Verhuur op­vang­lo­ca­ties Oek­ra­ïen­se vluch­te­ling­en: hoeveel btw?

Welk btw-tarief dienen hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven te hanteren bij de verhuur van accommodaties aan gemeenten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen? We geven uitleg.

9% btw

Hotels, pensions of vakantiebestedingsbedrijven die gemeubileerde accommodaties verhuren aan personen die daar kort verblijven zijn 9% btw verschuldigd over de verhuurprijs. Op basis van het huidige beleid is dit btw-tarief ook van toepassing bij verhuur aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor de opvang van asielzoekers.

De Belastingdienst meldt nu dat hetzelfde beleid ook van toepassing is bij de verhuur aan gemeenten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Let op! Het 9% btw-tarief blijft ook gelden als de asielzoekers of Oekraïense vluchtelingen relatief lang in de accommodaties blijven. Door de aard van hun verblijf wordt dit gezien als een kort verblijf.

Ongemeubileerde verhuur: btw vrijgesteld

Verhuur van ongemeubileerde accommodaties voor de tijdelijke opvang van asielzoekers is vrijgesteld van btw. Dat geldt ook voor ongemeubileerde verhuur voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Let op! Als je vrijgesteld van btw verhuurt, heb je geen recht op aftrek van btw op je kosten met betrekking tot de ongemeubileerde accommodaties.

Verhuur roerende goederen: 21% btw

Stacaravans of bijvoorbeeld containers zijn roerend en niet onroerend. Verhuur van dergelijke roerende zaken voor de tijdelijke opvang van asielzoekers of Oekraïense vluchtelingen is altijd belast met 21% btw.

Heb je vragen over het btw-tarief bij verhuur accommodaties? Neem gerust contact op.

Duidelijkheid over loonbelastingtabel voor vluchteling uit Oekraïne

Heb jij of wil jij een vluchteling uit Oekraïne in dienst nemen? Dan moet je weten welke loonbelastingtabel je moet toepassen. De Belastingdienst geeft hier duidelijkheid over.

Lees verder