KVK-in­schrij­ving voor GLB niet al­tijd no­dig

Je moet ‘actief landbouwer’ zijn om GLB-subsidies te kunnen ontvangen. Vanaf 2023 is een accountantsverklaring niet altijd nodig als ‘landbouw’ een nevenactiviteit is. Daarnaast is een KVK-inschrijving niet altijd verplicht. Hierdoor kom je sneller in aanmerking voor GLB-subsidies.

Hoofd­re­gel de­fi­ni­tie ‘Ac­tief land­bou­wer’

Je bent, net als in voorgaande jaren, ‘actief landbouwer’ als jouw bedrijf een KVK-inschrijving heeft, met als hoofdactiviteit ‘landbouw’. Is ‘landbouw’ een nevenactiviteit? Dan moet je met een accountantsverklaring aantonen dat jouw landbouwactiviteiten ‘niet onaanzienlijk’ zijn.

Versoepeling bij ‘beperkte’ uitbetaling GLB-subsidies

Heb jij in 2022 minder dan € 5.000 aan rechtstreekse betalingen (GLB-subsidies) ontvangen? Of helemaal geen uitbetaling ontvangen? Dan kan één van de volgende situaties van toepassing zijn:

  • Je hebt een KVK-inschrijving. Je hoeft geen accountantsverklaring in te dienen. Ook niet als landbouw een nevenactiviteit is.
  • Je hebt geen KVK-inschrijving. Je kunt toch in aanmerking komen voor GLB-subsidies.

Wel landbouwer

Je moet wel ‘landbouwer’ zijn. Dit betekent dat je minimale landbouwactiviteiten moet uitvoeren. Daarnaast moet je recht hebben op een uitbetaling van minimaal €500.

Heb je vragen over de GLB-subsidies? Neem gerust contact op.

 

Jos Kuipers
Jos Kuipers Senior adviseur agro
Samen voor jouw agrarische onderneming

De agrarische sector is continu in beweging. Denk aan de snel veranderende wet- en regelgeving en de sterk fluctuerende markt. Daardoor zit je als agrarisch ondernemer nooit stil; je staat telkens weer voor nieuwe uitdagingen. Laten we er samen voor gaan!

Lees meer