Yogalessen belast met 9% btw

Yogalessen zijn belast met 9% btw. Ook de minder inspannende vormen van Yoga kunnen als sport worden aangemerkt. Er bestaat echter één uitzondering op deze regel. We nemen je hierin mee in deze blog.

Yoga is stretching, not a sport?!

Daar stonden we, in de rechtszaal. Met 6 man poogden we de zonnegroet uit te voeren. De rechter en griffier keken lachend toe...

In juni 2018 startten we voor een cliënte een procedure. De Yogalessen/-trainingen die mijn cliënte verzorgt, zijn namelijk wat minder inspannend (volgen de Belastingdienst) en werden dus niet als sport aangemerkt. En daar was ik het niet mee eens.

Peter van der Sluis
Peter van der Sluis Senior belastingadviseur

Yoga, 9% of 21%

Hoe zat het ook weer met de btw-heffing over Yogalessen? In een eerdere blog schreef ik dat als Yogalessen/-trainingen als sportbeoefening worden aangemerkt, dit interessant is voor de heffing van omzetbelasting. Is Yoga geen sport dan is het 21% tarief van toepassing. Is Yoga wel een sport, dan zijn de lessen en trainingen belast tegen het en 9% btw-tarief (in 2018 was dit nog 6%). 

De rechter besliste dat ook de minder inspannende vormen van Yoga als sport aangemerkt kunnen worden.

De rechter maakt een uitzondering voor zwangerschapsyoga.

Hierdoor zijn de Yogalessen belast met 9% btw. De rechter maakte een uitzondering voor zwangerschapsyoga. Omdat bij zwangerschapsyoga niet de inspanning maar de ontspanning voorop staat, kan volgens de rechter zwangerschapsyoga niet als sport worden aangemerkt.

En de Belastingdienst?

De Belastingdienst heeft in overleg met het ministerie van financiën geen beroep aangetekend. Dit betekent dat de eindstand 1-0 voor de Yogadocenten is. Zij kunnen het verlaagde btw tarief (9%) toepassen op minder inspannende vormen van Yoga.

De uitspraak is gepubliceerd op 17 december 2018.

In de rechtszaal: btw over de uitvoering van de zonnegroet

De rechter wil bewijs. Is Yoga sport, dan zijn de lessen en trainingen belast tegen het 6% tarief, is Yoga geen sport dan is het 21% tarief van toepassing. In dit blog nemen we je mee in de rechtspraak.

Naar blog
Peter van der Sluis
Peter van der Sluis Senior belastingadviseur
32 reacties
Maurice Flinterman

Interessant artikel en dank voor het delen. Toch ben ik benieuwd naar het volgende:

Stel dat een yoga-docent een accommodatie (studio) heeft met een honderdtal leden. De yoga-docent huurt andere docenten in om les te geven aan haar leden (meestal gebeurt dit op factuur basis, dus als ZZP'er).

Mag je dan nog steeds uit gaan van de bovenstaande besproken 6% in het artikel of betreft dit alleen het geval op het moment dat de yoga-docente als enige les geeft in haar eigen studio.

De reden dat ik dit vraag is omdat bovenstaande situatie zich vaker voor doet in de praktijk (en vanwege dit artikel: http://www.nlactief-ezines.nl/Ezine_04/06-wanneer-geldt-het-verlaagde-tarief-van-6--btw-en-wanneer-21--btw.html waarin een sportaccommodatie met bijvoorbeeld een Personal Trainer wordt aangehaald, die als ZZP'er werkzaamheden verricht.

Dit gebeurt aanzienlijk vaak en het lijkt erop dat alle diensten dan verschuiven naar 21%?

Hans Wiersma

Hoi Maurice, als een yoga-docent andere docenten inhuurt om in zijn studio les te geven zijn de diensten van de ingehuurde docent belast met 21% btw.

Peggy Seelig

👍💪🙏 Bedankt Hans! Peggy Seelig

S B

Betekend dit dat ik alleen op de inkomsten van actieve yogalessen 6% btw mag rekenen en op meer ontspannende vormen (bv nidra) alsnog 21% moet aanhouden? Daarin staat tenslotte niet de inspanning centraal of geldt de uitzondering alleen op zwangerschapsyoga?

Hans Wiersma

Volgens de rechter zijn ook minder inspannende vormen van yoga als sportbeoefening aan te merken en dus belast met 6% btw. De rechter maakt alleen een uitzondering voor zwangerschapsyoga.

Hans Wiersma

Nieuwsgierig wat de rechter precies heeft beslist, lees dan de uitspraak op http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBNNE:2018:4465

Michiel Huisken

Met ingang van welke datum geldt het lage BTW tarief? Is dat per de uitspraak van de rechter (9 oktober)?

Hans Wiersma

Het lage BTW tarief kan vanaf de datum waarop de rechter de uitspraak heeft gedaan, 9 oktober 2018, worden toegepast.

Rachel Getrouw

Interessant, maar ook best verwarrend die btw discussie m.b.t. het geven van yogalessen!
Tot nu toe ben ik steeds ingehuurd als docent en stuurde ik steeds facturen voor de lessen welke ik gegeven heb.
Op kort termijn ga ik ook starten met het aanbieden en geven van yogalessen in een voor mij beschikbare ruimte. Als ik euro 15 vraag aan mijn cursisten, hoeveel btw moet ik daarvan dan afdragen? 9% of 21%?
Ik hoor het graag!

Hartelijke groeten, namaste,
Rachel Getrouw

Hans Wiersma

Als je als docent wordt ingehuurd om yogalessen te geven is het 21% tarief van toepassing. Als je zelf yogalessen geeft en daarbij zelf de lesruimte aan de cursisten ter beschikking stelt is het 9% tarief van toepassing

Hilary Brown

I am still a bit confused by the new ruling over pregnancy yoga. At my school - we offer special active classes for women in early stages of pregnancy - similar to any class but with some special effort to keep the women focused on their changes. I think these classes should fall under the 'sport category'. Closer to the pregnancy - (7 months along approx.) when we offer BIRTH PREP classes, which is much less about the yoga-moves and more about breath and preparation. In this case, I can understand the judges ruling. But I find making women who happen to be pregnant and taking classes in early pregnancy restrictive...after all - many will continue to go to the sport school etc. Any comment?

Hans Wiersma

Zwangerschapsyoga valt volgens de rechter niet onder het verlaagde tarief voor sportbeoefening, omdat niet de inspanning maar de ontspanning voorop staat. De rechter heeft geen definitie van zwangerschapsyoga gegeven, waardoor er ruimte bestaat voor discussie. De door jou geschetste yogalessen zouden mogelijk tegen het verlaagde tarief kunnen worden belast, maar ik raad je aan de vraag vooraf aan de belastingdienst voor te leggen.

Nicole Titulaer

Beste Hans, wat een fijne, heldere uitleg... maar geldt dit ook voor ons? We geven Poweryoga (9%) Hatha (%?) Groepstrainingen (9%) Aerial Yoga (%?) sinds kort ook Nidra en Yin (volgens de belastingdienst zeker 21%) Alles uit één abonnement of 10 lessenkaart. Na een flinke discussie met een medewerker van de Belastingdienst was het advies: bijhouden wie welke les volgt en BTW op facturen splitsen en als dat te veel werk is alles onder 21% wegzetten. Oh ja: ik geef geregeld een halve les Aerial hoog (hijgend) en half laag (ontspannend) die is dus volgens hem half 9% en half 21%.... hij kon niet uitleggen hou ik dit administratief kan verwerken, toen ik uit mijn vel sprong van frustratie nogmaals het advies: alles 21%. Kunnen wij de uitspraak ban de rechter ook 'gebruiken'? Zeg het maar...

Hans Wiersma

Hallo Nicole, mijn ervaring is dat de belastingdienst te snel oordeelt dat het verlaagde tarief niet kan worden toegepast. Je kan de uitspraak van de rechter zeker gebruiken en opnieuw met hen in gesprek gaan.

C Van Ruijven

Oké... en hoe zit t dan met pilates lessen? Net zo inspannend als bepaalde yogavormen..

Hans Wiersma

Gelet op de uitspraak van de rechter zouden zijn pilates lessen, als zij inspannend zijn, mogelijk ook als sportbeoefening aan te merken. Of de belastingdienst dit standpunt deelt is nog niet duidelijk.

L Wolfs

Beste Hans, Hoe zit dit voor het aanbieden van online yoga lessen? Dank!

Hans Wiersma

Om op de yogalessen het verlaagde tarief voor sportbeoefening te kunnen toepassen moet je naast het verzorgen van de lessen ook de les-accommodatie aan de cursisten ter beschikking stellen. Omdat je bij het online aanbieden van yoga lessen geen accommodatie ter beschikking stelt is het online aanbieden van yogalessen belast tegen met 21% btw.

Marriët van Elewoud

Beste Hans, dank je wel voor het bieden van helderheid!
Nog twee vragen:
- Het verlaagde tarief geldt inderdaad alleen wanneer dit samengaat met het ter beschikking stellen van de les/sport-accommodatie aan de cursisten. Is hiervan ook nog sprake wanneer ik als docent een ruimte huur (niet vast per maand, maar per uur of per dagdeel) waarin de les gegeven wordt?
- Ik huur ook docenten in die lessen geven in deze gehuurde ruimtes. Zij factureren mij natuurlijk met 21%. Kan ik over de betaling van de cursisten in dit geval wel de 9% afdragen (even uitgaande van het feit dat de les hier normaal onder zou vallen)?

Hans Wiersma

Hallo Marriët, op beide vragen is het antwoord ja. Het gaat er om dat jij zowel de lessen verzorgt als de ruimte aan cursisten ter beschikking stelt. Daarbij maakt het niet uit of je de ruimte in eigendom hebt of huurt. Evenmin is van belang is of je de lessen zelf verzorgt, of daarvoor een docent inhuurt.

Marriët van Elewoud

Ah helder! Dank je wel voor het antwoord en de genomen 'moeite'!
Vriendelijke groet, Marriët

Cindy Brokking

Dat is nu in corona tijd gelukkig 9 %.

Moniek Beelen

Beste Hans, Wat geldt in deze voor yogalessen voor de doelgroep kinderen, tieners en ouders en kinderen? Mi zou dit geen verschil uit moeten maken. een sport voor kinderen (bijv hockey of voetbal) is BTW-tarief toch idem als voor volwassenen. ZO ook bij yoga. Op dit moment maak ik enkel voor de zwangerschapsyoga dus een uitzondering.

Hans Wiersma

Hoi Moniek, de doelgroep, volwassenen of kinderen, is niet relevant voor het btw tarief. Beslissend is de aard van de yogalessen. Zoals je zelf aangeeft bestaat er op grond van de uitspraak van de rechter alleen een uitzondering op het lage btw tarief voor zwangerschapsyoga.

Diana Aben

Hallo Hans,
heel interessant!
Ik geef voornamelijk Yoga Nidra en Restorative Yoga. Beiden echt gericht op ontspanning, ik gebruik dat ook in mijn reclame uitingen. Deze blijven dus onder het 21% tarief vallen? Ik heb 1 les, Easy Yoga, die kan ik dus zeker wel onder het 9% laten vallen. Maar de Yoga Nidra en Restorative dan niet denk ik.
Dank voor je reactie, Diana Aben.

Hans Wiersma

Hallo Diana,
Er zijn veel verschillende vormen van yoga, daardoor is het niet goed mogelijk om op basis van de korte door jou gegeven omschrijvingen te beoordelen welke van de door jou gegeven yoga lessen onder het verlaagde tarief kunnen vallen. Daarvoor is een grondiger onderzoek nodig.

Christa de Vries

Dat is positief. Hoe is het met de btw kinderyoga op de BSO?

Hans Wiersma

Hallo Christa,
Als je de kinderyoga op de BSO geeft en niet zelf de ruimte ter beschikking stelt, is de kinderyoga belast met 21% btw. Als je kinderyoga in een eigen ruimte geeft kan kinderyoga belast zijn met 9% btw, als de kinderyoga voldoende inspannend is. Of dat zo is vergt nader onderzoek.

K Kolt
Hans Wiersma

De uitspraak van 7 maart 2006 zag op meer inspannende vormen van Yoga, zoals Power Yoga. De Staatsecretaris van Finnaciën heeft naar aanleiding van deze uitspraak het standpunt ingenomen dat de meer inspannende vormen van Yoga belast zijn tegen het verlaagde btw tarief. In de nieuwe uitspraak van 9 oktober 2018 is beslist dat ook minder inspannende vormen van Yoga belast zijn tegen het verlaagde btw tarief.

Cindy Brokking

Vraagje: Als ik bij een bedrijf lesgeef moet ik dan 9 % of 21 % btw toepassen? Ik geef daar yoga lessen.

Hans wiersma

Hallo Cindy,
Als je bij een bedrijf lesgeeft moet je 21% btw toepassen omdat je dan niet de accommodatie aan de cursisten ter beschikking stelt. Het 9% tarief is alleen van toepassing als jij de lessen en jij de accommodatie aan de cursisten ter beschikking stelt.

Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren