For­se stij­ging­en pacht­nor­men

De pachtnormen 2024 zijn fors gestegen met, afhankelijk van het pachtprijsgebied, wel 16% tot 65%. De nieuwe pachtnormen gelden vanaf 1 juli 2024.

Pachtnormen

De normen zijn van toepassing op reguliere pachtcontracten en geliberaliseerde pachtcontracten langer dan 6 jaar. De aanpassingen worden van rechtswege aangepast. Dit betekent dat jouw verpachter deze nieuwe normen met de start van het nieuwe pachtjaar door kan voeren.

Pachtnormen ‘los land’

De nieuwe pachtnormen voor ‘los land’ zijn gebaseerd op de bedrijfsresultaten uit de periode 2018-2022. Ten opzichte van vorig jaar zijn de resultaten van het jaar 2017 weggevallen en van het jaar 2022 toegevoegd.

Akkerbouw

Voor de akkerbouw is een jaar met een iets lager dan gemiddeld inkomen afgevallen (2017), terwijl het jaar 2022 gemiddeld op een zeer hoog niveau is uitgekomen. Regionaal zijn er wel verschillen.

Melkveehouderij

In de melkveehouderij waren de resultaten in 2017 goed, echter het inkomen in 2022 was gemiddeld zeer hoog. Ook in de melkveehouderij zijn regionale verschillen aanwezig.

Tuinland

De pachtnormen voor tuinland zijn ook hoger ten opzichte van vorig jaar, maar de procentuele stijging is minder fors.

Regionorm of veranderpercentage

Bekijk de nieuwe regionorm en het veranderpercentage van jouw regio. De regionorm geldt voor jou wanneer jouw pachtcontract vanaf 1 september 2007 is ingegaan. Is jouw pachtcontract van vóór 1 september 2007? Dan is het veranderpercentage voor jou van toepassing.

Heb je vragen over de pachtnormen? Neem gerust contact op.

 

Gineke Welleweerd
Gineke Welleweerd Senior adviseur agro
Gineke Welleweerd
Gineke Welleweerd Senior adviseur agro