Subsidies voor Groningse horeca die inzetten op duurzaamheid

Klimaatverandering vraagt om ingrijpende keuzes, ook voor de horecabranche. Om die reden wil de gemeente Groningen af van de huidige terrasverwarming en inzetten op duurzame vormen van terrasverwarming. Via GWS komen een aantal subsidieregelingen voor horecaondernemers in de vorm van subsidies.

De horeca in Groningen

In 2035 wil de provincie Groningen een CO2-neutrale stad zijn en willen vanuit die ambitie voorop lopen in de energietransitie. Samen met Groningen Werkt Slim (GWS), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Groninger City Club (GCC) wordt gewerkt aan verduurzamingsmaatregelen voor terras én pand. Via GWS komen een aantal ondersteunende regelingen voor ondernemers in de horeca in de vorm van subsidies.

Binnen afzienbare tijd komt er een subsidieregeling voor horecaondernemers voor het aanschaffen van niet milieubelastende stoel- of terrasverwarming. Denk hierbij aan warmtekussens- of dekentjes die kunnen worden opgeladen met groene stroom. Voor nu is het idee dit te vergoeden met 50% van de gemaakte kosten.

Groen genieten label

Ook wordt het voor horecaondernemers mogelijk een zogenaamd 'Groen Genieten' label aan te schaffen. Met dit label laat de ondernemer zien te voldoen aan een aantal verduuzamingseisen. Denk hierbij aan de aanschaf van groene stroom, slimme ventilatie en isolatiemaatregelen. GWS is hier momenteel nog over in gesprek met een aantal horecaondernemers.

Jarno Swijghuizen
Jarno Swijghuizen Subsidieadviseur

Te verwachten subsidies

  • Subsidie voor specialistisch onderzoek naar besparingsmogelijkheden.
  • Subsidie voor de financiering van de onrendabele winst bij de verduuzaming van gemeentelijke monumenten.
  • Vouchers voor de aanschaf van materialen voor kleine besparingsmaatregelen.
  • Vouchers voor het op de eigen vestiging laten uitvoeren van kleine besparingsmaatregelen door een montagebedrijf.

Huidige terrasverwarming verboden

Het ligt in de lijn der verwachting dat op termijn de huidige terrasverwarming in zijn geheel wordt verboden. De gemeente Groningen verwacht echter dat er meer dan voldoende tijd is voor de horecaondernemer om te voldoen aan de nieuwe verduurzamingsmaatregelen. Verwacht wordt dat er in de loop van 2024 gestart wordt met de eerste subsidieregelingen. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze subsidienieuwsbrief.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.