Kos­ten voor lijf­ren­te wel of niet af­trek­baar?

Voor het afsluiten van een lijfrente betaal je een vergoeding aan een adviseur. Deze kosten kunnen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting als je de adviseur inhuurt voor het afsluiten van een direct ingaande lijfrente.

Lijfrente

Het antwoord op de vraag of de kosten van de adviseur aftrekbaar zijn, is afhankelijk van de fase waarin de lijfrente zich bevindt, zo lijkt in ieder geval uit een vraag en antwoord van de Belastingdienst te volgen.

Opbouwfase niet

Betaal jeadvieskosten voor een lijfrente die zich nog in de opbouwfase bevindt? Dat wil zeggen dat je premies betaalt of gaat betalen die aftrekbaar kunnen zijn (mits voldaan wordt aan de voorwaarden daarvoor). Dan zijn de advieskosten niet aftrekbaar. De advieskosten worden dan namelijk aangemerkt als kosten tot verwerving van een bron van inkomen.

Uitkeringsfase wel

Kosten die je maakt voor verwerving, inning en behoud van de uitkeringen die voortkomen uit de bron van inkomen, zijn volgens de Belastingdienst echter wel aftrekbaar. Heb je bijvoorbeeld een adviseur nodig om een direct ingaande lijfrente af te kunnen sluiten? Dan zijn de bemiddelingskosten die je aan de adviseur betaalt wel aftrekbaar in jouw aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst geeft aan dat dit namelijk kosten zijn die je maakt ter verwerving van de lijfrente-uitkeringen.

Renate Ekhart
Renate Ekhart Senior adviseur kwaliteit & vaktechniek
Specialist op het gebied van belastingheffing
Niets is zo veranderlijk als de belastingwetgeving, dat maakt het zo uitdagend. Het raakt ons allemaal, zeker omdat de gevolgen ervan impact hebben op de onderneming en privé, die bij ondernemers communicerende vaten zijn. Het moet een beetje ‘in’ je zitten om het leuk te vinden om de ontwikkelingen te blijven volgen, de gevolgen en kansen in kaart te brengen en die op een begrijpelijke manier te delen. En dat geldt zeker voor mij.
Neem contact op

Let op! De kosten zijn volgens de Belastingdienst alleen aftrekbaar als zij gebruikelijk zijn. Zijn de kosten hoger dan gebruikelijk, dan is het meerdere niet aftrekbaar.

Heb je vragen over het afsluiten van een lijfrente en de aangifte inkomstenbelasting? Neem gerust contact op.

Vakantiewerk? Leuk! Maar pas wel op

Zomervakantie! De periode waarin jongeren graag een centje bijverdienen. Zij hun inkomen, de werkgever goedkope, meestal onervaren, kracht om het werk gedaan te krijgen. Voorkom situaties zoals die van Bas. 

Lees verder