2027, 1 op 3 verplichting rustgewas zand en loss

Uiterlijk 2026 moet je op ieder perceel bouwland op zand- en lössgrond een rustgewas hebben geteeld. Vanaf 2027 wordt deze eis verder aangescherpt. We nemen je mee.

Uiterlijk 2029

Uiterlijk 2029 moet je een rustgewas hebben geteeld. Teel je een meerjarig gewas dan geldt deze eis niet voor jou zolang het dit gewas op het land blijft staan.

1 op 4 rustgewas t/m 2026

Tot en met 2026 geldt een 1 op 4 verplichting voor de teelt van een rustgewas. Praktisch houdt dit in dat je uiterlijk 2026 op het bouwland een rustgewas moet hebben geteeld. Hiervoor heb je nu nog drie jaar. Heb je in 2023 reeds een rustgewas geteeld dan voldoet het perceel al aan deze eis. De verplichting geldt alleen voor zand- en lössgrond.

Jurgen Horsthuis
Jurgen Horsthuis Adviseur agro

Rustgewassen

Als rustgewas kun je bijvoorbeeld een gras of graan telen. De volledige lijst is te vinden bij de RVO. Daarnaast kun je ook een vanggewas inzetten als rustgewas. Je moet dit vanggewas uiterlijk 31 augustus inzaaien. Je mag het vanggewas niet bemesten en je moet deze tot 1 februari telen.

1 op 3 vanaf 2027

Vanaf 2027 wordt de rustgewaseis verder aangescherpt. Je bent dan verplicht om één keer per drie jaar een rustgewas op jouw bouwland op zand- en lössgrond te telen. Je moet dan uiterlijk in 2029 minimaal één keer een rustgewas hebben geteeld. Gemiddeld betekent dit dat je, per jaar, op 33% van uw bouwland een rustgewas moet telen.

Heb je vragen over verplicht rustgewas? Neem gerust contact op.

Realtime inzicht

Als agrarisch ondernemer sta je telkens weer voor nieuwe uitdagingen; de agrarische sector is immers continu in beweging. Denk aan veranderende wet- en regelgeving en de sterk fluctuerende markt. Je weet er waarschijnlijk alles van. Je wilt de juiste beslissingen nemen, en dat begint met inzicht in je eigen agrarische onderneming. Het agro dashboard brengt je verder!

Lees meer