Sti­cker of O-do­cu­ment ver­plicht voor wer­ken­de Oe­kra­ïner

De overgangsperiode waarin vluchtelingen uit Oekraïne zonder werkvergunning konden werken zonder sticker of O-document in hun paspoort eindigt op 31 oktober 2022 definitief.

Werkvergunning

Vanaf 1 november 2022 kunnen vluchtelingen uit Oekraïne niet meer werken zonder werkvergunning als ze geen sticker of O-document in hun paspoort hebben.

Zonder werkvergunning

Normaal gesproken zou je een werkvergunning moeten aanvragen als je een werknemer afkomstig uit Oekraïne wilt aanstellen. In verband met de oorlog in hun thuisland geldt voor vluchtelingen uit Oekraïne echter de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Hierdoor kun je hen vanaf 1 april 2022 al te werk stellen zonder vergunning.

Bewijs 

Om gebruik te kunnen maken van werken zonder werkvergunning moet de Oekraïner met een sticker of O-document die is afgegeven door de IND aantonen dat hij of zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie valt. Omdat de IND niet in staat was om op tijd aan iedereen de sticker of het document af te geven, kunnen Oekraïners tot en met 31 oktober 2022 nog zonder tewerkgesteld worden. Vanaf 1 november 2022 is dat echter niet meer mogelijk.

Tip! Met de sticker of O-document krijgt de Oekraïner ook toegang tot medische zorg en onderwijs.

Meldplicht

Je bent verplicht een melding te doen bij het UWV als je een werknemer uit Oekraïne in dienst wilt nemen. Dit kan door het meldformulier te uploaden via het werkgeversportaal. Op de melding geef je onder meer de duur en omvang van het dienstverband aan, de functie en het loon van de werknemer. Twee dagen na deze melding kan de werknemer dan starten met werken.

Let op! Deze meldplicht geldt al vanaf april 2022.

Vragen over de werkvergunning voor vluchtelingen uit Oekraïne? Neem gerust contact met ons op.

Cindy Notkamp
Cindy Notkamp Senior jurist arbeidsrecht
Praktische sparringpartner in het arbeidsrecht
Mijn naam is Cindy en ik ben werkzaam als senior jurist arbeidsrecht. Snel schakelen is in mijn vakgebied van belang en dat maakt het voor mij uitdagend, net zoals het feit dat het arbeidsrecht altijd in ontwikkeling is. Ik ben nooit uitgeleerd en zet de juridische situatie graag af tegen de praktische kant om zo een ondernemer verder te helpen. Toegankelijkheid, flexibiliteit en vol energie typeren mij hierbij!
Neem contact op
Duidelijkheid over loonbelastingtabel voor vluchteling uit Oekraïne

Heb jij of wil jij een vluchteling uit Oekraïne in dienst nemen? Dan moet je weten welke loonbelastingtabel je moet toepassen. De Belastingdienst geeft hier duidelijkheid over.

Lees verder