Voor­kom belasting­rente over aan­slag erf­belasting

Dien jouw aangifte erfbelasting binnen acht maanden na de datum van overlijden in. Ben je te laat of wijkt de Belastingdienst in negatieve zin af van jouw aangifte, dan wordt belastingrente in rekening gebracht.

Belastingrente voorkomen

Je kunt belastingrente voorkomen door tijdig jouw aangifte erfbelasting in te dienen én ervoor te zorgen dat de Belastingdienst niet van jouw aangifte hoeft af te wijken. Lukt dit niet, vraag dan een voorlopige aanslag erfbelasting aan. Je betaalt dan alleen belastingrente als jouw voorlopige aanslag achteraf te laag blijkt te zijn. 

Tip! Een formulier voor een voorlopige aanslag erfbelasting treft je aan op de site van de Belastingdienst.

Uitstel beïnvloedt belastingrente niet

Ook als je uitstel voor het indienen van de aangifte hebt aangevraagd, betaal je belastingrente vanaf acht maanden na de datum van overlijden. Uitstel beïnvloedt de belastingrente dus niet.

Let op! Probeer belastingrente te voorkomen, want het tarief bedraagt momenteel 6% en zal waarschijnlijk per 1 januari 2024 stijgen naar 7,5%.

Heb je vragen over de erfbelasting? Neem gerust contact op.

Renate Ekhart
Renate Ekhart Senior adviseur kwaliteit & vaktechniek
Specialist op het gebied van belastingheffing
Niets is zo veranderlijk als de belastingwetgeving, dat maakt het zo uitdagend. Het raakt ons allemaal, zeker omdat de gevolgen ervan impact hebben op de onderneming en privé, die bij ondernemers communicerende vaten zijn. Het moet een beetje ‘in’ je zitten om het leuk te vinden om de ontwikkelingen te blijven volgen, de gevolgen en kansen in kaart te brengen en die op een begrijpelijke manier te delen. En dat geldt zeker voor mij.
Neem contact op