ESG-rapportage blijft een need-to-have: de toekomst van je bedrijf staat immers op het spel

Geruchten gingen al langer rond, maar afgelopen weekend is een eerste herziene versie van rapportage ver(p)lichting inzake CSRD en andere rapportage ESG-frameworks gelekt. De EU overweegt om de omzetdrempel van bedrijven voor rapportageverplichting aanzienlijk te verhogen, waardoor er minder bedrijven formeel in de scope van de CSRD vallen. In plaats van de eerder geschatte 50.000 EU bedrijven, zouden er in het nieuwe conceptvoorstel minder dan 7.000 bedrijven onder de verplichting vallen.

Wat nu?

Naast het verhogen van de criteria, beoogt dit initiatief van de Europese Commissie de bestaande duurzaamheidsrichtlijnen zoals CSRD, EU Taxonomie en CSDDD te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Het centrale doel is meer duidelijkheid en efficiëntere rapportageverplichting. Dat deze plicht gaat komen is onvermijdelijk, alleen kunnen ondernemers zich nu in een rustiger tempo voorbereiden.

De aanzienlijke verhoging van de CSRD criteria roept bij ondernemers logischerwijs de vraag op: moeten we doorgaan – of überhaupt starten – met ESG-rapportage of juist wachten totdat de nieuwe regelgeving ons raakt? Co-founder van Good Growth Collective (integratie met de Jong & Laan sinds 1 december 2024) Bernd Hendriksen deelt zijn visie.

Bernd Hendriksen
Bernd Hendriksen Founder Good Growth Collective

“De keuze ligt vanzelfsprekend bij de ondernemer, maar vanuit de praktijk zijn er enkele belangrijke overwegingen. Hoewel regelgeving en rapportage enorm helpen om te verduurzamen, zijn er genoeg bedrijven die niet wachten op nieuwe regels en wetgeving. Op basis van de CSRD helpen we bedrijven inzicht te krijgen in de belangrijkste duurzaamheidsonderwerpen die voor het bedrijf relevant zijn. Daarmee ontstaat ook inzicht in de kansen en (financiële) risico’s voor de ondernemer.

De investeerders in duurzaamheid van vandaag, zijn de winnaars van morgen. Het is dus logisch dat een groot aantal bedrijven al grote stappen heeft gezet richting CSRD compliance en daarmee zijn ook investeringen gedaan. Het is zonde om dit nu links te laten liggen, terwijl de verkregen inzichten waardevolle input zijn voor bijvoorbeeld duurzaamheidsrapporten, de introductie van nieuwe initiatieven zoals minder gebruik van verpakkingen, de energierekening omlaag brengen en een aantrekkelijke werkgever worden."

"Persoonlijk vind ik het jammer dat de EU nu op de rem lijkt te gaan staan. Het rapporteren van duurzaamheidscijfers – op basis van CSRD – is naar mijn mening een effectief middel om te verduurzamen. Veel van onze klanten grijpen de CSRD en rapportageverplichting aan om de noodzakelijke professionalisering door te voeren: eindelijk eens goed opschrijven van wat we al doen.

Los van de keuze om wel of niet te rapporteren; als je start met investeren in duurzaamheid, neem dan in ieder geval de volgende elementen uit CSRD mee:

  1. Dubbele materialiteitsanalyse (DMA): welke duurzaamheidsaspecten zijn écht relevant voor jouw bedrijf?
  2. Waardeketenanalyse: waar in jouw keten ontstaan de grootste duurzaamheidskansen of risico’s?
  3. Stakeholders: wat verwachten klanten, medewerkers en leveranciers van jouw bedrijf op dit vlak?

Door in te spelen op deze punten, zet je strategisch stappen in de juiste richting en geef je jouw bedrijf een duw naar een duurzame toekomst. ESG-rapportage blijft dus een need-to-have: de toekomstbestendigheid van je bedrijf staat immers op het spel.”

Whitepaper

De CSRD, wat kan ik ermee?

De CSRD kan een grote uitdaging zijn, maar het is een noodzakelijke stap voor de toekomst. Draai het om en zie het als een kans: CSRD, dit kan ik ermee! We helpen je op weg met een stappenplan voor mkb-ondernemers.