Kosten laadpaal fiscaal aftrekbaar
De aanschaf- en plaatsingskosten of de periodieke leasekosten van een laadpaal zijn bij uw bv fiscaal aftrekbaar. De btw op de aanschaf en installatie, of de btw op de leasekosten zijn als voorbelasting verrekenbaar. Over de geleverde stroom is uw klant 21% btw verschuldigd.
Overige fiscale voordelen laadpaal
U kunt naast deze btw-aftrek ook gebruik maken van een aantal andere fiscale voordelen van de laadpaal. Denk hierbij aan de milieu-investeringsafrek (MIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
✔️ Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Op grond van de Milieulijst 2020 (meldcode G 3270) heeft u bij een investering in een laadpaal recht op 36% milieu-investeringsaftrek (MIA). Met ingang van 2020 is versneld afschrijven (VAMIL) niet langer mogelijk.
Ook nieuw is dat het sinds 2020 moet het gaan om oplaadpunten die zijn opgesteld op eigen bedrijfsterrein en uitsluitend door eigen voertuigen worden gebruikt. In het voorbeeld in de inleiding, waarbij de klant stroom afneemt, is geen sprake van eigen gebruik en is dus géén MIA van toepassing.
Let op! Voor het toepassen van milieu-investeringsaftrek moet een investering binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting worden aangemeld bij de RVO.
✔️ Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kan zorgen voor een extra fiscale winstaftrek van 28%. De minimale investering is € 450. Dat is voor een laadpunt dus geen probleem.
Per 2021 wijzigingen
De milieulijst wordt jaarlijks aangepast. Welke wijzigingen per 2021 gaan plaatsvinden is nog onbekend. Het zou dus zo maar kunnen dat vanaf 2021 geen MIA meer kan worden aangevraagd bij de investering in een laadpaal.
Wilt u meer informatie over de (fiscale aftrekbaarheid van) laadpalen? Neem dan gerust contact met ons op.