Pensioenuitkering gelijk met AOW ontvangen, (hoe) kan dat?

Pensioenuitkering ontvangen vanaf uw AOW leeftijd? Dat kan heel wat maanden aan inkomen schelen. Het is steeds meer de kunst dit te regelen. Hoe komt dit eigenlijk? En waar moet u rekening mee houden?

Ron Mulder
Ron Mulder

Wanneer krijgt u AOW?

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog.

 • In 2020 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden.
 • In 2021 66 jaar en 4 maanden.
 • In 2022 66 jaar en 7 maanden.
 • In 2023 66 jaar en 10 maanden.
 • In 2024 en 2025 67 jaar. 
 • Vanaf 2025 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

U ontvangt uw eerste AOW-uitkering vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Uw AOW-leeftijd is afhankelijk van uw geboortedatum.

Bij de Sociale Verzekeringsbank kunt u uw AOW-leeftijd berekenen

Is uw pensioenleeftijd gelijk aan de AOW-leeftijd?

Nee. Vanaf 1 januari 2013 is de AOW-leeftijd nooit meer gelijk aan de standaard pensioenleeftijd in uw pensioenregeling. Hoe komt dit nu?

 • Vanaf 1 januari 2014 is de minimale pensioenleeftijd verhoogd van 65 jaar 67 jaar.
 • Vanaf 1 januari 2018 is de minimale pensioenleeftijd verhoogd van 67 jaar 68 jaar.

Pensioenleeftijd gelijkstellen aan AOW-leeftijd

Om de pensioenleeftijd gelijk te stellen aan de AOW-leeftijd, moet u (wellicht) zelf actie ondernemen. Begin hier op tijd mee, want pensioenuitvoerders hebben een minimale verwerkingstermijn nodig.

Voorbeeld pensioenuitkering vervroegen

In november 2017 sprak ik iemand die zei: “vanaf 15 april 2018 krijg ik AOW en ga ik met pensioen. Ik word dan namelijk 66 jaar.” Ik vroeg hem of hij vanaf datzelfde moment ook de pensioenuitkering zou gaan ontvangen, of pas vanaf 1 april 2019.”

Hij: Waarom stel je deze vraag?

Ik: De pensioenregeling waar jij aan deelneemt, heeft waarschijnlijk alle pensioenaanspraken in het verleden omgerekend naar 67 jaar.

Hij: Wat betekent dit dan voor mij?

Ik: Dat zou betekenen dat je de pensioenuitkering pas vanaf 1 april 2019 gaat ontvangen.

Hij: Dat is veel later dan verwacht! Hoe kom ik dit te weten?

Ik: Dit kun je navragen bij de pensioenuitvoerder.

Drie dagen later belde hij voor een afspraak. Het pensioenfonds had hem verteld dat zijn pensioenuitkering inderdaad pas inging vanaf 1 april 2019.

Effect vervroegen pensioenuitkering

Tijdens de afspraak logden we samen in op de portal van de pensioenuitvoerder. Op zijn pensioenplanner bekeken we wat het effect is op de hoogte van de pensioenuitkering als we deze vervroegen van 1 april 2019 naar 1 april 2018.

Gevolg? Hij koos ervoor om zijn pensioenuitkering in te laten gaan op 1 april 2018 en ook gebruik te maken van een hoge pensioenuitkering gedurende de eerste 10 jaren.

Kortom

 1. Check wanneer u uw AOW-leeftijd bereikt;
 2. Check wanneer u uw pensioenuitkeringen gaat ontvangen;
 3. Maak ruim van te voeren een financieel plan om op het juiste moment de pensioenuitkeringen te kunnen ontvangen;
 4. Laat u desgewenst begeleiden door een pensioenadviseur.

Meer over pensioen

Blog
Pensioen: hoe spaar ik als zzp'er voor de oude dag?
Lees meer
Blog
Pensioenuitkering: onbezorgd achter de geraniums
Lees meer
Pagina
Deskundig advies over uw pensioenregeling
Lees meer
7 reacties
Graad Beunen

Hallo myne heren ik ga in januari 2020 met aow dan had ik graag ook op die datum myn pensioen van jullie gehad aub

Geachte heer Beunen,
Ik begrijp niet goed wat u bedoelt met: op die datum mijn pensioen van jullie gehad? Wellicht dat u mij hierover kunt bellen zodat ik u antwoord kan geven.

John Chamman

Ik ga mijn aow in juni 2021 ontvangen ik ben geboren 19-02-1955. Ik heb mijn pensioen uitvoerders aangegeven dat mijn pensioen laten ingaan op mijn aow leeftijd. Zij hebben dit bevestigd

wim feldkamp

hallo John
ben je doordat je eerder met pensioen wilde [ gelijk met aow] ook gekort op je pensioen uitkering.

Geachte heer Feldkamp,
Onder korten versta ik dat de pensioenuitkering wordt verlaagd door een lage dekkingsgraad. Dit kan alleen bij pensioenfondsen. Bij vervroegen ontvangt u een lagere pensioenuitkering. Waarom? In de laatste periode bouwt u geen pensioen meer op en tevens gebruikt u het pensioen eerder. Doorgaans is 1 jaar eerder stoppen een verlaging van ongeveer 8% van het opgebouwde ouderdomspensioen. Indien u nog vragen hebt verneem ik het graag van u.

Jaap Landheer

Ik krijg mijn opgebouwde pensioen pas op de leeftijd van 68,en mijn Aow gaat in op de leeftijd van 67 jaar. Dus ik zou 1 jaar met mijn vrouw alleen van ons Aow moeten rond zien te komen. Maar nu lees ik dat je het een jaar eerder kan laten ingaan maar dat je dat dan moet aanvragen bij je pensioen uitvoerder in dit geval PMT,maar ik heb nog meer pensioenen uitstaan, moet ik dat dan bij allemaal aanvragen? Ik ga pas over 5 jaar met pensioen. Moet ik het dan al aanvragen of beter wachten in de hoop dat er nog wat veranderd? Groet Jaap

Geachte heer Landheer,
Het definitief aanvragen van de pensioenuitkering moet doorgaans een half jaar voor de gewenste datum. In uw situatie op dit moment de 67 jarige leeftijd. U kunt dan dus uw pensioen gelijk met uw Aow uitkering ontvangen en daarbij tevens gebruik maken van de flexibiliserings emolumenten.

Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren