Belasting­plannen 2024: mobiliteit

Op het gebied van vervoer en mobiliteit brengt het Belastingplan 2024 de nodige wijzigingen en gevolgen met zich mee. Lees waar je op moet letten.

Mobiliteit

Van de verhoging van de vaste voet van de bpm tot het vervallen van de bpm-vrijstelling voor de bestelauto en de korting op de bijtelling voor emissievrije auto’s: op het gebied van vervoer brengt het Belastingplan 2024 de nodige wijzigingen en gevolgen met zich mee. Lees waar je op moet letten. 

  1. Verhoging vaste voet bpm 

  2. Bpm-vrijstelling bestelauto verdwijnt 

  3. Aanpassing mrb-tarief

  4. Accijnsverlaging teruggedraaid

 

Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen
Specialist op het gebied van loonheffingen
Loonheffingen, het leukste wat er is! Samen met mijn team kijk ik met klanten mee hoe zij kosten kunnen besparen bij het belonen van personeel. Ook het geven van presentaties op mijn vakgebied, zowel intern als extern, geeft mij veel energie. Het contact met klanten & collega’s om (internationale) vraagstukken op te lossen is mijn grootste drive!
Neem contact op

1. Verhoging vaste voet bpm

Het aanschaffen van een nieuwe auto is in 2025 duurder. De vaste voet van de bpm gaat met € 200 omhoog. De bpm is een belasting die is verschuldigd bij de aanschaf van een nieuwe auto of motor.

Voor elektrische auto’s geldt ook nog voor volgend jaar een vrijstelling voor de bpm. Deze wordt echter geschrapt per 2025, waardoor de aanschafprijs van elektrische auto’s in 2025 hoger is ten opzichte van 2024. 

2. Bpm-vrijstelling bestelauto verdwijnt

Ondernemers die hun bestelauto meer dan 10% zakelijk gebruiken, betalen op dit moment geen bpm. Die vrijstelling vervalt per 2025. Omdat de bpm wordt berekend op basis van de uitstoot van CO2, treft deze maatregel niet de elektrische bestelauto’s; die blijven vrijgesteld van bpm. Alleen de niet-emissievrije bestelauto’s worden dus duurder. 

Tip!  

  • Wil je nog gebruikmaken van de vrijstelling voor btw-plichtige ondernemers bij de aanschaf van een bestelauto? Bestel deze dan tijdig, zodat je in 2024 gebruikmaakt van de vrijstelling! 
  • De hoogte van de bpm op bestelauto’s is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Het is dus bij vervanging van bestelauto’s na 1 januari 2025 fiscaal voordelig om jouw bestelauto’s te vervangen door emissievrije varianten.   

3. Aanpassing mrb-tarief

Verhoging mrb-tarief voor campers 

De motorrijtuigenbelasting voor campers voor eigen gebruik wordt in 2026 verhoogd. Nu zijn campereigenaren 25% van de mrb verschuldigd die normaal gesproken zou gelden voor een personenauto met hetzelfde gewicht. Vanaf 2026 wordt dit tarief verhoogd naar 50%. 

Verhoging mrb-tarief voor paardenvervoer 

Vanaf 2024 wordt de mrb voor paardenvervoer voor niet-beroepsmatige paardensport duurder. Momenteel geldt hiervoor een tarief van 25% van de mrb, die normaal gesproken zou gelden voor een personenauto met hetzelfde gewicht. Vanaf 2024 wordt het volledige tarief in rekening gebracht. 

Aflopen mrb-vrijstelling oldtimers 

Op dit moment betaal je voor oldtimers die 40 jaar of ouder zijn geen mrb. Vanaf 2028 zal deze regel alleen gelden voor voertuigen die vóór 1 januari 1988 zijn gemaakt. Voertuigen die na die datum zijn gemaakt, komen niet meer in aanmerking voor deze vrijstelling. 

Hogere mrb voor ov-autobussen en voertuigen op CNG, LNG of LPG 

De motorrijtuigenbelasting (mrb) gaat omhoog voor ov-autobussen en voor privépersonenauto’s en bestelauto’s die volgens het kentekenregister rijden op CNG, LNG of LPG. Dit komt omdat de lagere brandstoftoeslag per 1 januari 2026 eindigt. 

4. Accijnsverlaging teruggedraaid

De belastingkorting voor benzine, diesel en LPG, die sinds 1 juli 2023 geldt, wordt verlengd met 1 jaar. Ook wordt de reguliere indexatie per 1 januari 2024 niet doorgevoerd.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.