Topsector Energie Industrie (TSE)

Ben je een ondernemer die, in samenwerkingsverband, onderzoek wil doen naar goedkopere mogelijkheden voor klimaatneutrale en/of circulaire producten of diensten? Dan is de Topsector Energie Industrie, afgekort TSE Industrie, mogelijk interessant! Aanvragen kunnen worden ingediend van 3 april 2023 t/m 31 maart 2024.
Neem direct contact op

TSE Industrie

Subsidie kan worden aangevraag voor 3 typen studies:

  • Haalbaarheidsstudie: je test innovatieve CO2-verminderende techniek onder echte omstandigheden. De techniek moet vernieuwend zijn. De haalbaarheidsstudie wordt gedaan om te kunnen besluiten of je doorgaat met het project.
  • Milieustudie: een milieustudie helpt je bedrijf de milieu-uitgangssituatie te bepalen en een keuze te maken tussen de verschillende mogelijkheden. De investering die gedaan wordt, mag niet onder onderzoek en ontwikkeling vallen.
  • Vergelijkbare studie: je onderzoekt hier een milieu-investering in een demonstratieproject of in een project met een uitontwikkelde technologie die niet valt onder een milieustudie. Denk hierbij aan studies naar ver ontwikkelde biobrandstoffen, projecten voor afvang of gebruik en opslag van CO2 (CCUS).

De maximaal te ontvangen subsidie voor een haalbaarheids- of milieustudie is €2 miljoen per project. Voor de vergelijkbare studie is dit afhankelijk van de steun die je nog mag ontvangen volgens de de-minimusverklaring.

Een paar voorwaarden

  •  Het samenwerkingsverband bevat minimaal één onderneming.
  • Het project is technisch en economisch haalbaar.
  • Projecten beginnen uiterlijk 6 maanden na de beschikking.
  • De looptijd van projecten is maximaal 4 jaar voor de thema’s industrie en klimaatneutrale brandstoffen, en maximaal 2 jaar voor het thema circulaire economie.

Kom jij in aanmerking voor TSE Industrie?

Wij kijken graag met je mee welke kansen er liggen voor jouw organisatie door een subsidiescan te doen. Hierdoor wordt het duidelijk of je voor TSE Industrie en/of andere subsidies in aanmerking komt.

Subsidiescan aanvragen

Lees ook: TSE Gebouwde omgeving

De subsidieregeling Topsector Energie (TSE) Gebouwde omgeving stimuleert de ontwikkeling van kleine innovaties voor de verduurzaming van huizen en gebouwen. De subsidie is een aanvulling op de subsidieregeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). De TSE Gebouwde omgeving is daarbij meer gericht op de kleinere innovatieve ontwikkelingen.

Lees meer
man zet zonnepanelen

Samen gaan we ervoor

Leander Popken
Leander Popken Senior subsidieadviseur Meer over Leander
Ilse Stortelers
Ilse Stortelers Junior subsidieadviseur Meer over Ilse
Esther Petrov
Esther Petrov Subsidieadviseur binnendienst Meer over Esther
Jarno Swijghuizen
Jarno Swijghuizen Subsidieadviseur Meer over Jarno
Paul van den Berg
Paul van den Berg Subsidieadviseur Meer over Paul
Martijn Boerman
Martijn Boerman Subsidieadviseur Meer over Martijn
Martijn IJzerman
Martijn IJzerman Junior subsidieadviseur Meer over Martijn
Mariëlle Oosten
Mariëlle Oosten Subsidieadviseur binnendienst Meer over Mariëlle
Zarina Buckert
Zarina Buckert Junior subsidieadviseur Meer over Zarina

Contactformulier

Neem contact op door het formulier in te vullen.