WBSO alleen voor grote (tech)­bedrijven? Echt niet!

Een (software)product ontwikkelen of processen optimaliseren; veel bedrijven scharen dit onder de dagelijkse gang van zaken. In de praktijk zien we regelmatig voorkomen dat veel van dit soort organisaties zich er niet bewust van zijn dat hier - juist omdat het als normaal wordt ervaren - subsidiekansen liggen. Zo hebben wij veel bedrijven mogen ‘verrassen’ met het feit dat ze in aanmerking komen voor WBSO.

De WBSO biedt kansen

De WBSO, Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk, is van toepassing wanneer er sprake is van een ‘technisch nieuwe uitdaging’ voor de onderneming. Dit wordt vaak gezien als een breed ingestoken en vaak onduidelijke definiëring. Op de één of andere manier klinkt het hoogdrempelig. 

Om deze reden wordt er bij WBSO aanvragen snel een associatie gemaakt met relatief grote (tech)bedrijven, zoals Philips of ASML. Dit is echter een vertekend beeld! Veel meer bedrijven komen, zonder dat ze het weten, in aanmerking voor WBSO. Zelfs wanneer het product of proces elders al bestaat óf wanneer iets wordt gemaakt ‘in opdracht van’.

In deze blog geef ik je aan de hand van drie voorbeelden van praktijksituaties inzicht in de kansen die er liggen op het gebied van WBSO

Leander Popken
Leander Popken Senior subsidieadviseur

3 voorbeelden

Voorbeeld 1: dobberen in een bootje

Vooral in de zomer is er een toenemende vraag naar elektrische boten. Lekker dobberen in het water met een drankje en een hapje, heerlijk toch? Echter, hoe groter de boot, des te lastiger het is om de stabiliteit te waarborgen. Een bedrijf liep tegen dit probleem aan. Hoe houd je dan als verkoper het hoofd boven water?

Er zijn genoeg technische oplossingen om de boot te stabiliseren, maar vaak is er niet het besef dat deze ‘technisch nieuwe’ innovatie in aanmerking kan komen voor WBSO. Vaak wordt er gedacht: “we maken dit wel even”, maar ondertussen liggen er veel kansen. De Jong & Laan komt graag aan boord om de mogelijkheden te bespreken. 

Voorbeeld 2: een vergelijkingswebsite

Een bedrijf zag kansen liggen voor een vergelijkingswebsite, waarin verschillende type producten van diverse partijen worden vergeleken. Zij dachten in eerste instantie dat een vergelijkingswebsite niet 'technisch nieuw' was. Volgens hen bestaan er namelijk al autoriteiten die over een dergelijk platform beschikken, zoals Booking.com.

Echter, WBSO is zeker niet uitgesloten is voor deze organisatie. Een keuzeplatform kan wél technisch nieuw zijn voor hun onderneming. Het maakt niet uit of het elders al bestaat, zo lang het voor het bedrijf in kwestie een innovatief idee is die door hun eigen organisatie wordt ontwikkeld, kan WBSO nog een optie zijn.

Voorbeeld 3: machines ontwerpen

Machinebedrijven zijn dag in dag uit bezig met het maken en bewerken van machines. Omdat ze het zoveel doen, is er vaak onwetendheid over de subsidiekansen. “Dit is toch ‘gewoon’ wat we dagelijks doen, wat is er zo bijzonder aan?” is een vraag die regelmatig gesteld wordt.

En dat is het juist: het hoeft voor de organisatie zelf niet bijzonder of indrukwekkend te zijn. Het gaat erom dat het iets ‘nieuws’ is wat ze ontwerpen. Voor hun eigen bedrijf of in opdracht voor klanten; in beide gevallen liggen er kansen op het gebied van WBSO.

Vooral voor machinebedrijven kan het WBSO voordeel verhoudingsgewijs groot zijn, omdat het uurtarief hier doorgaans relatief laag ligt. En je krijgt, voor elk uur dat je in de WBSO steekt, gemiddeld 12 euro (netto) terug. 

Voordelen

In de bovengenoemde voorbeelden profiteren organisaties van uiteenlopende WBSO voordelen - van:

  • een WBSO aanvraag van 1000 uren met een voordeel van € 25.000 per boekjaar tot;
  • een 'totaal' WBSO voordeel van € 90.000. 

Vaak zien we ook terug dat ondernemingen óók nog eens in aanmerking komen voor de innovatiebox, waarbij alle innovatiewinsten uit WBSO-gerelateerde verkopen voor een lager vpb tarief worden belast. Een win-win situatie!

Is het dan zo gemakkelijk?

Is het dan zo eenvoudig om in aanmerking te komen voor WBSO? Ja en nee. Natuurlijk moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals:

  • je moet intern de ‘knelpunten’ oplossen en je kunt dus geen externe partij inschakelen om dit te doen;
  • degene die de innovatie doorvoert moet er verstand van hebben (kennis en kunde).

Het is belangrijk om voor jezelf goed na te gaan of je aan de voorwaarden voldoet. Wil je dat een specialist met je meekijkt? Vraag gerust een WBSO scan aan en we bespreken samen de mogelijkheden. 

WBSO checklist

Je bent vast benieuwd of je in aanmerking komt voor WBSO. Kan je het volgende al afvinken? 

  • Je houdt je bezig met innovatie. 
  • Je hebt eigen personeel dat zich bezighoudt met innovatie. 

In deze whitepaper nemen wij je mee in de volledige checklist, waardoor je snel te weten komt of je in aanmerking komt voor WBSO.