Snel­ler af­los­sen co­ro­na­be­las­ting­schuld scheelt in­vor­de­rings­ren­te

Tijdens de coronacrisis kon je als bedrijf ervoor kiezen de betaling van jouw belastingschulden tijdelijk uit te stellen. De invorderingsrente was tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Deze rente bedraagt nu 2% en vanaf 1 juli 3%. Kijk daarom of het financieel aantrekkelijk is om je coronabelastingschulden versneld af te lossen.

Coronabelastingschuld

De opgebouwde coronabelastingschulden moeten sinds oktober 2022 worden afgelost. In beginsel moet dit maandelijks en heb je hiervoor vijf jaar de tijd. Lukt dit niet, dan kun je verzoeken de schuld in zeven jaar af te lossen. Ook kun je verzoeken niet maandelijks, maar per kwartaal af te mogen lossen. Je kunt ook eenmalig verzoeken om een betaalpauze van maximaal zes maanden. Het gevolg daarvan is wel dat jouw af te lossen maandbedragen die nog volgen dan hoger worden.

Let op! Voor deze mogelijkheden gelden wel voorwaarden. Laat je hierover goed informeren.

Invorderingsrente loopt op

Je kunt jouw coronabelastingschulden ook sneller aflossen. Je betaalt over jouw opgebouwde coronabelastingschuld namelijk wel invorderingsrente. Die bedraagt inmiddels 2%, maar stijgt verder:

  • De invorderingsrente was tot en met 30 juni 2022 verlaagd naar 0,01%.
  • Vanaf 1 juli 2022 bedroeg de invorderingsrente 1%.
  • Vanaf 1 januari 2023 is de invorderingsrente verder verhoogd naar 2%.
  • Per 1 juli 2023 volgt een stijging naar 3%.
  • Vanaf 1 januari 2024 komt de invorderingsrente weer uit op het oude niveau van vóór de coronacrisis, namelijk 4%.
Renate Ekhart
Renate Ekhart Senior adviseur kwaliteit & vaktechniek
Specialist op het gebied van belastingheffing
Niets is zo veranderlijk als de belastingwetgeving, dat maakt het zo uitdagend. Het raakt ons allemaal, zeker omdat de gevolgen ervan impact hebben op de onderneming en privé, die bij ondernemers communicerende vaten zijn. Het moet een beetje ‘in’ je zitten om het leuk te vinden om de ontwikkelingen te blijven volgen, de gevolgen en kansen in kaart te brengen en die op een begrijpelijke manier te delen. En dat geldt zeker voor mij.
Neem contact op

Sneller aflossen

Is het voor jou mogelijk je coronaschuld sneller af te lossen, dan scheelt dat dus flink aan te betalen invorderingsrente. Een groot aantal ondernemers ging jou hierin voor. Eind april 2023 had namelijk ongeveer 10% van de ondernemers met coronabelastingschulden deze al helemaal afbetaald.

Heb je nog vragen over het sneller aflossen van jouw coronabelastingschuld? Neem gerust contact met ons op.