Kosten laadpaal fiscaal aftrekbaar

De elektrische auto is niet meer weg te denken uit het straatbeeld, en mogelijk ook niet van uw parkeerterrein. En dat is maar goed ook, want elektrisch rijden draagt bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

Overweegt u een laadpaal aan te schaffen? De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn fiscaal aftrekbaar bij uw bv. Daarnaast zijn er nog andere fiscale voordelen.

Laadpaal plaatsen

U kunt de laadpaal laten plaatsen door een elektro-installatiebedrijf. Het kan zijn dat u extra kosten kwijt bent voor het aanpassen van de meterkast en voor het leggen van de voedingskabel naar de laadpaal toe.

Ook kunt u alles aan een exploitant uitbesteden. U koopt of leaset dan de laadpalen en de exploitant doet de rest. De exploitant plaatst de palen en rekent met uw klant af. Deze tankt dan met een pas van een willekeurige provider.

Als u wilt dat de klant of relatie betaalt voor de stroom die hij afneemt, moet u  een laadpaalsysteem hebben dat alle tankbeurten goed bijhoudt.

Kosten laadpaal fiscaal aftrekbaar

De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn bij uw bv fiscaal aftrekbaar. De btw op de aanschaf en installatie, of de btw op de leasekosten zijn als voorbelasting verrekenbaar. Over de geleverde stroom is uw klant 21% btw verschuldigd.

Overige fiscale voordelen laadpaal

U kunt naast deze btw-aftrek ook gebruik maken van een aantal andere fiscale voordelen van de laadpaal. Denk hierbij aan de milieu-investeringsafrek (MIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

✔️ Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Op grond van de Milieulijst 2021 heeft u bij een investering in een laadpaal recht op 36% milieu-investeringsaftrek (MIA). 

Er zijn wel voorwaarden aan averbonden. Zo moet het gaan om oplaadpunten die zijn opgesteld op eigen bedrijfsterrein en uitsluitend door eigen voertuigen worden gebruikt. In het voorbeeld in de inleiding, waarbij de klant stroom afneemt, is geen sprake van eigen gebruik en is dus géén MIA van toepassing.

Let op! Voor het toepassen van milieu-investeringsaftrek moet een investering binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting worden aangemeld bij de RVO. Hiervoor heeft u eHerkenning nodig. Vraag deze (tijdig) aan.

✔️ Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kan zorgen voor een extra fiscale winstaftrek van 28%. De minimale investering is € 450. Dat is voor een laadpunt dus geen probleem.

Wilt u meer informatie over de (fiscale aftrekbaarheid van) laadpalen? Neem dan gerust contact met ons op.