Kosten laadpaal fiscaal aftrekbaar

Overweegt u een laadpaal aan te schaffen? Stel uzelf op de hoogte van de fiscale aftrekbaarheid van de kosten van een laadpaal! Lees meer...

Kosten laadpaal fiscaal aftrekbaar

De elektrische auto is niet meer weg te denken uit het straatbeeld, en mogelijk ook niet van uw parkeerterrein. En dat is maar goed ook, want elektrisch rijden draagt bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

Overweegt u een laadpaal aan te schaffen? De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn fiscaal aftrekbaar bij uw bv. Daarnaast zijn er nog andere fiscale voordelen.

Laadpaal plaatsen

U kunt de laadpaal laten plaatsen door een elektro-installatiebedrijf. Het kan zijn dat u extra kosten kwijt bent voor het aanpassen van de meterkast en voor het leggen van de voedingskabel naar de laadpaal toe.

Ook kunt u alles aan een exploitant uitbesteden. U koopt of leaset dan de laadpalen en de exploitant doet de rest. De exploitant plaatst de palen en rekent met uw klant af. Deze tankt dan met een pas van een willekeurige provider.

Als u wilt dat de klant of relatie betaalt voor de stroom die hij afneemt, moet u  een laadpaalsysteem hebben dat alle tankbeurten goed bijhoudt.

Kosten laadpaal fiscaal aftrekbaar

De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn bij uw bv fiscaal aftrekbaar. De btw op de aanschaf en installatie, of de btw op de leasekosten zijn als voorbelasting verrekenbaar. Maken uw klanten en relaties ook gebruik van uw laadpaal? Dan is uw klant 21% btw verschuldigd over de geleverde stroom.

Overige fiscale voordelen laadpaal

U kunt naast deze btw-aftrek ook gebruik maken van een aantal andere fiscale voordelen van de laadpaal. Denk hierbij aan de milieu-investeringsafrek (MIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

✔️ Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Op grond van de Milieulijst 2022 geldt voor het oplaadstation van uw elektrisch aangedreven auto die op uw eigen bedrijfsterrein staat in 2022 de MIA. Het aftrekpercentage voor het oplaadstation bedraagt 45%. Laadpalen waarvan de investeringskosten minder dan € 2.500 bedragen, komen niet in aanmerking voor de MIA/VAMIL, tenzij deze samen met de elektrische (bestel)auto worden aangemeld.

Let op! Voor het toepassen van milieu-investeringsaftrek moet een investering binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting worden aangemeld bij de RVO. Hiervoor heeft u eHerkenning nodig. Vraag deze (tijdig) aan.

✔️ Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kan zorgen voor een extra fiscale winstaftrek van 28%. De minimale investering is € 450. Dat is voor een laadpunt dus geen probleem.

Wilt u meer informatie over de (fiscale aftrekbaarheid van) laadpalen? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u weten voor welke fiscale regelingen en/of subsidieregelingen u mogelijk in aanmerking komt? Vraag gerust hieronder een subsidiescan aan bij onze dochteronderneming Cata subsidieadvies.