Controleer inkomende facturen op btw-ver­leg­gings­re­ge­ling

Als een btw-verleggingsregeling van toepassing is, mag je leverancier of opdrachtnemer geen btw op de factuur vermelden. Gebeurt dit wel, dan kan je deze ten onrechte vermelde btw niet in aftrek brengen. Controleer daarom altijd goed of de btw op je inkomende facturen terecht is.

Btw-verleggingsregeling

Voor bepaalde branches kan een btw-verleggingsregeling van toepassing zijn, zoals voor de schoonmaakbranche of de bouwsector. Of bijvoorbeeld bij een levering groter dan € 10.000 van mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets. De leverancier of opdrachtnemer mag op de factuur dan geen btw vermelden, maar moet de btw verleggen naar de afnemer of opdrachtgever.

Btw-niet verlegd?

Ontvang je een factuur mét btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Wees je er dan van bewust dat je deze btw niet in aftrek kunt brengen. Een rechter bevestigde onlangs weer dat de Belastingdienst deze btw-aftrek mag weigeren.

Tip! Staat er op een ontvangen factuur btw, maar is een btw-verleggingsregeling van toepassing? Verzoek je leverancier of opdrachtnemer dan om een nieuwe juiste factuur waarop de btw verlegd is.

Peter van der Sluis
Peter van der Sluis Senior belastingadviseur

Verhaal ten onrechte betaalde btw

Heb je een factuur betaald aan je leverancier of opdrachtnemer? En kom je daarna pas tot de conclusie dat een btw-verleggingsregeling gold? Verhaal de door jou ten onrechte betaalde btw dan op uw leverancier of opdrachtnemer. Alleen als het voor hen onmogelijk of uiterst moeilijk is om de ten onrechte betaalde btw aan jou terug te betalen, kan je aan de Belastingdienst verzoeken om de btw aan jou terug te betalen.

Let op!

De Belastingdienst zal in zo’n geval alleen de btw aan jou terugbetalen als je leverancier of opdrachtnemer de ten onrechte gefactureerde btw ook aan de Belastingdienst heeft afgedragen. Is dat niet gebeurd, dan zal de Belastingdienst jou ook geen btw terugbetalen.

Heb je vragen over de btw-verleggingsregeling? Neem gerust contact met ons op.