Yogalessen belast met 6% btw

Yoga is stretching, not a sport?!

Daar stonden we, in de rechtszaal. Met 6 man poogden we de zonnegroet uit te voeren. De rechter en griffier keken lachend toe...

In juni van dit jaar, startte ik voor mijn cliënte een procedure. De Yogalessen/-trainingen die mijn cliënte verzorgt, zijn namelijk wat minder inspannend (volgen de Belastingdienst) en werden dus niet als sport aangemerkt. En daar was ik het niet mee eens.

Hans Wiersma
Hans Wiersma

Als Yogalessen/-trainingen als sportbeoefening kunnen worden aangemerkt, is dit interessant voor de heffing van omzetbelasting. Is Yoga sport, dan zijn de lessen en trainingen belast tegen het 6% tarief, is Yoga geen sport dan is het 21% tarief van toepassing.

Yoga, 6% of 21%?

Het heeft even geduurd, maar het is zover. De rechter beslist dat ook de minder inspannende vormen van Yoga als sport aangemerkt kunnen worden.

"De rechter maakt een uitzondering voor zwangerschapsyoga"

Hierdoor zijn de Yogalessen belast met 6% btw. De rechter maakt een uitzondering voor zwangerschapsyoga. Omdat bij zwangerschapsyoga niet de inspanning maar de ontspanning voorop staat, kan volgens de rechter zwangerschapsyoga niet als sport worden aangemerkt.

En de Belastingdienst?

Het is nog niet duidelijk of de belastingdienst de uitspraak van de rechter zal volgen, of in hoger beroep zal gaan. De uitspraak is daarom nog niet definitief. Om in sport termen te blijven: de ruststand is 1-0 voor de Yoga docenten.

 

Weten hoe het er in de rechtbank aan toe ging?
Hans WiersmaDoor Hans Wiersma
btw omzetbelasting

In de rechtszaal: btw over de uitvoering van de zonnegroet

De rechter wil bewijs. Is Yoga sport, dan zijn de lessen en trainingen belast tegen het 6% tarief, is Yoga geen sport dan is het 21% tarief van toepassing. Daar gingen we ...

Lees verder
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren