Eurostars: internationale MIT R&D

Ben je werkzaam in de high tech onderzoeks- en ontwikkelingssector? Dan kan je mogelijk gebruikmaken van de regeling Eurostars. De regeling lijkt op de subsidieregeling MIT R&D, maar dan op internationaal niveau.
Neem direct contact op

Eurostars

Eurostars is een Europees innovatieprogramma gericht op de mkb-ondernemer in de technologische onderzoeks- en ontwikkelingssector. Met de subsidie wil Eurostars de time-to-time-market van nieuwe technologieën verkorten en de technische risico’s verkleinen. Hierdoor kunnen mkb-bedrijven zich sneller ontwikkelen en groeien.

Een belangrijke voorwaarde is dat je mkb-bedrijf samenwerkt met partners in andere landen, of dat je de ambitie hebt om dit te gaan doen. Verder dien je, om in aanmerking te komen voor deze subsidie, aan zowel nationale- als internationale voorwaarden te voldoen.

Voorwaarden

 • Een nationale voorwaarde is dat het bedrijf aangesloten is bij het Nederlandse deel van het samenwerkingsverband. Is dit niet het geval, dan kunnen Nederlandse kennisinstellingen wél op eigen kosten deelnemen aan het Eurostarsproject.
 • Internationale voorwaarden zijn onder meer:
  • Het project wordt geleid door een innovatief mkb-bedrijf uit een Eurostarsland.
  • Het samenwerkingsverband bestaat uit minimaal twee onafhankelijke deelnemers en ten minste twee Eurostarslanden.
  • Het project heeft een exclusieve focus op civiele toepassingen.
  • De totale projectduur is maximaal 36 maanden.

Eurostars aanvragen

Je kunt via de nationale overheid subsidie ontvangen voor internationale marktgerichte Research & Development. In 2023 en 2024 zijn er twee openstellingen van deze subsidie:

 • De 5e call opent van 14 juli t/m 14 september 2023.
 • De 6e call opent van 12 januari t/m 15 maart 2024.

De subsidieaanvraag wordt eerst internationaal goedgekeurd. Nadat dit voorstel is goedgekeurd en wanneer er is aangegeven dat het bedrijf voor subsidie in aanmerking komt, kan de nationale subsidieaanvraag worden ingediend.

Budget

Het totale subsidiebudget voor 2023 bedraagt € 22 miljoen. De maximaal te ontvangen subsidie per project bedraagt € 500.000. Hierbij worden alle onderzoek- en ontwikkelactiviteiten gefinancierd. Voor het mkb en kennisinstellingen bedraagt het subsidiepercentage 50%, voor het groot bedrijf is dit 40%.

Kom jij in aanmerking voor Eurostars?

Wij kijken graag met je mee welke kansen er liggen voor jouw organisatie door een subsidiescan te doen. Hierdoor wordt het duidelijk of je voor Eurostars en/of andere subsidies in aanmerking komt.

Subsidiescan aanvragen

Samen gaan we ervoor

Leander Popken
Leander Popken Senior subsidieadviseur Meer over Leander
Ilse Stortelers
Ilse Stortelers Junior subsidieadviseur Meer over Ilse
Esther Petrov
Esther Petrov Subsidieadviseur binnendienst Meer over Esther
Jarno Swijghuizen
Jarno Swijghuizen Subsidieadviseur Meer over Jarno
Paul van den Berg
Paul van den Berg Senior subsidieadviseur Meer over Paul
Martijn Boerman
Martijn Boerman Subsidieadviseur Meer over Martijn

Contactformulier

Neem contact op door het formulier in te vullen.