MIA stijgt mee bij meer duur­zame keuzes tijdens proces

Als je investeert in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel, kan je recht hebben op de milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze fiscale subsidie kent drie categorieën, met ieder een eigen percentage aan extra investeringsaftrek. Indien je investeert in een bedrijfsmiddel en de investering achteraf omzet in een investering van een hogere categorie, betekent dit niet dat je de MIA misloopt, zo heeft de Belastingdienst onlangs bekendgemaakt.

MIA & duurzame keuzes

De MIA is een extra aftrek op de winst voor ondernemers die milieuvriendelijk investeren. Om voor de MIA in aanmerking te komen, moet het bedrijfsmiddel zijn opgenomen op de zogenaamde Milieulijst.

De MIA kent drie categorieën. Afhankelijk van het bedrijfsmiddel kom je in aanmerking voor 45, 36 of 27% aan extra aftrek op je winst. Door de aftrek verlaag je dus je winst, betaal je daardoor minder belasting en wordt het voor jou als ondernemer aantrekkelijker om milieuvriendelijk te investeren.

Zarina Buckert
Zarina Buckert Subsidieadviseur

Gevolg wijziging categorie?

Onlangs werd de vraag gesteld wat de gevolgen zijn voor de MIA als een ondernemer investeert in een bedrijfsmiddel en gedurende de uitvoering van de investering besluit te investeren in een bedrijfsmiddel van een hogere categorie. Het betrof hier de bouw van een melkveestal.

De Belastingdienst geeft aan dat, indien voldaan is aan alle gebruikelijke voorwaarden, in dat geval gewoon recht bestaat op het percentage aan MIA dat hoort bij het bedrijfsmiddel waarvoor uiteindelijk gekozen is.

Strijdig met doelstelling MIA?

De Belastingdienst geeft aan dat er weliswaar geen correcte melding is gemaakt van de investering. Bij aanvraag van de MIA moet immers gemeld worden welk bedrijfsmiddel de investering betreft. Het zou in strijd zijn met de doelstelling van de MIA om alleen om deze reden het hogere percentage MIA niet toe te kennen. Evenzeer bestaat daarom bij investering in een bedrijfsmiddel van een lagere categorie recht op het lagere percentage aan MIA.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.

Ook interessant

Verduurzamen: 4 subsidies

Investeringssubsidies op het gebied van duurzaamheid worden jaarlijks beschikbaar gesteld door RVO. De meest in het oog springende regelingen zijn EIA, MIA, ISDE en SDE++. Deze subsidieregelingen kunnen niet samen, dus kijk goed waar jouw investering past.