Uitstel Gecombineerde opgave niet voor fosfaatmonsters

De uiterste datum om je Gecombineerde opgave in te dienen is verzet naar 15 juni. Wil je dit jaar fosfaatdifferentiatie toepassen? Dan moet je de analyseresultaten van je grondmonsters wél op 15 mei beschikbaar hebben. Doorgeven kan tot en met 15 juni.

Complexe regelgeving

De minister heeft besloten om de indieningsperiode van de Gecombineerde opgave (GO) dit jaar met een maand te verlengen. Mede door de late bekendmaking van het nieuwe GLB, de invoering van de bufferstroken en de complexiteit van de nieuwe regelgeving (onder andere de eco-regeling) is 15 mei voor veel boeren en adviseurs niet haalbaar.

Melden fosfaatdifferentiatie

Wil je een hogere fosfaatnorm voor je percelen hanteren? Dan kan je in de GO aangeven dat je gebruik wilt maken van de fosfaatdifferentiatie. Je moet dan ook de analyseresultaten van je grondmonsters uiterlijk 15 juni doorgeven.

Fosfaatmonsters uiterlijk 15 mei

Voor regels van de fosfaatdifferentiatie geldt geen uitstel. Dit betekent dat je de analyseresultaten van je grondmonsters voor fosfaatdifferentiatie uiterlijk 15 mei beschikbaar moet hebben.

Daarnaast mogen deze grondmonsters maximaal 4 jaar oud zijn. Alleen grondmonsters met een monsterdatum vanaf 16 mei 2019 zijn in 2023 geldig.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.

Robert Reuver
Robert Reuver Senior adviseur agro
Ervaren adviseur in de agrarische sector
Mijn naam is Robert en ik ben alweer ruim 30 jaar met veel plezier werkzaam als adviseur in de agrarische sector. Ik heb veel ervaring met onder meer agrarische bedrijfsoverdrachten in familieverband en de financiering van agrarische bedrijven. Daarnaast ben ik graag een sparringpartner voor agrarische ondernemers; zeker in deze tijd is het heel belangrijk om samen vooruit te kijken.
Neem contact op