Cho­co­la­de­let­ter, (kerst)ca­deau of diner: hoe werkt dat fiscaal?

Het lekkers voor Sinterklaas ligt al weer eventjes in de schappen en de decembermaand staat bijna weer voor de deur. Kies je dit jaar voor een chocoladeletter, een kerstcadeau of een kerstdiner? Misschien ben je een gulle gever en ontvangt de werknemer alle drie. Maar hoe werkt dit fiscaal?

Kleine geschenken­regeling

Binnen de werkkostenregeling (WKR) kennen we de kleine geschenkenregeling. Geef je als werkgever het kleine geschenk:

  • op grond van een persoonlijke relatie en niet uit hoofde van de relatie werkgever-werknemer;
  • betreft dit geen geld of een waardebon;
  • en is de factuurwaarde niet hoger dan € 25 (inclusief btw)?

Dan mag je er als werkgever van uitgaan dat het kleine geschenk geen loon is.

Niet voor de chocoladeletter

Helaas stelt de Belastingdienst dat de kleine geschenkenregeling niet geldt voor de chocoladeletter of de pepernoten. Door de chocoladeletter aan te wijzen als eindheffingsloon aan de vrij ruimte van de WKR, spreken we over een 'echt' geschenk aan de werknemer.

Staan de pepernoten en de chocoladeletter bij het koffiezetapparaat op de werkplek? Dan spreken we van een versnapering en kan dit lekkers belastingvrij aan de werknemer worden verstrekt.

Mariëtte te Kaat
Mariëtte te Kaat Adviseur loonheffingen

Wat is de vrije ruimte?

De vrije ruimte is gebaseerd op de fiscale loonsom. Jaarlijks kan er tot 3% (2023) van de fiscale loonsom van € 400.000 en tot 1,18% daarboven aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers geven (2023). Denk daarbij aan de gebruikelijkheidsnorm van € 2.400 per werknemer per jaar. 

Kerstcadeau

Schenk je aan je werknemers een kerstcadeau, bijvoorbeeld het klassieke kerstpakket, dan is dit loon. Ook hier geldt dat, als je het cadeau aanwijst als eindheffingsloon aan de vrije ruimte van de wkr, je het cadeau onbelast aan de werknemer kunt geven.  

Kerstdiner of borrel

Hoe zit het nu met het traditionele kerstdiner of de kerstborrel? Zorg jij ervoor dat de werkplek sfeervol wordt aangekleed en vindt er enkel een kerstborrel plaats? Dan kan dit onbelast aan de werknemer verstrekt worden.

Voor de waarde van de consumpties en kleine versnaperingen geldt immers een nihilwaardering. Dit kost dus geen vrije ruimte. Besluit je om een cateraar te laten komen om een lopend buffet te verzorgen? Dan is de versnapering een maaltijd geworden. In die situatie dien je voor iedere aanwezige werknemer het normbedrag van € 3,55 (2023) aan de vrije ruimte toe te rekenen.

Besluit je om met je werknemers de plaatselijke horeca te ondersteunen? Met andere woorden: is de borrel of het etentje op locatie? Dan dient de volledige factuur, inclusief btw, aan de vrije ruimte toegewezen te worden.

Zo haal je het maximale uit de WKR

De juiste toepassing van de werkkostenregeling levert je voordelen op! Maar hoe pak je dit aan? Wij leggen je in deze whitepaper uit hoe jij het maximale uit de werkkostenregeling haalt.

Let op bij uitzendkrachten en zzp'ers

Werk je ook met uitzendkrachten en/of zzp’ers? Deze personen zijn geen werknemer, waarvoor jullie inhoudingsplichtig zijn. De werkkostenregeling is dan niet van toepassing; deze geldt immers enkel voor je eigen werknemers. Jullie kunnen mogelijk wel de eindheffing voor jullie rekening nemen.

Tip!

Door een ruimere vrije ruimte in 2023 (3% over de eerste € 400.000) kun je dit daar mogelijk wat extra’s aan je personeel geven. In 2024 gaat de vrije ruimte terug naar 1,92% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom.

Heb je nog vragen over geschenken, borrels en feestjes in de feestmaand? Neem gerust contact met ons op.