkavit sluiten de afzetmarkten van Denkavit en Nutrifeed goed op elkaar aan. Bovendien zit Denkavit bij haar productielocatie in Voorthuizen momenteel aan de maximale capaciteit. De extra productielocatie biedt daarom meer mogelijkheden om efficiënt te kunnen produceren.

Denkavit biedt de mogelijkheid om meerwaarde te creëren voor zuivelbijstromen.

Erik Buys, algemeen directeur van Denkavit, geeft aan: “Met deze overname bouwen we onze wereldwijde positie op het gebied van jongdiervoeding verder uit. De overeenkomst voor de levering van zuivelbijstromen verbetert onze positie op het gebied van sourcing van grondstoffen.”

Ook Herman Ermens, president FrieslandCampina Ingredients, is enthousiast: “Denkavit is een sterke partij met internationale groeiambities voor onze diervoerbusiness. Denkavit biedt ons de mogelijkheid om meerwaarde te creëren voor onze zuivelbijstromen.”

Zelfstandig bedrijfsonderdeel

Nutrifeed wordt na de overname een zelfstandig bedrijfsonderdeel binnen de Denkavit Groep. De medewerkers die werkzaam zijn binnen de diervoedingsactiviteiten van FrieslandCampina gaan over naar Denkavit. 

Overnamebegeleiding

De Jong & Laan Corporate Finance begeleidde Denkavit bij het overnametraject van deze internationale carve-out. Door de overname van Nutrifeed versterkt Denkavit haar rol als internationaal leidende speler in de jongdiervoedingsmarkt.

De overnamebegeleiding bestond onder meer uit ondersteuning op het gebied van M&A en het uitvoeren van een due diligence-onderzoek. Collega's Theo de Cock, Annemarie Schulenburg en Timon Schuurmans maakten deel uit van het M&A-team. 

Het due diligence-onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Marco Herder. Verder waren Timon Schuurmans en Lisa Schreijer (financieel), Johan Hobma en Michelle Smeenk (personeel), Hans Friedrich-Meerholtz (IT) en Marian Brendel-ter Horst (belastingadvies) betrokken.

Meer weten?

Heb je nog vragen of ben je benieuwd wat onze corporate finance adviseurs voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op. 

Betrokkenen bij dit project

Annemarie Schulenburg
Annemarie Schulenburg Vestigingsmanager Meer over Annemarie
Theo de Cock
Theo de Cock Partner Meer over Theo
Timon Schuurmans
Timon Schuurmans Adviseur corporate finance Meer over Timon
Marco Herder
Marco Herder Partner Meer over Marco
Lisa Schreijer
Lisa Schreijer Analist corporate finance Meer over Lisa
Johan Hobma
Johan Hobma Senior jurist arbeidsrecht Meer over Johan
Michelle Heuver-Smeenk
Michelle Heuver-Smeenk HR adviseur Meer over Michelle
Hans Friedrich Meerholz
Hans Friedrich Meerholz Manager IT advies Meer over Hans Friedrich
Marian Brendel
Marian Brendel Senior belastingadviseur Meer over Marian