Aankoop | Denkavit neemt diervoedingsactiviteiten FrieslandCampina over

Denkavit neemt diervoedingsactiviteiten Nutrifeed over en gaat een langetermijn-overeenkomst met FrieslandCampina aan

De Jong & Laan begeleidde Denkavit bij de voorgenomen aankoop van FrieslandCampina’s Nutrifeed diervoedingsactiviteiten en het afsluiten van een langetermijnovereenkomst voor de levering van zuivelbijstromen aan de diervoedingsindustrie. De zuivelbijstromen die FrieslandCampina gaat leveren, zijn bijstromen uit de foodproductie.

Denkavit is een familiebedrijf dat al meer dan 80 jaar bestaat. Het bedrijf is gespecialiseerd in jongdiervoeding en heeft op dit terrein een leidende marktpositie verworven. De onderneming is met een omzet van € 650 miljoen en ruim 600 medewerkers wereldwijd actief, en beschikt over kantoren in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten.

Uitbreiding van wereldwijde positie in jongdiervoedingsmarkt

Als onderdeel van FrieslandCampina Ingredients’ Animal Nutrition richt Nutrifeed zich op de productie en verkoop van jongdiervoeding, waarbij zuivelbijstromen de belangrijkste ingrediënten vormen in het productieproces. De onderneming beschikt over een zelfstandige Nutrifeed-fabriek met mengfaciliteiten en opslag in Veghel. De producten worden naar 65 landen geëxporteerd. Nutrifeed wordt na de overname een zelfstandig bedrijfsonderdeel binnen de Denkavit Groep.

Erik Buys, algemeen directeur van Denkavit: “Met deze overname bouwen we onze wereldwijde positie op het gebied van jongdiervoeding verder uit. De overeenkomst voor de levering van zuivelbijstromen verbetert onze positie op het gebied van sourcing van grondstoffen.”

Volgens commercieel directeur Henk Botter van Denkavit sluiten de afzetmarkten van Denkavit en Nutrifeed mooi op elkaar aan. Bovendien zit Denkavit bij haar productielocatie in Voorthuizen momenteel aan de maximale capaciteit. De extra productielocatie biedt daarom meer mogelijkheden om efficiënt te kunnen produceren.

Ook Herman Ermens, president FrieslandCampinaIngrediënts, geeft aan: “Denkavit is een sterke partij met internationale groeiambities voor onze diervoerbusiness. Denkavit biedt ons een goede mogelijkheid om meerwaarde te creëren voor onze zuivelbijstromen.”

De medewerkers die werkzaam zijn binnen de diervoedingsactiviteiten van FrieslandCampina gaan mee over naar Denkavit. De voorgenomen overname is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden.

Overnamebegeleiding

De Jong & Laan begeleidde de directie van Denkavit bij het overnametraject van deze internationale carve-out. Door de overname van Nutrifeed versterkt Denkavit haar rol als internationaal leidende speler in de jongdiervoedingsmarkt. Daarnaast is tussen FrieslandCampina en Denkavit een langetermijnovereenkomst tot stand gekomen met betrekking tot de levering van zuivelbijstromen.

De overnamebegeleiding van De Jong & Laan Corporate Finance bestond uit ondersteuning op het gebied van M&A en het uitvoeren van een due diligence onderzoek. Het M&A-team bestond uit Theo de Cock samen met Annemarie Schulenburg en Timon Schuurmans.

Het due diligence onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Marco Herder, verder waren betrokken Timon Schuurmans (financieel), Lisa Schreijer (financieel), Johan Hobma (personeel), Michelle Smeenk (personeel), Hans Friedrich-Meerholtz (IT) en Marian Brendel-ter Horst (fiscaal).