SDE++ aanvragen van 5 september tot en met 5 oktober

Ondernemers kunnen van 5 september tot en met 5 oktober 2023 weer subsidie aanvragen in het kader van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). De SDE++ regeling verschaft subsidie aan ondernemers die grootschalige hernieuwbare energie opwekken of zorgen voor een vermindering van de uitstoot van CO2.

Aanvragen SDE++ 2023

De openstelling SDE ++ is verdeeld in 5 fasen:

  • Fase 1: openstelling 5 september 2023, fasegrens €90/ton CO2
  • Fase 2: openstelling 11 september 2023, fasegrens €180/ton CO2
  • Fase 3: openstelling 18 september 2023, fasegrens €240/ton CO2
  • Fase 4: openstelling 25 september 2023, fasegrens €300/ton CO2
  • Fase 5: openstelling 2 oktober 2023, fasegrens €400/ton CO2

Aanvraag vertraagd

Het kunnen aanvragen van de SDE++ subsidie liep vertraging op vanwege enkele nieuwe facetten van de regeling. Die moesten eerst door de Europese Commissie worden goedgekeurd. Dit is inmiddels gebeurd.

Introductie 'hekjes'

In de nieuwe SDE++ regeling wordt gebruikgemaakt van zogenaamde hekjes. Via deze hekjes is voor een aantal technieken subsidie gereserveerd. Deze technieken zijn nu nog niet zo rendabel. Er wordt echter verwacht dat deze technieken een belangrijke rol gaan spelen bij de energietransitie.

Overige wijzigingen

Naast de introductie van hekjes is de SDE++ regeling op nog enkele andere punten gewijzigd. Dit betreft:

  • het productieplafond voor het op land opwekken van hernieuwbare elektriciteit en voor de afvang en opslag van CO2 is vervallen;
  • zon-PV-installaties kleiner dan 1 MWp mogen nog maar maximaal de helft van het piekvermogen terugleveren aan het elektriciteitsnet;
  • de SDE++ regeling is uitgebreid met een nieuwe categorie, namelijk de lucht-water-warmtepomp.

Aanvraag voorbereiden

Ondernemers kunnen desgewenst hun aanvraag nu al voorbereiden. De hiervoor benodigde documenten zijn namelijk al beschikbaar op RVO.nl. Vanaf eind augustus kan men de aanvraag dan klaarzetten binnen de eigen omgeving op de site van de RVO. 

Jarno Swijghuizen
Jarno Swijghuizen Subsidieadviseur

Bereid je aanvraag goed voor

Bereid je aanvraag goed voor en bekijk of je aan alle voorwaarden voldoet. Wil je meer weten over de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) of wil je samen kijken naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem gerust contact op.

Kom jij in aanmerking voor SDE++?

Wij kijken graag met je mee welke kansen er liggen voor jouw organisatie door een subsidiescan te doen. Hierdoor wordt het duidelijk of je voor de SDE++ en/of andere subsidies in aanmerking komt.

Subsidiescan aanvragen
medewerker de jong en laan