0% btw voor zonnepanelen op woningen vanaf 2023

Het kabinet heeft voorgesteld om vanaf 2023 0% btw te laten gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen. Let op: de beoogde administratieve lastenvermindering geldt niet voor iedereen.

Particulieren

Een particulier die zonnepanelen op zijn woning laat plaatsen en de opgewekte energie (deels) teruglevert aan een energiemaatschappij, wordt aangemerkt als ondernemer voor de btw. Om die reden kun je als particulier in veel gevallen ook de btw over de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

In praktijk blijkt dat particulieren niet altijd de btw op de zonnepanelen (kunnen) terugvragen. Dat ze de btw niet terugvragen, heeft te maken met het feit dat dat gepaard gaat met veel administratieve rompslomp.

Ook voor de Belastingdienst levert de teruggaaf van btw aan particulieren met zonnepanelen veel werk op. Met de introductie van het 0% btw-tarief worden zowel de lasten van de particulieren als van de Belastingdienst verminderd.

Peter van der Sluis
Peter van der Sluis Senior belastingadviseur

De ondernemer (afnemer)

Het 0% btw-tarief geldt straks ook voor leveringen en installatie van de zonnepanelen aan ondernemers op hun woning in de privésfeer. Als ondernemer moet je echter, ondanks het 0% btw-tarief op de aanschaf, nog steeds jaarlijks btw blijven afdragen over de energie die zij terugleveren aan de energiemaatschappij en over hun privégebruik. Voor hen leidt de maatregel dus niet tot minder administratie.

Tip! Heb je als ondernemer een partner die geen btw-ondernemer is? Dan is het over het algemeen verstandig als de partner de zonnepanelen aanschaft én het contract met de energieleverancier sluit. 

De leverancier/installateur

Ook de leverancier/installateur van de zonnepanelen zal het 0% btw-tarief waarschijnlijk niet als een administratieve lastenvermindering ervaren. Hij is namelijk verantwoordelijk als ten onrechte het 0% btw-tarief is toegepast. De leverancier/installateur zal zich daarom goed moeten verdiepen in waarvoor straks wel en niet het 0% btw-tarief geldt.

Vragen als wat is een woning, wat wordt verstaan onder ‘in de nabijheid van een woning’ en wat onder een zonnepaneel, welke werkzaamheden gaan mee in het 0% btw-tarief en hoe wordt omgegaan met lopende projecten, spelen hierbij onder meer een rol.

Let op! Past de leverancier/installateur 0% btw ten onrechte toe op de geleverde zonnepanelen of de installatie, dan kan de Belastingdienst 21% btw bij hem naheffen.

Bewijslast

De bewijslast dat het 0% btw-tarief kan worden toegepast, ligt straks bij de leverancier/installateur die dit tarief toepast. Die moet laten zien dat sprake is geweest van levering en/of installatie van zonnepanelen op of in de nabijheid van een woning. Hiervoor geldt een zogenaamde vrije bewijsleer.

Het kabinet heeft echter aangegeven dat met betrekking tot de vraag of sprake is van een woning, de leverancier/installateur zich kan baseren op de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

Heb je vragen over het btw-tarief op zonnepanelen? Neem contact met ons op.