Vijf aandachts­punten voor deze december­maand

Het jaar 2023 zit er weer bijna op en dus doe je er goed aan nog even na te denken over zaken die je onder meer fiscaal nog dit jaar kunt regelen. De belangrijkste zaken op een rij.

Schenk belasting­vrij

Ook dit jaar schenk je belastingvrij tot een bepaald vrijgesteld bedrag. De vrijstelling voor jouw kinderen bedraagt voor 2023 € 6.035, voor je kleinkinderen is dat € 2.418. Dit laatste bedrag geldt ook voor schenkingen aan derden, zoals een vriend of neef. 
Een bijkomend voordeel voor jou is dat het bedrag van de schenking niet meer meetelt in box 3 op 1 januari 2024 en dat dit jou wellicht nog een belastingbesparing oplevert.

Benut de vrije ruimte maximaal

Via de werkkostenregeling (WKR) kun je jouw personeel zaken onbelast vergoeden en verstrekken. De vrije ruimte bedraagt dit jaar 3% van jouw loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere.

Benut deze vrije ruimte in de WKR maximaal als je iets extra’s voor jouw werknemers wil doen. Bedenk dat de vrije ruimte volgend jaar een stuk minder is, namelijk over de eerste € 400.000 van jouw loonsom nog slechts 1,92%. De vrije ruimte over het meerdere blijft ook in 2024 1,18%. Je mag een restant van jouw vrije ruimte van 2023 niet meenemen naar 2024.

Renate Ekhart
Renate Ekhart Senior adviseur kwaliteit & vaktechniek
Specialist op het gebied van belastingheffing
Niets is zo veranderlijk als de belastingwetgeving, dat maakt het zo uitdagend. Het raakt ons allemaal, zeker omdat de gevolgen ervan impact hebben op de onderneming en privé, die bij ondernemers communicerende vaten zijn. Het moet een beetje ‘in’ je zitten om het leuk te vinden om de ontwikkelingen te blijven volgen, de gevolgen en kansen in kaart te brengen en die op een begrijpelijke manier te delen. En dat geldt zeker voor mij.
Neem contact op

Zo haal je het maximale uit de WKR

De juiste toepassing van de werkkostenregeling levert je voordelen op! Maar hoe pak je dit aan? Wij leggen je in deze whitepaper uit hoe jij het maximale uit de werkkostenregeling haalt.

Koop een lijfrente en betaal op tijd!

Heb je een pensioentekort, dan kun je een lijfrente kopen en deze in aftrek brengen op jouw inkomen. De mogelijkheden hiertoe zijn dit jaar sterk verruimd als gevolg van de invoering van de nieuwe Pensioenwet. Vereist is wel dat je de lijfrente dan ook nog dit jaar betaald, dus vóór 1 januari 2024. 

Een bijkomend voordeel is dat de betaalde premies jouw vermogen verminderen en zodoende wellicht een voordeel opleveren ten aanzien van de te betalen belasting in box 3 in 2024.

Bereid je voor op wijziging minimumloon

Per 1 januari 2024 gaat het minimumloon met 3,75% omhoog. Bovendien wordt het minimumuurloon ingevoerd. Vanaf 2024 bestaat geen wettelijk dag-, week- of maandloon meer.

Dit betekent waarschijnlijk een aanpassing in jouw salarisadministratie als je minimumloners in dienst hebt. Er moet daarvoor ook nog een en ander worden doorgerekend en aangepast, want het minimumuurloon is gebaseerd op een werkweek van 36 uur. Voor werknemers met een minimumloon die meer dan 36 uur per week werken, gaan de loonkosten daardoor extra omhoog.

Deel dividend uit, of wacht juist nog even!

Het tarief van box 2 gaat in 2024 veranderen. Nu bedraagt het tarief nog 26,9%, vanaf volgend jaar bedraagt het tarief 24,5% over de eerste € 67.000 aan inkomen (bij aanwezigheid van een fiscale partner € 134.000 voor de fiscale partners gezamenlijk) en in ieder geval 31%, maar waarschijnlijk zelfs 33% over het meerdere. Met dit laatste percentage moet de Eerste Kamer nog instemmen, maar het opnemen van fors dividend wordt volgend jaar in ieder geval duurder. Je hebt daarom nu nog tijd om na te denken over het uitkeren van dividend: nog in 2023 of wachten tot 2024? Omdat het maatwerk is, adviseren wij je hier graag bij.

Heb je vragen over deze tips? Neem gerust contact op.