Aankoop Antonides CV

Het familiebedrijf Boom, een toonaangevende speler op het gebied van laboratoriumbenodigdheden, breidt uit door overname van Antonides, een onderneming die eveneens opereert als leverancier aan laboratoria. De Jong & Laan ondersteunde Boom in dit aankoopproces.

Familiebedrijf met een rijke historie

De oorsprong van Boom gaat terug naar 1895. De onderneming legde zich bij de start toe op de handel in producten voor onder andere zuivelbereiding. In de loop van de jaren werd het assortiment uitgebreid, groeide de onderneming door overnames en zijn nieuwe afzetmarkten aangeboord. Inmiddels staat de vierde generatie Boom aan het roer van de onderneming.

Boom beschikt in Meppel over 5000m² magazijnruimte, waardoor een groot deel van het assortiment uit voorraad geleverd kan worden. Het productaanbod van Boom bestaat uit apparatuur, chemicaliën en andere benodigdheden voor laboratoria. Verschillende producten levert Boom onder eigen label. Daarnaast is er een productiefaciliteit voor chemicaliën en reagentia.

Jeroen Martens
Jeroen Martens Senior adviseur corporate finance

Overname van familiebedrijf Antonides

De activiteiten van Boom breiden zich nu verder uit door de overname van Antonides CV uit Vollenhove. Met de overname is sprake van een horizontale integratie van twee aansprekende spelers in de markt voor laboratoriumbenodigdheden

Het familiebedrijf Antonides, opgericht in 1962, heeft een vergelijkbaar productpakket met benodigdheden en chemicaliën voor laboratoria. Daarnaast is Antonides succesvol met een eigen merk chemiepakket, onder de naam Interchema en beschikken ze over eigen productie van Gamma-pak monsterzakken, melkvuilbepalingsfilters en diverse (steriele) voorverpakte disposable sets.

Goede aansluiting 

De activiteiten van Boom en Antonides vullen elkaar erg goed aan, zodat de focus van de ondernemingen kan blijven liggen op de hoge service en klantspecifieke dienstverlening.

Na de overname zal Antonides eerst als zelfstandige dochteronderneming doorgaan. Hierdoor blijven de locaties en personele bezetting hetzelfde. Samen met Antonides zet Boom zich volop in om haar klanten te bedienen zoals ze dat gewend zijn.

Aankoopbegeleiding

De corporate finance adviseurs van de Jong & Laan begeleidden Boom bij het overnametraject. Dit traject bestond uit een aantal fases:

  • Analyse van bedrijfsinformatie en financiële gegevens.
  • In samenspraak bepalen van de biedingsstrategie.
  • Het voeren van de onderhandelingen.
  • De uitvoering van het due diligence-onderzoek.
  • Het afronden van de transactie.

Heb je nog vragen of ben je benieuwd wat onze corporate finance adviseurs voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op.

Bekijk meer