Voor 2 december 2023 aan­melden voor kleine­ondernemers­regeling (KOR)

Wil je vanaf 1 januari 2024 gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR)? Meld je dan voor 2 december 2023 aan bij de Belastingdienst.

Kleine­ondernemers­regeling (KOR)

Als je deelneemt aan de KOR, hoef je geen btw-aangiftes in te dienen. Je mag dus ook geen btw in rekening brengen bij jouw klanten en dus geen btw op de facturen vermelden. Jouw afnemers kunnen daarom ook geen btw aftrekken. 

Let op! Als je gebruikmaakt van de KOR, mag je geen btw meer terugvragen over je kosten en investeringen.

Omzet

Je kunt alleen aan de KOR deelnemen als jouw jaaromzet niet boven de € 20.000 uitkomt. Deelname geldt voor minimaal drie jaar, of tot jouw omzet in een jaar boven de € 20.000 uitkomt. Je kunt dus niet op een bepaald moment stoppen met de KOR, bijvoorbeeld omdat je een forse investering wilt doen en de btw hiervan wilt aftrekken.

Let op! Komt jouw jaaromzet gedurende de periode toch boven de € 20.000 uit, dan kun je vanaf dat moment dus geen gebruik meer maken van de KOR.

Renate Ekhart
Renate Ekhart Senior adviseur kwaliteit & vaktechniek
Specialist op het gebied van belastingheffing
Niets is zo veranderlijk als de belastingwetgeving, dat maakt het zo uitdagend. Het raakt ons allemaal, zeker omdat de gevolgen ervan impact hebben op de onderneming en privé, die bij ondernemers communicerende vaten zijn. Het moet een beetje ‘in’ je zitten om het leuk te vinden om de ontwikkelingen te blijven volgen, de gevolgen en kansen in kaart te brengen en die op een begrijpelijke manier te delen. En dat geldt zeker voor mij.
Neem contact op

Voor- en nadelen

Het gebruik van de KOR heeft voor- en nadelen. De KOR is vooral voordelig als je veel particulieren als klant hebt. Zij kunnen de btw niet verrekenen, dus ondervinden geen nadeel. Omdat je geen btw berekent, kun je mogelijk een lagere prijs berekenen of bijvoorbeeld een bedrag overeenkomstig de btw in jouw prijs verrekenen. 

Heb je veel investeringen, bijvoorbeeld omdat je starter bent, dan is het in de meeste gevallen een nadeel dat je de btw van die investeringen niet kunt aftrekken.

Tip! Ga vooraf eerst na of de KOR voor jou wel voordelig is, ook als jouw omzet onder de € 20.000 per jaar blijft.

Let op! Dien jouw aanmelding uiterlijk voor 2 december in bij de Belastingdienst.

Heb je nog vragen over de kleineondernemersregeling (KOR)? Neem dan gerust contact op.