Laadpaal aanschaffen? De fiscale voordelen

De elektrische auto is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Mogelijk ook niet van uw parkeerterrein. Overweegt u daarom een laadpaal aan te schaffen? De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn bij uw bv aftrekbaar. En er zijn nog andere fiscale voordelen.

Laadpaal plaatsen

U kunt de laadpaal laten plaatsen door een elektro-installatiebedrijf. Het kan zijn dat u extra kosten kwijt bent voor het aanpassen van de meterkast en voor het leggen van de voedingskabel naar de laadpaal toe.

Ook kunt u alles aan een exploitant uitbesteden. U koopt of leaset dan de laadpalen en de exploitant doet de rest.

De exploitant plaatst de palen en rekent met uw klant af. Deze tankt dan met een pas van een willekeurige provider.

Als u wilt dat de klant of relatie betaalt voor de stroom die hij afneemt, moet u  een laadpaalsysteem hebben dat alle tankbeurten goed bijhoudt.

De fiscale kant van een laadpaal

De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn bij uw bv aftrekbaar.

De btw op de aanschaf en installatie, of de btw op de leasekosten zijn als voorbelasting aftrekbaar. Over de geleverde stroom is uw klant 21% btw verschuldigd.

Overige fiscale voordelen

U kunt naast deze btw-aftrek ook gebruik maken van een aantal andere fiscale voordelen. Er zijn drie soorten fiscale voordelen die nu mogelijk zijn bij het kopen van laadpalen:

  1. MIA: de milieu-investeringsaftrek kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag.
  2. Vamil: bij de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven. De minimale investeringskosten voor de laadpaal moeten € 2.500 zijn. Daaronder valt: het oplaadsysteem met al dan niet een ontlaadsysteem, een meet- en regelsysteem, een lockerkast met een stroomafnamepunt per locker en een stekkerherkenningssysteem. Let op.  U moet van tevoren MIA en Vamil hebben aangevraagd via mijn.RVO.
  3. KIA: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan zorgen voor een extra fiscale winstaftrek van 28%. De minimale investering is € 450.  Dat is voor een laadpunt dus geen probleem.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.