In de recht­szaal: btw over de uit­voering van de zonne­groet

De rechter wil bewijs. Is Yoga sport, dan zijn de lessen en trainingen belast tegen het 6% tarief, is Yoga geen sport dan is het 21% tarief van toepassing. In dit blog nemen we je mee in de rechtspraak.

De recht­spraak

Daar stonden we, in de rechtszaal. Met 6 man poogden we de zonnegroet uit te voeren. De rechter en griffier keken lachend toe. Hoe we hier nou weer in verzeild raakten ...

De sfeer in de rechtszaal bij fiscale procedures is meestal informeel. Dat blijkt wel uit deze procedure, waarin de vraag centraal stond of Yogalessen/-trainingen als sportbeoefening kunnen worden aangemerkt. Dit is namelijk interessant voor de heffing van omzetbelasting.

Is Yoga sport, dan zijn de lessen en trainingen belast tegen het 6% tarief, is Yoga geen sport dan is het 21% tarief van toepassing.

Peter van der Sluis
Peter van der Sluis Senior belastingadviseur

Is Yoga sport?

Volgens de Staatssecretaris van Financiën zijn Yogalessen/-trainingen in de meeste gevallen niet aan te merken als sportbeoefening. Enkel de meer fysieke inspannende vormen van Yoga, die overeenkomen met bijvoorbeeld Aerobics, kwalificeren volgens hem als sport.

De Yogalessen/-trainingen die mijn cliënte verzorgt, zijn wat minder inspannend en dus worden ze door de Belastingdienst niet als sport aangemerkt.

Ik ben het er niet mee eens

Omdat ik het niet met het standpunt van de Belastingdienst en de Staatssecretaris eens ben, startte ik een procedure. In de loop van de procedure werd een arrest van het HvJ (Hof van Justitie (Europese Unie)) gepubliceerd waarin beslist werd dat bridgen geen sport is, omdat bridgen een ‘te verwaarlozen lichamelijke component’ kent.

Gesteund door dit arrest, Yoga - ook de minder inspannende vormen - heeft een behoorlijk fysieke component, ging ik met mijn cliënte naar de mondelinge behandeling bij de rechtbank. Hier kwamen eerst de meer fiscaal inhoudelijke opmerkingen van de inspecteur en mij aan de orde.

De rechter merkte op dat het er op lijkt dat activiteiten waarbij gehijgd wordt, als sport aangemerkt worden.

Daarna merkte de rechter op dat het er op lijkt dat activiteiten waarbij gehijgd wordt, als sport aangemerkt worden. De rechter wilde weleens weten hoe inspannend de Yogalessen/-trainingen van mijn cliënte zijn.

Hij nodigde daarom mijn cliënte uit een deel van een Yogales in de rechtszaal te geven en verzocht ons (de inspecteur en mij, beide met ondersteuning) de lessen te volgen.

"Vond u het inspannend?"

Dus jasjes uit en met 6 man poogden we de zonnegroet, een hele serie yogahoudingen, te doen. Daarna nog planken, de triangel en andere (toch wel inspannende) oefeningen.

De rechter en de griffier deden niet mee, ze bekeken lachend onze verrichtingen. Na afloop van deze exercitie zei de rechter tegen de inspecteur: “ik zie dat u het zweet van uw gezicht veegt, vond u het inspannend?”.

Yoga: hoog of laag BTW-tarief?

Of deze opmerking van de rechter een voorbode is voor een goede afloop, is afwachten. Er spelen bij de beoordeling op de vraag “Is Yoga sport?” meer elementen een rol dan de enkel hijgfactor.

Wel is door dit informele onderzoek duidelijk geworden hoe inspannend de Yogalessen/-trainingen van mijn cliënte zijn. De rechter kan hierdoor een weloverwogen beslissing nemen. We wachten af …

Yogalessen belast met 9% btw

Yogalessen zijn belast met 9% btw. Ook de minder inspannende vormen van Yoga kunnen als sport worden aangemerkt. Er bestaat echter één uitzondering op deze regel.

Lees blog
Peter van der Sluis
Peter van der Sluis Senior belastingadviseur
49 reacties
Françoise De Die Le Clercq

Het lijkt allemaal zo simpel (en zweverig) tot dat je het zelf beoefend, dan sta je direct met 2 benen op de grond (yogadocente in opleiding)

Hans Wiersma

Bedankt voor je reactie Francine, ik denk dat de rechter dat nu ook heeft ervaren

Stefanie De Koning

De Vereniging Yogadocenten Nederland heeft jaren geleden ook een les gegeven meen ik me te herinneren om voor het 6% tarief te kunnen gaan. Jammer dat het steeds opnieuw bewezen moet worden.

Hans Wiersma

Bedankt voor je reactie Stefanie. Het is inderdaad jammer dat het opnieuw aan de orde gesteld moet worden, maar door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie heb ik nu goede hoop dat definitief beslist gaat worden dat ook meer meditatieve vormen van yoga belast zijn tegen het 6% tarief

Hilde Roberts (Yoga Vira)

Benieuwd wat de uitspraak wordt. Wanneer verwacht u die?

Hans Wiersma

Ik ben ook benieuwd, ik verwacht de uitspraak half september

Sam Veldman

Dag Hans, ligt er inmiddels een uitspraak?

Hans Wiersma

Beste Sam, er is nog geen uitspraak bekend. Zodra de uitspraak bekend is zal ik de uitkomst op de website publiceren

Irene le Roy

Ik lees graag mee :)

Hans Wiersma

De rechtbank heeft laten weten dat de uitspraak medio oktober zal worden gedaan

Rianne Otte

Er is een uitspraak: 6%. Maar blijkbaar moeten we nu afwayof de belastingdienst hier in meegaat.

Marijke Ohlenbusch

Ik heb aan de inspecteur van de belastingdienst ook een fysieke yogales gegeven en kreeg 6% als BTW tarief bevestigd om te mogen hanteren.

Hans Wiersma

De rechter heeft onlangs uitspraak gedaan en beslist dat minder inspannende vormen van Yoga als sport aangemerkt dienen te worden, waardoor het 6% tarief van toepassing is. Het is nog niet duidelijk of de belastingdienst tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep zal gaan bij het gerechtshof.

Liselotte Goed

Heb met grote interesse deze discussie gelezen Hans! Dank voor je goede werk. En nu is de volgende vraag natuurlijk binnen welk termijn de Belastingdienst in beroep kan gaan tegen deze uitspraak. Dank!

Elijah Benjamin

Beste Hans Wiersma,
Dankjewel voor je artikel en de updates die je doet in de reacties. Erg duidelijk en overzichtelijk. Wat ik me nu af vraag... Kan ik op de facturen die ik als ZZP'er maak al gebruik maken van de 6% als tarief?

Marion Philippo

Beste Elijah, het betreft alleen het faciliteren van yoga lessen, zoals een yogaschool doet op een locatie. uitbesteed werk van een freelancer is niet het faciliteren zelf dus altijd 21 %.

Irene le Roy

Hi Hans, Wat een goed nieuws. Als de rechter dit heeft besloten dan is dit toch leidend? De belastingdienst kan in beroep gaan maak ik op uit je reactie. Als de rechter het voldoende bewezen acht, zouden ze hier toch in mee moeten gaan? We moeten de reactie van de belastingdienst afwachten of kunnen we al 6% hanteren? :)

Hans Wiersma

Hoi Irene, zolang de uitspraak nog niet definitief vaststaat dien je nog het 21% toe te passen.

Robin Schouw

Wat tof dat je dit hebt gedaan. Fijn dat de rechter een "positieve" uitspraak heeft gedaan. Ik lees mee....hoop op een vervolg en dat de belastingdienst mee doet :). Volgens mij kunnen zij ook wel wat yoga gebruiken;)

Veronique Rillmann

In de wereld van Taijiquan en Qigong heeft dit ook gespeeld. De oefeningen en vormen kunnen "zacht" en "hard" uitgevoerd worden.
De docent doet alles mee.
Dit heeft geresulteerd dat uiteindelijk het 6% tarief werd toegekend (al jaaaaren geleden).
Dus er is jurisprudentie in de "zus of broer" van Yoga.
Succes!

Ingrid van Breemen

Hallo Veronique, gebruik jij het lage btw tarief ook voor qi gong lessen waarin je geen tai chi geeft (tai chi is, vanwege het zgn 'wedstrijdelement' ingedeeld in het lage tarief)? ik geef zelf, heel meditatieve qi gong lessen en hanteer nog steeds, tegen mijn zin, het hoge tarief. zou daar ook wel vanaf willen! Heeft iemand er ervaring mee dat hij/zij geswitcht is?

Gerda Thieme

Ik doe alle oefeningen ook fysiek zelf mee, zoals bij Tai Chi!
Dank voor uw inspanningen, ik ben benieuwd!!

Hans Wiersma

Hoi Gerda, fijn dat je mijn blog waardeert. Zie voor het vervolg mijn nieuwe blog op https://www.jonglaan.nl/blogs/yoga-sport-btw-laag-tarief-6-procent

Thomas van der Bruggen

Uitstekend werk geleverd Hans! Gefeliciteerd!

Linda W

Bedankt voor je inzet, ik heb je andere blog ook gelezen. Echter vraag ik me dan toch af welke vorm van yoga hier werd uitgevoerd in de rechtbank. Op het moment dat je zonnegroeten, planken en driehoekshouding doet ben je vrij fysiek inspanned bezig. Dat lijkt me om te beginnen al niet een discussie of dit onder de 6 % viel. Echter bestaan er naast zwangerschapsyoga nog een aantal echt rustige vormen van yoga, zoals Yin Yoga, Yoga Nidra en andere mediatie lessen waar je vaak niet eens gaat staan tijdens de les. Lichaamlijk bezig zijn ja, inspannend nee, omdat het doel echt is om te ontspannen. Gaat er straks expliciet in de uitspraak staan of op de site van de belastingdienst staan dat deze vormen ook onder de 6% (of 9%) zouden moeten vallen, of komen we weer in zo'n vaag grijs gebied uit?

Carla Onsman - van der Veen

Heb jij wel eens yin yoga gedaan? Je spieren ontspannen, maar door intensieve rek te brengen op het bindweefsel kan ik niet zeggen dat dit niet zonder enige inspanning gaat hoor! Er gebeurt namelijk van alles aan de binnenkant!

Hans Wiersma

De rechter merkt op dat alleen zwangerschapsyoga niet als sportbeoefening aangemerkt kan worden. Nieuwsgierig wat de rechter precies heeft beslist, lees dan de uitspraak op http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBNNE:2018:4465

Desiree Janssen

Dank! Zou yin yoga dan onder het 9% tarief kunnen vallen en restorative onder 21%?

Ingrid Noy

Zwangerschapsyoga zou 0 % btw moeten zijn mijn inziens, je bespaart enorm op ziektekosten, ik zou graag eens sparren hierover Hans

Hans Wiersma

Hallo Ingrid, de medische vrijstelling omzetbelasting geldt alleen door diensten op het vlak van de gezondheidskundige verzorging door de mens door (para)medici. Gelet op de dubbele eis voor toepassing van de medische vrijstelling zie ik geen mogelijkheden voor toepassing van de vrijstelling omzetbelasting op Yoga.

Hans Wiersma

Hallo Desiree, ik ken niet alle yogavormen. Je kan de door jou beoefende vormen van Yoga toetsen aan de op zich duidelijke uitspraak van de rechter dat ook minder inspannende vormen van yoga als sportbeoefening aangemerkt kunnen worden en dat zwangerschapsyoga niets als sportbeoefening aangemerkt kan worden.

Ingrid van Breemen

Beste Hans, ik heb bij Veronique een reactie geplaatst, maar misschien heb jij hier ook wel meer informatie over? Zij gebruikt blijkbaar het lage btw tarief ook voor qi gong lessen (weet niet of dit met of zonder tai chi is) en ik geef zelf, heel meditatieve qi gong lessen en hanteer nog steeds, tegen mijn zin, het hoge tarief. zou daar ook wel vanaf willen! Heb jij er ervaring mee dat iemand zonder problemen geswitcht is?

Hans Wiersma

Beste Ingrid,
In het kader van de procedure is alleen yoga beoordeeld. Ik heb geen kennis en informatie over de tarieftoepassing bij Qi Gong en Tai Chi lessen.

Gitta van Sermondt

Hoi Hans,
is er inmiddels al bekend of de belastingdienst hetzelfde hanteerd?

Hans Wiersma

Omdat de belastingdienst geen beroep tegen de uitspraak van de rechter heeft ingesteld, staat de uitspraak vast. De uitspraak moet daarom ook door de belastingdienst worden gevolgd.

Jan Erik Noske

Graag nu ook het lage BTW tarief voor intensieve dansvormen zoals Ecstatic en Tantric Dance💃🏿🕺🏿🙏🏽

Petra Biemans

Maar als je dus les geeft op b.v een school moet je alsnog 21 procent rekenen?

Petra Biemans

(Kinderyogadocent)

Hans Wiersma

Klopt, alleen als je yogales geeft en zelf de ruimte aan de cursisten ter beschikking stelt kan je het verlaagde btw tarief, nu 9%, toepassen. De lessen op een school zijn dus belast met 21% btw.

Petra Biemans

En als je een ruimte huurt op school wordt het 9%?

Petra Biemans

(Na schools)

Hans Wiersma

Als je een ruimte op school huurt en aan je cursisten ter beschikking stelt zijn de yogalessen inderdaad belast met 9% btw.

Marije van den Heerik

Wat fijn dat hier nu eindelijk duidelijkheid wordt gegeven!Ik huur een ruimte in een yoga centrum om daar yoga voor ouder en kind te geven. Als ik goed gelezen heb, mag ik hiervoor nu het 9% tarief toepassen, en voor alle lessen waarbij ik als docent ingehuurd word, blijft het 21% tarief gelden. Klopt dit?

Hans Wiersma

Klopt inderdaad

Marije van den Heerik

Fijn! Hartelijk dank!

Yvonne Freriks

Mijn vraag is: en hoe zit het dan met Ayurvedische massage?(als aanvulling bij yoga) Het is passief, maar wel zo intensief dat men soms moet hijgen of uitblazen tijdens de massage. Ben benieuwd!

Hans Wiersma

Beste Yvonne, het verlaagde btw tarief geldt alleen voor actieve sportbeoefening. Ayurvedische massage lijkt mij geen sportbeoefening en is zeker geen actieve sportbeoefening.

Dana Coerts

Hoe zit het als je ingehuurd wordt om bij een bedrijf yogalessen te gaan geven? Valt dit dan onder het 9% of 21% BTW tarief?

Hans Wiersma

Hallo Dana,
Alleen als je yogales geeft en zelf de ruimte aan de cursisten ter beschikking stelt kan je het verlaagde btw tarief, nu 9%, toepassen. Als je wordt ingehuurd om yogalessen te geven en niet zelf de ruimte ter beschikking stelt zijn de lessen belast met 21% btw.

Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren