WBSO aanvragen te veel gedoe? Niet als je zo te werk gaat!

“WBSO aanvragen, daar begin ik niet meer aan.” Wellicht heb je dit zelf ook wel eens gedacht of hardop uitgesproken. Misschien omdat je bij een eerdere WBSO aanvraag te maken kreeg met veel administratieve rompslomp, je aanvraag in het verleden is afgekeurd of omdat je, als gevolg van een WBSO controle, het fiscale voordeel moest terugbetalen.

Een andere aanpak

Begrijpelijk dat je soms je bedenkingen hebt bij de WBSO. Maar heb je wel eens aan een andere aanpak gedacht? Wij geven je 3 tips voor een werkwijze waarmee je meer rust en zekerheid krijgt bij je WBSO aanvraag. 

  • Tip 1: zorg altijd voor één omvangrijk of meerdere projecten
  • Tip 2: vergeet de uitspraak "hoe meer uren, hoe meer voordeel"
  • Tip 3: laat iemand meekijken bij het indienen van kosten en uitgaven

De tips worden hieronder verder toegelicht.

Jarno Swijghuizen
Jarno Swijghuizen Subsidieadviseur

3 tips

1. Zorg altijd voor één omvangrijk of meerdere projecten

Wanneer je WBSO wilt aanvragen is het goed om één omvangrijk óf meerdere WBSO projecten te hebben. Je moet namelijk wel voldoende indienen om écht te kunnen profiteren van de fiscale voordelen. Met meerdere projecten wordt het eenvoudiger om 'genoeg' uren te kunnen realiseren.

Denk hier goed over na voordat je een nieuwe WBSO aanvraag wilt indienen. Wij denken graag met je mee en kijken samen met je naar de ontwikkelingsactiviteiten binnen jouw onderneming. Daarbij:

  • geven we je een realistische inschatting van het aantal projecten en bijbehorende uren dat je kunt indienen bij een WBSO aanvraag; 
  • kijken we of dit voldoende is om te kunnen profiteren van de fiscale voordelen.

2. Vergeet de uitspraak "hoe meer uren, hoe meer voordeel"

Alle uren die worden ingediend bij een WBSO aanvraag moeten worden verantwoord. De uitspraak: "Hoe meer uren, hoe meer voordeel" is daarom geen goede uitgangspositie. We zien in de praktijk terug dat bedrijven, die deze uitspraak in acht nemen, het in de verantwoordingsfase lastig krijgen en daardoor te maken krijgen met veel - onnodige - administratieve rompslomp. 

Door aan de voorkant een realistisch beeld te schetsen is het voor jou snel duidelijk welke WBSO aanvragen kans van slagen hebben. Hierdoor kan je wellicht minder uren indienen dan vooraf verondersteld, maar het geeft je geen verkeerde verwachtingen en/of valse hoop. Door een meer realistische aanvraag wordt de kans op terugbetalen aan de Belastingdienst overigens ook kleiner. 

3. Laat iemand meekijken bij het indienen van kosten en uitgaven

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is kritisch met betrekking tot het beoordelen van de werkelijke kosten en uitgaven. Het is echter lastig voor je om dit goed door te geven, omdat de definiëring van kosten en uitgaven vaak onduidelijk is en de verantwoording complex kan zijn. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld fouten in de rubricering; iets wordt onder 'kosten' ingediend, terwijl het eigenlijk onder 'uitgaven' hoort, en andersom. Herken je dit of heb je hulp nodig bij je WBSO aanvraag? Dan adviseren wij om iemand met je mee te laten kijken.

Samen stappen zetten

Wij kunnen je begeleiden in het gehele subsidietraject; ook wanneer er vragenbrieven, controles of bezwaren zijn. Samen kijken we welke kansen je hebt op het gebied van WBSO. Daarbij: 

  • helpen we je met het inventariseren van de juiste subsidie;
  • schrijven we samen de aanvraag;
  • dienen we deze tijdig in en;
  • ontzorgen we je in het gehele subsidietraject.

Zo kan jij je bezighouden met datgene waar je energie van krijgt!
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met mij op.

Neem contact op
medewerker de jong en laan
Wij gingen niet brommend, maar fluitend door de WBSO controle heen.

Ruim € 90.000 binnenhalen met de WBSO subsidie; het kan! De WBSO subsidie helpt Brekr letterlijk op weg. De twee mannen van Brekr kennen elkaar sinds 2006. Jasper brengt de technische achtergrond in en Niels denkt na over merk en commerciële trajecten.

Naar klantcase