Subsidies in 2024 voor de tran­sport­sec­tor

In 2024 komen er voor de Transportsector subsidies beschikbaar. De AanZET voor e-truck, SSEB voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen en de SEBA voor bestelauto’s.

Top 3 tran­sport­sub­si­dies

In 2024 is er subsidie beschikbaar voor elektrische voertuigen bestemd voor het vervoer van goederen, bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen. Tijdig indienen van je aanvraag is sterk aan te raden.

Via een officiële bekendmaking kondigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat drie regelingen aan:

  1. AanZET voor e-trucks
  2. SSEB voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen
  3. SEBA voor bestelauto’s
Martijn Boerman
Martijn Boerman Subsidieadviseur

AanZET voor e-trucks

De regeling AanZET voor emissieloze vrachtauto’s was afgelopen jaar al kort na de opstelling uitgeput. Voor 2024 is een budget beschikbaar van 45 miljoen euro. De regeling wordt opengesteld op 26 maart 2024, om 09.00 uur. Ondernemers die van de regeling gebruik willen maken, doen er verstandig aan hun aanvraag zorgvuldig voor te bereiden en direct na openstelling van de regeling in te dienen.

De belangrijkste wijzigingen voor 2024 betreffen naast het aangepaste subsidiebudget een wijziging ten aanzien van de wijze van aanvragen. Waar het voorheen mogelijk was om meerdere vrachtwagens aan te vragen op een dag, is het vanaf 2024 slechts mogelijk op één vrachtwagen per dag aan te vragen.

Aanvragen kunnen alleen via het door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ter beschikking gestelde digitale aanvraagformulier worden ingediend

SSEB voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen

Voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen gaat op 5 mei 2024 om 09.00 uur de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB) weer open. Op grond van SSEB kunnen subsidies worden verstrekt voor de aanschaf van en innovatie/haalbaarheidsstudie rondom emissieloos materieel en voor de ombouw (retrofit) naar schoon (emissiearm) of emissieloos materieel dat wordt ingezet in de bouwsector in Nederland.

De subsidieplafonds in 2023 bedragen voor de aanschafsubsidie: 36 miljoen euro, voor de retrofitsubsidie 10 miljoen euro, 1 miljoen euro voor de haalbaarheidsstudie en voor de innovatie subsidie 9 miljoen euro.

SEBA voor bestelauto’s.

Op grond van de SEBA kunnen subsidies worden verstrekt voor de aanschaf van nieuwe emissieloze bedrijfsauto’s door ondernemingen en non-profitinstellingen. Ook in 2024 kan de aanvraag tot vaststelling van de subsidie worden ingediend tot uiterlijk 12 maanden (+ 7 maanden uitstel) na de datum van verlening van de subsidie.

Deze verlenging gold voor het eerst voor subsidies die in het jaar 2021 waren verleend en was nodig vanwege lange levertermijnen van bedrijfsauto’s door het wereldwijde chiptekort. Dit tekort duurt nog voort waardoor deze langere termijn ook voor het jaar 2024 geldt. De definitieve openstellingsdatum is vooralsnog niet bekend en is naar verwachting eind maart.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten over de subsidies voor jou als transportondernemer? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. We helpen je graag verder.

Subsidieregelingen voor transportondernemers

Wil je gelijk weten voor welke (transport)subsidies je in aanmerking komt? Vraag dan een subsidiescan aan.

Vraag subsidiescan aan
medewerkers de jong en laan