Ontwikkel & talent­assessments

Kan een test of assessment bepalen of je iemand aanneemt? Of dat je medewerker nog op de juiste plek zit? En legt het je medewerker niet (te) veel druk op? Wanneer je assessments op de juiste manier inzet, kan het juist ervoor zorgen dat mensen gemotiveerder raken in hun werk.
Neem direct contact op

Benut talenten van je personeel

Als werkgever ben je geïnteresseerd in de rol die je werknemers hebben binnen je organisatie. Zitten zij nog goed op hun plek? Waar wil je medewerker naartoe groeien? En hoe is de samenwerking met andere collega's?

Het is belangrijk om structureel met je medewerkers in gesprek te blijven over hun functie en de positie die zij innemen. Uiteindelijk wil je gemotiveerde mensen die zich vol passie inzetten voor jouw organisatie. 

Een talentassessment kan je daarbij helpen om inzicht te krijgen in het potentieel van je werknemers. Daarbij ligt de focus op hun talentontwikkeling: welke talenten heeft de werknemer en welke stappen kunnen er worden genomen om hem of haar nog beter tot zijn of haar recht te laten komen?

Wanneer assessments?

Een assessment kan afgenomen worden wanneer je:

  • nieuwe mensen wilt aannemen en benieuwd bent of zij passen binnen de functie. 
  • benieuwd bent of een huidige werknemer de potentie heeft om door te groeien naar een nieuwe functie. 
  • wilt weten of een huidige werknemer goed op zijn of haar plek zit. 
  • benieuwd bent of de rol van leidinggevende of bedrijfsopvolger bij iemand past.
  • inzicht wilt in een team: wat voor type mensen met welke talenten en wat mist er nog in het team?
Tirsa Dekker
Tirsa Dekker Arbeids- en organisatiepsycholoog
Hoi! Ik ben Tirsa, arbeids- en organisatiepsycholoog bij de Jong & Laan. Ik houd mij onder andere graag bezig met het in kaart brengen van jouw talenten of die van je medewerker(s) door middel van assessments. Analyseren, observeren en vervolgens inzichten teruggeven, waardoor iemand zich verder kan ontwikkelen tot de persoon die hij of zij is én in de rol die bij hem of haar past. Dat is wat ik leuk vind! Als psycholoog ben ik aangesloten bij het NIP (www.psynip.nl).
Neem contact op

Voorbeelden assessments

Ontwikkelassessment 

Heel geschikt voor huidige medewerkers die willen doorgroeien. De nadruk ligt op de talentontwikkeling: wat past bij je medewerker en hoe kan hij of zij zich verder ontwikkelen of doorgroeien naar een bepaalde functie? Dit is ook in te zetten bij loopbaanvraagstukken om te ontdekken wat een passende (vervolg)stap zou zijn.

Selectieassessment

Voor (interne en externe) sollicitanten. In hoeverre past de beoogde functie en/of organisatie bij een potentiële medewerker en andersom? Welke ontwikkelpunten heeft iemand ten aanzien van deze functie? Het assessment geeft je een antwoord op de vraag of er voldoende match is (job-person of organization-person fit) én een concreet ontwikkeladvies.

Leiderschapsassessment

Wordt ingezet bij leiderschapsvraagstukken, bijvoorbeeld bij (interne en externe) sollicitanten of bij zittende leidinggevenden. Wat voor leidinggevende is iemand en past dit bij wat het team en de organisatie nodig heeft? Het assessment geeft antwoord op de vraag of er voldoende match is (job-person of organization-person fit) én een concreet ontwikkeladvies.

Een test is niet voldoende

Bij de Jong & Laan is een assessment nooit een op zichzelf staand iets. Het gaat altijd gecombineerd met een verdiepend gesprek met de medewerker zelf en een ontwikkeladvies. Hierin wordt onder andere verder gekeken naar de persoon die de test heeft ingevuld en wordt er rekening gehouden met sociaal wenselijkheid. Pas dan komen we samen tot een goed beeld van je mensen en hun rol binnen de organisatie.

Hoe gaan we te werk?

We starten met een intakegesprek waarin we kijken of het afnemen van assessments voor jouw organisatie van toegevoegde waarde is. Als dat zo is, stellen we het programma samen en daarna nemen we het assessment af. Daaruit volgt een rapportage met bijbehorend advies. Tot slot bespreken we het assessment met elkaar.

Meer over de werkwijze
medewerker de jong en laan

Dit levert het je op

Meer productiviteit

Medewerkers ervaren meer bevlogenheid in hun werk doordat ontwikkelkansen gestimuleerd worden.

Hogere tevredenheid

Medewerkers die uitdaging in hun werk (blijven) ervaren, zijn doorgaans meer tevreden over hun werk.

Aantrekkelijke werkgever

Bedrijven die aandacht besteden aan (de ontwikkeling van) personeel, zijn aantrekkelijker voor nieuwe mensen.

Tirsa over waarom assessments zo belangrijk zijn

Tirsa over waarom assessments zo belangrijk zijn

Samen gaan we ervoor

Natasja Pierik
Natasja Pierik Senior HR adviseur Meer over Natasja
Tirsa Dekker
Tirsa Dekker Arbeids- en organisatiepsycholoog Meer over Tirsa
Gijsbert Hoek
Gijsbert Hoek Senior HR adviseur Meer over Gijsbert
Annemarie Wonink
Annemarie Wonink Vestigingsmanager Meer over Annemarie
Annerie Wentink
Annerie Wentink Manager personeel Meer over Annerie
Paul van den Berg
Paul van den Berg Senior subsidieadviseur Meer over Paul

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het onderstaande formulier in te vullen