Duurzaamheid en data gaan goed samen bij Berrico

Aangestuurd door twee echtparen en met slechts 21 medewerkers een omzet realiseren van tientallen miljoenen; is Berrico binnen haar branche 'the underdog' of springt het bedrijf er juist bovenuit?
Bekijk video

Klantcase Berrico

Berrico beschikt over diverse ingrediënten die de onderneming maken tot waar ze nu staat: een slimme kijk op investeringen, kennis van zaken, gedigitaliseerde processen, data-inzicht en duurzaamheid. Met daarnaast een altijd vrolijke en positieve insteek!

Prettige samenwerking

In 2019 werd Berrico een controleplichtige onderneming. De Jong & Laan werd benaderd en er ontstond een prettige samenwerking tussen de vier dames van het de Jong & Laan controleteam en Foekje van Dijk - de financieel en HR-verantwoordelijke medeoprichtster van Berrico. Dit volledig vrouwelijke team richtte zich het eerste jaar vooral op het goed inrichten van het controleproces.

Hanneke (de Jong & Laan): “Dat heeft ervoor gezorgd dat ze nu goed op elkaar zijn ingespeeld. We zijn het tweede controlejaar ingegaan waarbij we over en weer weten wat we van elkaar kunnen verwachten."

Elkaar scherp houden

Hanneke vervolgt: "Berrico is een kritische klant; ze nemen niet alles klakkeloos aan, maar willen eerst achtergrondinformatie. Waar we in het eerste jaar veel tot in de puntjes hebben uitgezocht en toegelicht, zijn ze nu bekend met de materie en lopen we een stuk gemakkelijker door het proces. Deze kritische houding houdt ons scherp en we leren ervan. We beseffen bijvoorbeeld dat ook andere klanten mogelijk meer behoefte hebben aan diepgaandere achtergrondinformatie.” 

Lingling (de Jong & Laan): We mogen eigenlijk wel zeggen dat Berrico een voorbeeldklant is.

Externe accountant Lingling Huang vult haar enthousiast aan. “Niet alleen de punctualiteit, maar ook de vooruitstrevendheid en de professionaliteit maakt dit voor ons een hele interessante klant. We mogen eigenlijk wel zeggen dat het een voorbeeldklant is, zeker als het gaat over hoe de processen en het ERP-systeem zijn ingericht. Dit maakt een datagedreven controle mogelijk."

"Met de Jong & Laan hebben we goed en persoonlijk contact. Ze hebben veel kennis van zaken."

Digitaal inzicht

Alle informatie met betrekking tot de operationele goederenstromen en financiële geldstromen is digitaal inzichtelijk. Lingling: "Met deze ruwe data zijn wij in staat de geld- en goederenbeweging duidelijk in beeld te brengen. En dat is nog best een complex proces als je alleen al denkt aan alle internationale btw-nummers voor het inklaren van geïmporteerde goederen."

Focus op bijzonderheden en uitzonderingen

"Maar door de digitalisering van werkzaamheden zijn we in staat optimaal data-analyse uit te voeren, waardoor we volledig de focus kunnen houden op bijzonderheden en uitzonderingen", vertelt Lingling. 

Zo kan, naar aanleiding van data-analyse, onder meer het volgende geconstateerd worden: 

  • Afwijkende afgrenzingen rondom de balansdatum; 
  • een afwijkende berekening in geldstromen in vreemde valuta (zoals dollars en ponden);
  • afwijkende voorraadaantallen.

Uitzonderingen verklaren 

Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat er nog voorraad onderweg is of ergens op een schip staat. Dan is deze dus niet feitelijk bij de telling in de magazijnen aanwezig. Door de digitale werkwijze en procesinrichting blijven dit soort afwijkingen overzichtelijk en goed behapbaar.

Lingling: "Deze werkwijze sluit naadloos aan op onze innovatieve controleaanpak, die we de afgelopen jaren steeds verder hebben gedigitaliseerd en geoptimaliseerd. Berrico is daarbij een voorbeeldklant voor ons op het gebied van operationele data-analyse en ideaal om assistenten van het controleteam mee op te leiden."

Verhaal achter de cijfers

Foekje (Berrico) geeft aan: “Ik wil graag de aansluiting vinden tussen de keuzes die wij gemaakt hebben in onze financiële administratie en de ‘taal’ die de accountant daarvoor gebruikt. Daarom vraag ik op sommige elementen verder door."

"Het verhaal achter de cijfers moet kloppen met wat we in de jaarrekening presenteren. Het is fijn om dan met een kantoor te werken dat de tijd neemt om deze achtergrond goed uit te leggen. In het eerste jaar is hier ruim de tijd voor genomen en is er een duidelijke structuur neergezet. Hierdoor verloopt het proces in ons pas tweede controlejaar best soepel."

mensen voor gebouw

Duurzaamheid en kwaliteit

Berrico richt zich op de import van bijzondere gedroogde fruitproducten - zoals cranberries en goji bessen -, sap en diverse zaden. De zowel conventionele als biologische producten worden wereldwijd ingekocht en geleverd aan de dranken- en voedingsmiddelenindustrie, verpakkers en groothandels in heel Europa.

Berrico heeft duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Zo bezoeken ze zelf de productielocaties en velden waar de producten worden verbouwd, voordat ze met een producent een samenwerking aangaan.

"Alleen dan weten we zeker dat een leverancier past bij onze uitgangspunten. Los van natuurlijk het voordeel dat het prachtige en indrukwekkende reizen met zich meebrengt,” zegt Foekje lachend. “Zo kon ik in Canada met eigen ogen zien hoe een cranberryveld onder water werd gezet om het gewas te beschermen tegen beestjes of de strenge kou.”

Lees verder onder de afbeelding. 

Net even anders

Foekje: “We doen het net even anders. Een bewuste keuze, mede met het oog op kosten en duurzaamheid. Want waarom nog iets bouwen, terwijl de mogelijkheden allemaal al lang om ons heen aanwezig zijn?”

Berrico doet het net even anders; de aansturing van de organisatie is dan ook best bijzonder te noemen. Foekje is de vrouw van Renno van Dijk. Samen zijn zij één van de twee echtparen die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van de onderneming.

Foekje (Berrico): waarom nog iets bouwen, terwijl de mogelijkheden allemaal al lang om ons heen aanwezig zijn?

Daarbij ligt de kracht en passie van de mannen, Renno en Bert Jan Bakker bij innovatie, verkoop en IT. Rosita Chang, de vrouw van Bert Jan, is verantwoordelijk voor de inkoop, logistiek, kwaliteit en het vinden van nieuwe producten. Het blijkt al 20 jaar een goede mix.

Ook de inrichting van de organisatie op het gebied van huisvestiging is niet standaard te noemen. Inmiddels is Berrico het werken vanuit één van de huizen van de eigenaren ruim ontgroeid en werken ze vanuit een kantoorpand in Lelystad. Daarbij kent de onderneming geen eigen magazijn.

Berrico huurt externe voorraadlocaties met de juiste klimaatbeheersing en aanwezige kundige medewerkers. Dit werkt in verhouding voordeliger dan zelf panden bouwen, inrichten en onderhouden. 

Een jaar vol uitdagingen

Waar corona op veel vlakken verandering heeft gebracht, kwam voor Berrico óók nog de Brexit om de hoek kijken. Dit bracht de nodige uitdagingen in logistiek, import en het bijzonder de biologische certificering.

Foekje: “Van kijken naar wat niet kan, word je niet vrolijk. Ga uit van het positieve, bedenk een oplossing, benut de kansen die er zijn. Dat brengt je veel verder en maakt je werkdag een stuk leuker”.

Ondernemend als ze zijn, is er inmiddels een bedrijf in Engeland opgericht. Foekje: “Via die nieuwe entiteit zijn we in staat om de in- en export van ons biologische assortiment te blijven optimaliseren.”

drie vrouwen

Een fijne samenwerking als basis

“Natuurlijk staat het begrijpen van ons bedrijf, de processen, een goede prijs en kwaliteit bovenaan. Maar fijn samenwerken, elkaar goed aanvoelen en een open communicatie is ook van groot belang.“

Lingling: “Dat kenmerkt ook de samenwerking met Foekje. Elk contactmoment begint met een positieve noot, wat erg aanstekelijk werkt. Er is, voordat we de zakelijke boodschap bespreken, ruimte voor persoonlijke aandacht. Die open en transparante houding maakt dat het een klant is die goed bij onze cultuur past en fijn om mee samen te werken."

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of ben je benieuwd of wij iets voor elkaar kunnen betekenen? Neem gerust contact met mij op.