Voor je werknemer die het minimumloon verdient en die na 1 januari 2023 een loongerelateerde uitkering ontvangt, werkt een minimumloonsverhoging door in het dagloon en daarmee ook in de uitkering. Die uitkering zal namelijk gebaseerd zijn op een referteperiode die (gedeeltelijk) na 1 januari 2023 ligt. Een bijzondere minimumloonsverhoging heeft volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) waarschijnlijk alleen effect op de loongerelateerde uitkeringen voor werknemers met een loon tot maximaal 130% van het minimumloon.
Uitkering is 70% van het dagloon
Gedurende het aanvullend geboorteverlof en het betaald ouderschapsverlof betaalt het UWV een uitkering van 70% van het dagloon van jouw werknemer. Er geldt een maximumdagloon. De uitkering van jouw werknemer is nooit hoger dan 70% van het maximumdagloon.
Berekening van het dagloon
Het dagloon van jouw werknemer wordt door het UWV op de volgende manier berekend: het UWV neemt de datum van één maand voor het verlof. Bij een vierwekenperiode wordt de datum van vier weken voor het verlof genomen. Vanaf die datum gaat het UWV één jaar terug, dat is de referteperiode.
Vervolgens wordt het totale sv-loon in dat jaar berekend. Het sv-loon is het loon waarover belasting en socialeverzekeringspremies worden betaald. Het sv-loon wordt door 261 dagen gedeeld. Dat is het gemiddeld aantal werkdagen per jaar. Is jouw werknemer korter in dienst? Dan wordt het sv-loon gedeeld door het aantal werkdagen dat jij jouw werknemer salaris betaalde vanaf de datum waarop de werknemer bij jou in dienst kwam. De uitkomst hiervan is het dagloon.
Heb je vragen over de hogere verlofuitkering? Neem gerust contact op.