De erfbelasting van tante Mien, dat kan minder

Erfbelasting. Het doet je misschien denken aan het erven bij ouders met kinderen of grootouders met kleinkinderen. Maar hoe zit het met echtparen zonder kinderen, die vererven aan neven en nichten? Wat betekent dit voor de erfbelasting? En hoe kun je hier invloed op uitoefenen? Ik licht het toe in deze blog.

Erfenis, voor- of nadeel?

Ik had zo’n tante, Mien heette ze. Eigenlijk was het niet mijn tante, maar de zus van mijn oma. Een forse boerenvrouw in Zeeuwse dracht. Een grote muts met gouden oorijzers, bloedkoralen kettingen en wat er verder aan attributen bij haar klederdracht hoorde.

Ze woonde in een mooi boerenhuis, aan het spoor. Dat huis heeft een vermogen opgebracht toen ze jaren geleden overleed. Een mooie erfenis voor de volgende generatie. Haar neefjes of nichtjes werden bevoordeeld. Of moet ik zeggen; benadeeld?

Rien Pol
Rien Pol Senior belastingadviseur

Rib uit je lijf

Als je kinderen hebt, vraagt de fiscus niet zo veel erfbelasting. Voor een kind is de eerste € 21.559 vrijgesteld. Over de volgende € 130.424 betaal je 10%. En daarboven 20%.

Maar je zult maar een neef of nicht zijn. Dan geeft de fiscus maar een vrijstelling tot € 2.274 en de tarieven worden respectievelijk 30% en 40%. Een rib uit je lijf.

Rijk door erfbelasting

In het laatste geval, levert het de overheid een aardig bedrag op. Stel, tante Mien zou dit jaar overleden zijn. Haar situatie zag er als volgt uit:

  • Haar boerenhuis was € 500.000 waard
  • Ze had geen hypotheek meer
  • Op de bank stond € 100.000
  • Ze liet tien neefjes en nichtjes na als erfgenaam

Uitgerekend betekent dit dat de overheidsschatkist door de erfbelasting € 173.178 rijker wordt na haar overlijden!

Dat wil je niet. Gelukkig is er wat aan te doen!

Minder erfbelasting betalen

Erfgenamen kunnen namelijk aanzienlijk minder belasting betalen als een oom of tante overlijdt. En het mooie is dat diegene er in het leven geen boterham minder om hoeft te eten.

Hoe dit kan? Door papieren schenkingen. Om je dit uit te leggen, moet ik een aantal vragen stellen aan de betreffende oom of tante:

  • Aan wie wil je jouw vermogen vererven als je komt te sterven?
  • Wat heb je aan vermogen, in het huis en op de bank?
  • Hoe groot is jouw pensioen?
  • Wat heb je nodig om zelf van te leven?

Gelukkig ligt deze informatie van tante Mien al op tafel. Met haar situatie vertel ik je dan ook meer over schenken op papier.

Schenking op papier

Stel, tante Mien zou nog in leven zijn. Om de erfbelasting te verminderen kan ze iedere neef en nicht jaarlijks het vrijgestelde bedrag van € 2.274 schenken. Op papier. Ze betaalt het dus niet meteen uit, maar pas bij haar overlijden.

Het voordeel hiervan is dat tante nog niet van haar geld af is, maar al wel gebruikmaakt van de vrijgestelde bedragen.

Tante Mien moet over deze schenking ieder jaar 6% rente betalen, terwijl zij op de bank nog geen 0,1% rente krijgt. Haar vermogen daalt daardoor nog harder.

Zo snoept tante elk jaar meer dan € 6.822 af van de te betalen erfbelasting.

Tante Mien moet voor deze papieren schenking wel langs de notaris. Het is namelijk verplicht de schenking vast te leggen in een notariële akte.

Jouw tante Mien…

Hoe liep het nu écht af met die erfenis van tante Mien? Ik weet het niet. Ik kreeg er niet veel van mee. Het was in de tijd dat ik nauwelijks wist wat belastingen waren. Laat staan erfbelasting.

Maar hoe zit het met jouw tante Mien? Hoe kan zij haar vermogen fiscaal gezien zo gunstig mogelijk aan haar neefjes en nichtjes achterlaten? En heeft jouw oom Henk daar al eens over nagedacht?

Laten we samen eens om tafel gaan. Zodat we de erfbelasting voor jou en jouw oom en tante op een fiscaal aantrekkelijke manier kunnen regelen. Neem gerust contact met mij op door onder deze blog te reageren.

Interessant!

Whitepaper schenken

Heb je de mogelijkheid, dan kan schenken bij leven verstandig zijn. Dat is niet alleen leuk voor (klein)kinderen, maar zo beperk je ook de toekomstige erfbelasting. Hoe gaat belastingvrij schenken in zijn werk? Wij nemen je in de whitepaper mee in dit proces!