Samen bouwen aan de toe­komst

Deze leverancier van bodemstrooisels is klaar voor de toekomst. In het Achterhoekse Groenlo staat een groot complex van opslag(hallen), kantoor en een nieuwe hypermoderne duurzame productielijn. Lees hieronder meer over familiebedrijf Ten Damme.

Ten Damme

Familiebedrijf Ten Damme heeft, met haar 45 medewerkers, alles in huis om van grondstoffen hoogwaardige eindproducten te produceren. Na bewogen jaren en wisselingen van de wacht is de organisatie, geleid door de 2e generatie broers, met de laatste investeringen klaar voor de toekomst. Een toekomst waarin de volgende generatie ook al een rol speelt. 

De Jong & Laan ondersteunt de organisatie al bijna 20 jaar. En daarbij is adviseur Eric Schreurs vanaf vrijwel het begin betrokken. Hij begon zijn werkzaamheden voor Jan ten Damme, de oprichter van het familiebedrijf. “Als accountant en adviseur heb ik de organisatie in al zijn facetten meegemaakt."

"Van de eerste tot de huidige generatie, met moeilijke economische beginjaren, tragische gebeurtenissen (de brand in Meddo in 2014 en het bedrijfsongeval in 2023) tot de huidige vooruitstrevende organisatie met een mooi toekomstperspectief, geleid door de 3 broers.” De oudste broer Willie ten Damme vult aan; “Eric heeft het soms best zwaar gehad, maar hij stond er altijd voor ons! We kunnen altijd zaken tegen hem aanhouden.”

“Vooral in de beginjaren, was het soms best spannend. Van op het randje van omvallen is het toch gelukt om, door met elkaar en betrokkenen afspraken te maken, uiteindelijk alles weer op de rit te krijgen,” zegt Eric met gepaste trots. Zo ver zelfs dat Ten Damme binnen 10 jaar groeide van 2 miljoen omzet tot nu een internationale organisatie met 20 miljoen omzet.

Eric Schreurs
Eric Schreurs Accountant

Vooruitstrevende generatie

De huidige generatie heeft met een visie op de toekomstige ontwikkelingen in hun branche, stevige stappen gezet. Mede door die ondernemersdrift staat er nu een vooruitstrevend bedrijf, dat investeert en innoveert in duurzame ontwikkelingen en veel oog heeft voor hun werknemers. Ze hebben alles in huis om met hun team producten van grondstof tot gelabeld eindproduct te produceren. Producten met hoge kwaliteitseisen en uitsluitend met pure en natuurlijke materialen, zonder enige toevoegingen. Daarmee creëren ze voor hun afnemers de basis voor hygiënische, stofvrije stallen met een met hoge vochtopname. 

Eric: Door de focus op de juiste zaken, de juiste investeringen en vooruitkijken is Ten Damme, in de toch onder druk staande agrarische sector, uitgegroeid tot een toonaangevende organisatie.  

Een andere belangrijke tak is het leveren en produceren van houtchips. De grondstof voor dit organisch materiaal, ofwel een biologisch afbreekbaar product, is afkomstig van natuurbeheer. Het wordt ingezet als groene energie: brandstof voor kachels, maar ook als bodembedekkers in tuinen en plantsoenen en grondstof voor de fabricage van spaanderplaten. Zo helpt de keten elkaar verder.  

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Samen gaan! in de praktijk

Het DNA van Ten Damme komt sterk overeen met die van de Jong & Laan. Nuchter, Achterhoekse no-nonsense en gedrevenheid. Ondernemen met lef, maar vooral ook met oog voor elkaar. Dat draagt bij aan een langdurige fijne samenwerking. “In zo’n lange periode met grote ontwikkelingen krijg je te maken met verschillende expertises. Volgens mij is alle dienstverlening van de Jong & Laan al eens bij ons aan bod gekomen”, aldus de middelste broer Henk ten Damme.  

  • Accountancy en (internationale) fiscaliteit voor de administraties en jaarrekeningen; 
  • Familieadvies bij de overdracht van de organisatie naar de volgende generatie;  
  • Corporate Finance bij overnames en financiering van investeringen; 
  • Subsidieadvies voor de bijzondere en innovatieve trajecten om als organisatie bij te dragen aan duurzaamheid;   
  • IT advies voor het verder automatiseren van processen;  
  • Personeelsadvies om enthousiaste medewerkers te werven en alle HR-processen in goede banen te leiden; 
  • en sinds het boekjaar 2022 speelt ook onze controlepraktijk een rol.

Dit alles past bij de ontwikkeling die de organisatie doormaakt en de omvang die het daardoor krijgt.  

Daarbij is ‘samen’ altijd het uitgangspunt geweest voor de huidige generatie bestuurders, de drie broers. Dat heeft ze gesteund in moeilijke tijden en bij cruciale beslissingen. Ieder draagt bij vanuit een eigen expertise. Willie is verkoper puur sang en zorgt voor de planning en de commercie, Henk is van de techniek, het personeel en de financiën en Johan is verantwoordelijk voor de inkoop en de innovatie. Johan: “Natuurlijk verschillen we soms van gedachten, maar uiteindelijk worden we het altijd eens en versterken we elkaar.” Zo zet de organisatie steeds een stap verder. Met elkaar én met de Jong & Laan. 

Innovatie

Een van die laatste stappen die ze onlangs zetten is het zelf pelleteren (persen) van houtpellets. Met een volledig gesloten en circulaire pelleteerlijn is het totale productieproces geoptimaliseerd, leveren ze maatwerk voor de klant en behalen ze ook logistiek veel voordeel. Een typisch voorbeeld hoe Ten Damme van een innovatief idee komt tot een plan, samen met diverse experts van de Jong & Laan schakelt en dit vervolgens vorm geeft. De benodigde investeringen werden optimaal ingericht en sinds eind september draait de hypermoderne en duurzame productielijn. De certificering voor de productie van houtpellets is geregeld en daarmee is Ten Damme de derde onderneming in Nederland die hierover beschikt. 

Volgens mij is alle dienstverlening van de Jong & Laan al eens bij ons aan bod gekomen.

Het draait niet alleen om cijfers

De aandacht voor elkaar in deze organisatie valt echt op. En dat geldt ook voor de aandacht richting leveranciers en adviseurs. Dat maakt dat er op een betrokken en open wijze wordt samengewerkt. Een mooi uitgangspunt, want als je echt ergens samen voor wilt gaan, heb je ook de ruimte nodig om open en eerlijk te zeggen waar het op staat. Hoe je in de race zit, wat handig is en wat niet. Willie: “Niet altijd gemakkelijk, maar we praten elkaar niet naar de mond. Een adviseur wil een ondernemer niet beperken en ondernemersdrift juist stimuleren, maar we zijn blij dat ze bij de Jong & Laan kritisch blijven. Ze zeggen wanneer iets (nog) niet verstandig is of dat er zaken zijn die meer aandacht behoeven dan nu het geval is.” Die openheid en oprechte betrokkenheid geeft beide kanten energie om samen aan een doel te werken.  

Klantcase Ten Damme en de Jong & Laan

Vertrouwensband opbouwen

“Dan zie je ook dat je naast de zakelijke verstandhouding een vertrouwensband opbouwt. Vanuit dat perspectief word je niet alleen bij administratieve onderwerpen en beslissingen betrokken. Het gaat tenslotte niet alleen om de cijfers. Het verhaal van de klant, de beweegredenen achter de organisatie of de persoonlijke doelen van de ondernemers zijn belangrijk.

Door samen te kijken naar die motivaties, begrijp je keuzes beter. Het gebeurt dan ook dikwijls dat we tijdens onze besprekingen afdwalen en uiteindelijk aan het brainstormen zijn over nieuwe ideeën”, zegt Eric. “Je vangt als adviseur onderwerpen op, waar je met behulp van gespecialiseerde collega’s, proactief mee aan de slag kan. Zo kwam ook de eerdergenoemde innovatieve pelleteerlijn tot stand”.

Naast je klant staan, als mens en specialist

Door die betrokkenheid maak je minder leuke zaken ook van dichtbij mee. Zo kreeg de familie en organisatie te maken met een vreselijke brand in 2014, het overlijden van Jan ten Damme in 2022 en een tragisch bedrijfsongeval in 2023. Eric: “Het ingrijpende bericht dat ik van Henk kreeg terwijl ik in een cursus zat vergeet ik nooit meer ‘wil je me bellen en snel!’

Bij zo’n bericht voel je meteen, dit is niet goed. Ik liep de zaal uit en kreeg te horen dat oprichter Jan ten Damme was overleden. Deze situaties gaan je aan het hart. Zo ook in de vroege ochtend in februari 2023 toen Willie en Johan mij belden en vroegen of ik direct naar Groenlo wilde gaan. Er is een vreselijk ongeluk gebeurd Eric, was het bericht.

Op die momenten staan we er ook voor de klant. Dan ga je over in de regelmodus: kijken wat je uit handen kan nemen, zodat zoveel mogelijk blijft functioneren, terwijl de familie dit verwerkt. Ook toen de vrouw van Henk overleed zag je de kracht van een familiebedrijf en wat de verbondenheid met het personeel doet. Intense periodes, maar heel mooi en dankbaar om er dan voor de klant te zijn en daadwerkelijk iets te kunnen betekenen.” 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

“Het mooie van een langdurige klantrelatie is dat je mee ontwikkelt. Je krijgt te maken met situaties en praktijkvragen die niet altijd bij jouw expertise passen. Dan moet je als adviseur - die graag zaken zelf oppakt - toch leren loslaten. Niet alles zelf doen, maar collega-adviseurs inzetten met expertise op hun deelgebieden. Dat is het mooie van de Jong & Laan, het brede aanbod van specialisten. Wanneer je daar gebruik van maakt, dan merk je dat je samen verder komt dan alleen.” 

Samen gaan!

Bij Ten Damme is hierin een mooie mix gevonden. Er wordt gewerkt met een multidisciplinair en gemêleerd team, dat wanneer nodig wordt geholpen door een breder (internationaal) netwerk. Zo worden klant en adviseurs uitgedaagd om samen de juiste stappen te zetten, actie te nemen en ontwikkelingen in gang te zetten. De organisatie klaar voor de toekomst. Dat is het doel. De fijne samenwerking is op zijn Achterhoeks samen te vatten als: 

Wi-j zegt wat wi-j doot en wi-j doot wat wi-j zegt!

Klantcase Ten Damme en de Jong & Laan

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of ben je benieuwd of wij iets voor elkaar kunnen betekenen? Neem gerust contact met mij op.