Sloot altijd droog vanaf 2024 geen buffer­strook

Vanaf 2024 hoef je langs een sloot die jaarrond droog staat geen bufferstrook meer aan te houden. Lees meer over de voorwaarden.

Buffer­strook winter­periode

Bevat de sloot in de winterperiode wel water? Dan moet je nog steeds een bufferstrook van 1 meter aanhouden. Bij de overige waterlopen blijven de bufferstroken en de afschaling gelijk aan 2023. 

Mark Scholten Linde
Mark Scholten Linde Adviseur agro

Geen bufferstrook langs droge sloot

Langs een sloot die jaarrond droog staat hoef je geen bufferstrook meer aan te houden. Een droge sloot bevat onder normale omstandigheden het hele jaar geen water. Alleen na een (zware) regenbui mag een droge sloot tijdelijk water bevatten.

Wel bufferstrook ‘droogvallende’ sloot

Bevat een sloot alleen in de periode 1 april t/m 1 oktober geen water? Dan heb je te maken met een droogvallende sloot. Langs deze sloten moet je een bufferstrook aan blijven houden van 1 meter.

Kaartlaag RVO

RVO komt volgend voorjaar met een nieuwe kaartlaag. Deze kaartlaag vind je in mijn percelen. In deze kaartlaag wordt ook het onderscheid tussen droge en droogvallende sloten opgenomen.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op.

Het beste voor jouw bedrijf

Wat is de impact van het stikstofbeleid en wat doet dit met jouw financiële situatie? Wat zijn de mogelijkheden voor een eventuele uitbreiding of verplaatsing van jouw bedrijf? Of wellicht denk je erover na om jouw agrarische onderneming over te dragen of misschien zelfs te beëindigen - wat zijn daar de gevolgen van? Wij staan naast je en denken met je mee.

Lees meer