Kosten laadpaal fiscaal aftrekbaar

Overweeg je een laadpaal aan te schaffen? De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn fiscaal aftrekbaar bij de bv. Daarnaast zijn er nog andere fiscale voordelen.

De elektrische auto

De elektrische auto is niet meer weg te denken uit het straatbeeld, en mogelijk ook niet van je parkeerterrein. En dat is maar goed ook, want elektrisch rijden draagt bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

Laadpaal plaatsen

Je kunt de laadpaal laten plaatsen door een elektro-installatiebedrijf. Het kan zijn dat je extra kosten kwijt bent voor het aanpassen van de meterkast en voor het leggen van de voedingskabel naar de laadpaal toe.

Ook kunt je alles aan een exploitant uitbesteden. Je koopt of leaset dan de laadpalen en de exploitant doet de rest. De exploitant plaatst de palen en rekent met jouw klant af. Deze tankt dan met een pas van een willekeurige provider.

Als je wilt dat de klant of relatie betaalt voor de stroom die hij afneemt, moet je een laadpaalsysteem hebben dat alle tankbeurten goed bijhoudt.

Ellen Punte
Ellen Punte Senior belastingadviseur

Kosten laadpaal fiscaal aftrekbaar

De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn bij de bv fiscaal aftrekbaar. De btw op de aanschaf en installatie, of de btw op de leasekosten zijn als voorbelasting verrekenbaar. Maken jouw klanten en relaties ook gebruik van de laadpaal? Dan is jouw klant 21% btw verschuldigd over de geleverde stroom.

Overige fiscale voordelen laadpaal

Je kunt naast deze btw-aftrek ook gebruik maken van een aantal andere fiscale voordelen van de laadpaal. Denk hierbij aan de milieu-investeringsafrek (MIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Op grond van de Milieulijst geldt voor het oplaadstation van jouw elektrisch aangedreven auto die op jouw eigen bedrijfsterrein staat in 2022 de MIA. Het aftrekpercentage voor het oplaadstation bedraagt 45%. Laadpalen waarvan de investeringskosten minder dan € 2.500 bedragen, komen niet in aanmerking voor de MIA/Vamil, tenzij deze samen met de elektrische (bestel)auto worden aangemeld.

Let op! Voor het toepassen van milieu-investeringsaftrek moet een investering binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting worden aangemeld bij de RVO. Hiervoor heb je eHerkenning nodig. Vraag deze (tijdig) aan.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kan zorgen voor een extra fiscale winstaftrek van 28%. De minimale investering is € 450. Dat is voor een laadpunt dus geen probleem.

Wil je meer informatie over de (fiscale aftrekbaarheid van) laadpalen? Neem dan gerust contact met ons op.