Een familiebedrijf overnemen: waar moet je beginnen?

Drie broers willen het proces van opvolging oppakken maar weten eigenlijk niet goed waar ze moeten beginnen. Met de hulp van de Jong & Laan is het overnameproces gestart en hielp ik deze familie vooruit. Samen met de familie doorliep ik de vier fases in het overnameproces.

Praktijkvoorbeeld

Johan is een vader van drie zonen en twee dochters. Hij had drie vakantieparken in zijn bezit. Dit aantal was een bewuste keuze; mocht de samenwerking tussen de drie broers niet goed gaan, dan was er een mogelijkheid dat ze alle drie met eigen park verder konden gaan.

Duidelijk wie het overneemt

Johan was destijds heel duidelijk: "De parken worden overgenomen door mijn zonen. Mijn twee dochters krijgen ter compensatie een aantal bedrijfspanden."

Twintig jaar geleden was het zo ver: de drie broers hebben de drie vakantieparken van hun ouders overgenomen. Inmiddels zijn de broers de leeftijd van 50 jaar gepasseerd. De broers hebben alle drie kinderen. Echter zit er een behoorlijk leeftijdsverschil tussen deze kinderen. Waar de jongste 15 is, is de oudste 31 jaar.

De oudste broer (63 jaar) wil graag stoppen met werken en het bedrijf overdragen aan de volgende generatie. 

Lastig opvolgingsproces

Waar de oudste broer klaar is voor bedrijfsopvolging, is dit bij de jongste broer (52 jaar) nog lang niet het geval. Sterker nog, deze broer vindt dat er parken bijgekocht moeten worden.

De drie broers willen het proces van opvolging oppakken maar weten eigenlijk niet goed waar ze moeten beginnen. Duidelijk is dat het proces de nodige tijd in beslag neemt en dat een gestructureerde aanpak noodzakelijk is om het tot een goed einde te brengen. 

Met de hulp van de Jong & Laan is het overnameproces gestart en hielp ik deze familie vooruit. Samen met de familie doorliep ik de vier fases in het overnameproces.

Wil je meer weten over deze aanpak en hoe deze 4 fases eruitzien? Download dan onderstaande whitepaper.

Tom Meuleman
Tom Meuleman Senior familieadviseur
Specialist in bedrijfsopvolging
Mijn naam is Tom, fiscaal jurist en familieadviseur. Ik heb mij gespecialiseerd in het begeleiden van families bij opvolgingsvraagstukken. Over dit thema heb ik twee boeken geschreven: Opvolger gezocht (2020) en Gun elkaar wat (2022).
Neem contact op

Whitepaper succesvolle overname

Zorgvuldigheid is geboden tijdens het proces van een bedrijfsopvolging. In deze whitepaper worden de 4 fases van een succesvolle overname beschreven: het inventariseren van de wensen, de terugkoppeling, de uitvoering en het vastleggen van afspraken. De fases worden nader omschreven en toegelicht in de whitepaper.