Goed nalatenschap
‘Rest in peace’ wensen we de overleden dierbaren vaak toe. Zo ook de Queen of Soul Aretha Franklin toen zij overleed. Een hele stoet fans en bewonderaars toonden RESPECT in een lange stoet langs haar baar in Motown Detroit.
Het is echter de verwachting dat haar overlijden de gemoederen – of in ieder geval een aantal advocatenkantoren - nog lang bezig zal houden. Aretha heeft namelijk geen testament nagelaten.
BNR Nieuwsradio pikte de berichtgevingen hierover op en wijdde er een item aan, zo kwam het mij ter ore. Aretha Franklin wordt in de lijst opgenomen met menig andere beroemde en vermogende artiest, zoals Prince en Amy Winehouse, zonder testament.
Overlijden zonder testament
De lijst met onbekende overledenen die geen testament achterlaten is uiteraard veel langer. De problemen die daardoor ontstaan echter niet minder groot en niet minder herkenbaar; ze worden alleen niet breed uitgemeten in de pers.
Testament: toch niet voor mij?
In onze praktijk merk je dat veel van onze ondernemende klanten het onderwerp testament het liefst parkeren. De jongeren omdat ze het zien als iets voor als je oud(er) bent.
En voor jong en oud(er) omdat het confronterend is. Je wordt gedwongen om na te denken over een situatie waar je het liefst niet mee bezig bent.
Je moet durven benoemen wie je wel en niet wat laat erven. Dat is niet altijd prettig.
Bovendien: je moet durven benoemen wie je wel en niet wat laat erven. Het legt onderlinge verhoudingen bloot. En dat is niet altijd prettig. De toegevoegde waarde van een testament wordt bovendien vaak onderschat. En het lijkt iets te zijn voor enkel vermogende mensen.
Het testament van een ondernemer
Adviseurs ervaren het gespreksonderwerp dan ook regelmatig als 'lastig' bij de ondernemer. Het liefst praten ondernemers er niet over. En van uitstel komt vaak afstel, met het risico dat het onderwerp bij niemand meer op de agenda staat.
Laat ik je daarom op weg helpen met 10 goede redenen om een testament te maken.