Subsidies in 2023 voor de tran­sport­sec­tor

In 2023 komen er voor de Transportsector subsidies beschikbaar. De AanZET voor e-truck, SSEB voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen en de SEBA voor bestelauto’s.

Top 3 tran­sport­sub­si­dies

In 2023 is er subsidie beschikbaar voor elektrische voertuigen bestemd voor het vervoer van goederen, bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen. Tijdig indienen van je aanvraag is sterk aan te raden.

Via een officiële bekendmaking kondigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat drie regelingen aan:

  1. AanZET voor e-trucks
  2. SSEB voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen
  3. SEBA voor bestelauto’s
Harald Rohof
Harald Rohof Senior adviseur mkb

AanZET voor e-trucks

De regeling AanZET voor emissieloze vrachtauto’s was afgelopen jaar al kort na de opstelling uitgeput. Voor 2023 is een budget beschikbaar van 30 miljoen euro. De regeling wordt opengesteld op 4 april 2023, om 09.00 uur. Ondernemers die van de regeling gebruik willen maken, doen er verstandig aan hun aanvraag zorgvuldig voor te bereiden en direct na openstelling van de regeling in te dienen.

De belangrijkste wijzigingen voor 2023 betreffen naast het aangepaste subsidiebudget de betere afstemming van de aanvraagperiode op de vakantieperiode en het feit dat subsidie slechts kan worden aangevraagd zolang er budget is.

Aanvragen kunnen alleen via het door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ter beschikking gestelde digitale aanvraagformulier worden ingediend.

SSEB voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen

Voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen gaat op 9 mei 2023 om 09.00 uur de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB) weer open. Op grond van SSEB kunnen subsidies worden verstrekt voor de aanschaf van en innovatie rondom emissieloos materieel en voor de ombouw (retrofit) naar schoon (emissiearm) of emissieloos materieel dat wordt ingezet in de bouwsector in Nederland.

De subsidieplafonds in 2023 bedragen voor de aanschafsubsidie: 36 miljoen euro, voor de retrofitsubsidie 14 miljoen euro en voor de innovatie subsidie 10 miljoen euro. Hermotorisering wordt als nieuwe maatregel toegevoegd bij retrofitsubsidie. 

SEBA voor bestelauto’s.

Op grond van de SEBA kunnen subsidies worden verstrekt voor de aanschaf van nieuwe emissieloze bedrijfsauto’s door ondernemingen en non-profitinstellingen. Ook in 2023 kan de aanvraag tot vaststelling van de subsidie worden ingediend tot uiterlijk 7 maanden (in plaats van binnen 4 maanden) na de datum van verlening van de subsidie.

Deze verlenging gold voor het eerst voor subsidies die in het jaar 2021 waren verleend en was nodig vanwege lange levertermijnen van bedrijfsauto’s door het wereldwijde chiptekort. Dit tekort duurt nog voort waardoor deze langere termijn ook voor het jaar 2023 geldt. Aanvragen voor de SEBA kunnen ingediend worden vanaf 10 januari 2023.

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten over de subsidies voor jou als transportondernemer? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. We helpen je graag verder.

Bron: TLN

Subsidieregelingen voor transportondernemers

Wil je gelijk weten voor welke (transport)subsidies je in aanmerking komt? Vraag dan een subsidiescan aan bij onze dochteronderneming Cata Subsidieadvies. 

Vraag subsidiescan aan
Harald Rohof
Harald Rohof Senior adviseur mkb