Einde advies thuiswerken: wat gebeurt er met de inrichting werkkamer?

Het advies om thuis te werken vanwege corona is voorbij. Betekent dit dat je werknemers de inrichting van de werkkamer thuis weer terug naar kantoor moeten brengen?

Inrichting werkkamer

Inrichting werkkamer terug naar kantoor?

Op grond van de Arbowet ben je als werkgever verplicht voor de inrichting van de werkplek thuis te zorgen als de werknemer thuis moet werken. In die gevallen kunt u onder meer een bureau, een bureaustoel en verlichting belastingvrij ter beschikking stellen, verstrekken of vergoeden.

Retourneren

Werkt een werknemer niet meer thuis, dan moeten genoemde zaken weer geretourneerd worden. Het maakt hierbij niet uit of jij je werknemer spullen hebt uitgeleend of dat je destijds bijvoorbeeld een bedrag hebt uitgekeerd waar de werknemer zelf spullen voor kon aanschaffen.

Je kunt er echter ook voor kiezen de werknemer de spullen te laten houden. In dat geval moet er belasting betaald worden over de restwaarde van de spullen.

Je kunt dit voorkomen door de werknemer de spullen tegen de restwaarde over te laten nemen. Die waarde is uiteraard lager dan de nieuwprijs, want het betreft gebruikte goederen. Wil jij je werknemer niet belasten voor de restwaarde? Overnemen van de spullen kan ook belastingvrij, als je de restwaarde onderbrengt in de werkkostenregeling.

Juliëtte Röben-Bongers
Juliëtte Röben-Bongers Senior jurist arbeidsrecht

Zo haal je het maximale uit de WKR

De juiste toepassing van de werkkostenregeling levert je voordelen op! Maar hoe pak je dit aan? Wij leggen je in deze whitepaper uit hoe jij het maximale uit de werkkostenregeling haalt.

Werkkostenregeling

De waarde van de spullen is via de werkkostenregeling belastingvrij voor de werknemer. Je betaalt als werkgever echter wel 80% belasting via de eindheffing als je met je vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen over de vrije ruimte heen schiet. 

Let op! Mag de werknemer de spullen houden en breng je ze niet onder in de werkkostenregeling, dan is de restwaarde belast als loon in natura bij de werknemer. Dit heeft tot gevolg dat je hiervoor loonbelasting inhoudt op het loon van de werknemer.

Wil je meer weten over thuiswerken of heb je vragen? Neem gerust contact met mij op.