GLB subsidie op basis van investeringslijst

Op dit moment hebben enkele provincies een interessante subsidieregeling op basis van een investeringslijst opengesteld. De verwachting is dat andere provincies volgen. Deze provinciale subsidies worden opengesteld vanuit het GLB. Vóór 2023 waren dergelijke subsidies bekend, zoals POP3-subsidies.

Investeringen landbouw­bedrijf

Landbouwbedrijven kunnen subsidie aanvragen op basis van een uitgebreide investeringslijst. Op de lijst staan diverse landbouwwerktuigen, maar bijvoorbeeld ook mestscheidingsinstallaties, investeringen om het stalklimaat te verbeteren en investeringen in het kader van precisielandbouw, enzovoort.

De subsidie bedraagt 40% van de subsidiabele kosten. Voor Jonge landbouwers bedraagt de subsidie 55%.

Openstellingen puntensysteem

De provincies Drenthe, Friesland en Groningen hebben deze subsidie opengesteld t/m 12 februari 2024. Voor de provincie Noord-Brabant geldt een openstelling t/m 18 maart 2024. De overige provincies zullen waarschijnlijk binnenkort volgen.

De subsidie wordt toegekend op basis van een puntensysteem. Hierdoor maakt het niet uit op welk moment je de subsidieaanvraag indient (binnen de openstellingsperiode).

Ieder provincie stelt een eigen subsidieregeling vast. Hiervoor kunnen er onder andere verschillen zitten in de investeringslijst en het minimale en maximale subsidiebedrag.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.

Gineke Welleweerd
Gineke Welleweerd Senior adviseur agro