Terug­sluis uit vracht­wa­gen­hef­fing 1 mil­jard euro tot 2030

Om de verdere verduurzaming van de Nederlandse vrachtwagenvloot te bespoedigen, komen opbrengsten uit de vrachtwagenheffing daaraan ten goede. Dat bedrag zal tot 2030 1 miljard euro bedragen. Dat zei staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag in de Tweede Kamer.

Vrachtwagenheffing

Het is bekend dat de subsidie voor elektrische trucks dit jaar ruim overtekend was, binnen één dag. De roep om meer geld om de vloot te verduurzamen is luid, zo bleek maandag in de Tweede Kamer.

“Als het aankomt op geld hebben we een aantal subsidies ter beschikking. Een aantal zijn ontzettend populair. Die vrachtwagensubsidie was binnen één dag al een aantal keren overtekend.

Harald Rohof
Harald Rohof Senior adviseur mkb

Dat betekent dat ondernemers wel heel graag willen, maar net dat zetje in de rug nodig hebben van die subsidie. Daarom zijn we ook aan het zoeken naar meer middelen. We kunnen onze euro maar één keer uitgeven. Daarom heb ik best veel hoop gevestigd op die vrachtwagenheffing, die ook weer een miljard extra gaat opleveren. Dat zet flinke zoden aan de dijk om het vrachtverkeer uiteindelijk op een goede manier te verduurzamen”, aldus de staatssecretaris.

De staatssecretaris rekent met dat miljard overigens wel voorzichtig, want uit eerdere berekeningen bleek dat in het eerste jaar 286 miljoen euro terugvloeit, en in de jaren daarna 250 tot 310 miljoen euro.

Heb je nog vragen over het verduurzamen van jouw onderneming? Neem gerust contact met ons op. 

Bron: TTM