De Omnibus-wet: wat betekent dit voor jou?

De Europese Commissie wil de duurzaamheidsrapportage eenvoudiger maken. Met het Omnibus-vereenvoudigingspakket worden de CSRD-regels aangepast: strengere criteria, uitstel tot 2027 en een nieuwe vrijwillige rapportagestandaard. Wat betekent dit voor jou en jouw zakenrelaties? Lees snel verder!

Omnibus-vereenvoudigingspakket

Op 26 februari 2025 heeft de Europese Commissie de eerste maatregelen van het ‘Omnibus-vereenvoudigingspakket’ gepubliceerd. Dit pakket heeft als doel de bestaande duurzaamheidsrichtlijnen, zoals de CSRD, EU Taxonomie en CSDDD, te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Op dit moment gaat het nog om een wetsvoorstel, dat goedgekeurd moet worden door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. De exacte termijn voor een definitieve beslissing is nog onduidelijk, maar zodra het wordt goedgekeurd, treedt het voorstel direct in werking. De verwachting is dat dit via een versnelde procedure zal gebeuren.

Let op! Het Europees Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde wijzigingen.

De belangrijkste voorgestelde wijzigingen in de CSRD

De Omnibus-wet brengt enkele grote wijzigingen met zich mee voor de CSRD:

  • Strengere criteria voor rapportageplicht: alleen ondernemingen met meer dan 1.000 medewerkers (nu nog 250) én een omzet van > €50 miljoen of een balanstotaal van > €25 miljoen moeten verplicht rapporteren.
  • Uitstel van rapportageverplichting: bedrijven die vanaf 2025 onder de CSRD zouden vallen, krijgen twee jaar extra tijd. De rapportageverplichting schuift door naar 2027.
  • Vrijwillige rapportagestandaard voor mkb: voor niet-verplichte bedrijven wordt een vrijwillige standaard geïntroduceerd, gebaseerd op de VSME-standaard van EFRAG. Dit is meteen ook de maximale hoeveelheid informatie die CSRD-plichtige bedrijven mogen opvragen bij hun niet-CSRD-plichtige zakenpartners.
  • Herziening van de ESRS-rapportagestandaarden: het aantal verplichte datapunten wordt verminderd en beter afgestemd op andere wetgeving.

Heb jij een CSRD-plichtige zakenrelatie?

Veel mkb-bedrijven doen zaken met ondernemingen die wél CSRD-plichtig zijn. Deze ‘tier-1’-leveranciers krijgen te maken met informatieverzoeken van hun grotere zakenpartners. Als jouw bedrijf hieronder valt, moet je rapporteren volgens de VSME-standaard.

Naast deze verplichting kiezen sommige bedrijven er zelf voor om over hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren. Ook zij kunnen gebruikmaken van de VSME-standaard. Deze is veel minder uitgebreid en complex dan de ESRS-standaarden (European Sustainability Reporting Standards). De EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) zal hiervoor handige tools beschikbaar stellen, zoals Excel-modellen.

Tip! Hulp nodig bij het opstellen van een rapportage volgens de nieuwe standaard? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder! 

Dit bericht is gebaseerd op de wet- en regelgeving zoals die gold op de publicatiedatum en bevat een algemene beschrijving. Onze adviseurs adviseren je graag over de actuele mogelijkheden voor jouw specifieke situatie.

Webinar EU Omnibus

Sustainability Consultant Hugo Smits (Good Growth Collective)  en Manager ESG Assurance Harry Wanningen deelden de belangrijkste inzichten over de CSRD Omnibus-wet. Van impact op ESG-rapportage tot assurance-eisen. Een must-watch voor iedereen die up-to-date wil blijven!