Vraag EU be­taal­de btw voor 1 ok­to­ber te­rug

Heb jij vorig jaar btw betaald in een ander EU-land en betreft het een zakelijke aankoop? Vraag dan vóór 1 oktober 2023 de btw digitaal terug. Lees hier de voorwaarden.

Voor­waar­den te­rug­vra­gen btw

Om btw terug te kunnen vragen die je in een ander EU-land hebt betaald, gelden in ieder geval drie voorwaarden:

  1. jouw onderneming is gevestigd in Nederland; 
  2. je doet geen btw-aangifte in het EU-land; en
  3. je gebruikt de goederen of diensten voor bedrijfsactiviteiten die met btw belast zijn.

Om zeker te weten dat je in aanmerking komt om btw terug te vragen, kun je ook gebruikmaken van een tool van de Belastingdienst.

Peter van der Sluis
Peter van der Sluis Senior belastingadviseur

Welke btw betreft het?

De terug te vragen btw betreft btw op aankopen in een ander EU-land, zoals btw op getankte brandstof. Het dient te gaan om zakelijke goederen of diensten die je gedeeltelijk of geheel gebruikt voor bedrijfsactiviteiten die met btw belast zijn. 

Inloggegevens

Als je de btw digitaal terug wilt vragen, dan kan dat via de Belastingdienst. Je hebt hiervoor inloggegevens nodig. Heb je al eerder btw uit een EU-land teruggevraagd, dan gebruik je de destijds verstrekte inloggegevens. Ben je deze eerder verstrekte inloggegevens kwijt, neem dan contact op met de Belastingtelefoon. Heb je nog niet eerder btw uit een EU-land teruggevraagd, vraag dan inloggegevens aan via de site van de Belastingdienst.

Let op! Vraag de inloggegevens op tijd aan, want het verstrekken van deze gegevens kan maximaal vier weken duren. Zorg dus dat je hierdoor de termijn van 1 oktober niet overschrijdt.

Voorwaarden

Als je btw terugvraagt die je in een ander EU-land hebt betaald, gelden er voorwaarden die per land kunnen verschillen. Zo moet je in veel gevallen de facturen meesturen van de zaken waarvoor je de btw terugvraagt. Ook dit moet digitaal, dus zul je de facturen moeten scannen als je deze op papier hebt. Voor brandstof geldt voor de meeste landen de verplichting een factuur mee te sturen vanaf een bedrag van € 250 excl. btw. Voor overige goederen dien je in de meeste landen een factuur mee te sturen vanaf een bedrag van € 1.000 excl. btw. 

Minimumteruggave

Het minimum terug te vragen bedrag aan btw bedraagt per land per kalenderjaar € 50. Bij een lager bedrag beslist het betreffende land zelf of men jou de btw restitueert. Ook als je jouw verzoek te laat indient, beslist het betreffende EU-land zelf of jij jouw btw al dan niet terugkrijgt. Overigens mag je ook al in de loop van het jaar de btw terugvragen, als het bedrag aan btw minstens € 400 per kwartaal betreft.

Heb je vragen over het terugvragen van de betaalde btw in een EU-Land? Neem dan gerust contact op.