Vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen?

Als je zaken aan je personeel vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, is dit in de regel belast. Maar niet altijd! Het kan een verschil maken of je iets vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt. Maar wat is het onderscheid?

Wat is het verschil?

  • Een werknemer koopt een object voor privégebruik en je vergoedt het aankoopbedrag. De werknemer is dan de eigenaar.
  • Bij verstrekken koop je iets en geef je dit aan de werknemer. Ook dan wordt de werknemer de eigenaar.
  • Bij ter beschikking stellen is dat niet zo. Je koopt iets en de werknemer mag het object slechts gebruiken. Je blijft de eigenaar.

Let op bij uitdiensttreding!

Stel je een object ter beschikking, dan moet de werknemer deze teruggeven als hij uit dienst gaat. Je bent immers de eigenaar. Hij kan je ook de restwaarde vergoeden.

Renate Ekhart
Renate Ekhart Senior adviseur kwaliteit & vaktechniek
Specialist op het gebied van belastingheffing
Niets is zo veranderlijk als de belastingwetgeving, dat maakt het zo uitdagend. Het raakt ons allemaal, zeker omdat de gevolgen ervan impact hebben op de onderneming en privé, die bij ondernemers communicerende vaten zijn. Het moet een beetje ‘in’ je zitten om het leuk te vinden om de ontwikkelingen te blijven volgen, de gevolgen en kansen in kaart te brengen en die op een begrijpelijke manier te delen. En dat geldt zeker voor mij.
Neem contact op

Belast of niet?

Het kan fiscaal nogal wat verschil maken of je iets aan je werknemer vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt.

  • Vergoed of verstrek je bijvoorbeeld werkkleding, zoals de overal van een schilder, dan is dit belast.
  • Stel je de werkkleding ter beschikking, dan is het onbelast.

Werkkostenregeling

Als zaken belast zijn, kan je belastingheffing bij de werknemer voorkomen door ze onder te brengen in de werkkostenregeling. Als je in een jaar binnen de zogenaamde ‘vrije ruimte’ blijft, hoef je als werkgever ook geen belasting te betalen. Als je de vrije ruimte overschrijdt, betaal je 80% belasting over de overschrijding.

Zo haal je het maximale uit de WKR

De juiste toepassing van de werkkostenregeling levert je voordelen op! Maar hoe pak je dit aan? Wij leggen je in deze whitepaper uit hoe jij het maximale uit de werkkostenregeling haalt.

Btw-aspecten

Houdt bij de vraag of je zaken vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, ook de btw in de gaten. Zo kan je bijvoorbeeld vakliteratuur belastingvrij vergoeden, verstekken of ter beschikking stellen. Vergoed je echter de vakliteratuur, dan kan je alleen de btw terugkrijgen als de factuur op naam van je bedrijf staat.

Heb je vragen over vergoedingen, verstrekkingen of ter beschikking stellingen, neem dan contact met ons op.