rVDM: de nieuwe manier om mesttransporten te melden

Sinds 2023 moet je bij een mesttransport gebruik maken van het ‘realtime Vervoersbewijs Dierlijke Mest’. Als je zelf mest transporteert, moet je diverse meldingen digitaal indienen via e-CertNL. Voorafgaand en tijdens het transport moeten deze meldingen worden gedaan.

Mesttransport melden

Nieuw in 2023 is dat je na het transport als afnemer of leverancier het transport altijd moet bevestigen, ook via e-CertNL.

Laat je de mest gewogen en bemonsterd aan-/afvoeren? Dan verandert er voor jou niet veel. De vervoerder is een intermediair en verzorgt alle meldingen voor en tijdens het transport.

Voer je de mest af en laat je het transport uitvoeren door een bedrijf dat ook kan wegen en bemonsteren (intermediair)? Dan regelt de intermediair ook alle meldingen voor en tijdens het transport.

Zelf forfaitair afvoeren

Vervoer je als landbouwer zelf de mest? Dan moet je zelf de verschillende meldingen doen:

  • Je moet voor het transport eerst een vooraanmelding doen;
  • daarna doe je een startmelding, vervolgens kan je het transport uitvoeren;
  • tijdens het lossen doe je een losmelding, hierin bevestig je onder andere het gewicht. Je kunt als vervoerder het transport ook direct bevestigen.

Forfaitair transport door ‘derde’

Het blijft ook toegestaan om een ‘derde’ (geen intermediair), bijvoorbeeld een loonwerker, het transport uit te laten voeren. De loonwerker doet dan ook alle meldingen tijdens het transport namens jou. Hiervoor moet je de loonwerker machtigen in RVO.

Mark Scholten Linde
Mark Scholten Linde Adviseur agro

Bevestiging binnen 7 dagen

Na elk transport moet  je als leverancier of afnemer het transport binnen 7 dagen bevestigen. Deze bevestiging kan je ook door een andere partij laten doen. De bevestiging kan echter niet gedaan worden door een partij die ook is betrokken bij het transport.

Melden en machtigen

De meldingen rondom het transport en ook de bevestiging doe je via e-Cert.nl. Iemand machtigen om namens jou meldingen te doen, regel je via RVO.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.